Podjetnik

Furs: Pazite se capinov, ki pravijo, da so mi! Ne jemljemo keša kar tako!

Na finančni upravi opozarjajo na lažne "podjetnike", ki se predstavljajo kot njihovi uslužbenci
09.11.2016 10:34
Čas branja: 2 min

Ste dobili telefonski klic, v katerem se vam oseba predstavi kot uslužbenec finančne uprave (Furs), ki vam bo za keš na roke obljublja celo denar? No, to niso uslužbenci državnih inšpektorjev. To so goljufi.

Furs je namreč v zadnjih dneh zaznala kar dva poskusa goljufive poslovne prakse. Najprej sumljive pisne ponudbe slovenskega podjetja (primer objavljamo v celoti), ki davčnim dolžnikom pošilja zavajajoče ponudbe za razrešitev njihove situacije, ter novo obliko sumljivih telefonskih klicev, v katerih se osebe lažno predstavljajo za uradne uslužbence Fursa in obljubljajo visoke denarne zneske proti vnaprejšnjemu plačilu na roke.

Cena: sto evrov oziroma pet odstotkov terjatve

No, kot vidite v priloženem dokumentu, dopise pošilja podjetje Tehnokrat. Ko smo jih poklicali in se predstavili, so nas prekinili. Na naslednji klic niso bili dosegljivi, poslali smo jim tudi elektronsko pošto in čakamo na njihov komentar.

Sicer pa oseba v sporočilu piše, da je našla ime v javno objavljenem seznamu davčnih dolžnikov in pošilja ponudbo v zameno za plačilo, da dolžnika reši (prvih) težav - torej, da pošlje ugovor po poteku roka, ki ustavi izvršbo in obenem pomeni ustavitev dolgov, ki niso dolg na podlagi zakona. Začetna cena je sto evrov, končna cena pet odstotkov vaših terjatev.

Na Fursu opozarjajo, da gre za zavajajočo ponudbo in pozivajo davčne zavezance k previdnosti:  "V tej ponudbi jim družba namreč ponuja pripravo ugovora zoper upnika Republiko Slovenijo in nadalje navaja, da država naj ne bi mogla biti upnik na podlagi zakona. Obljublja, da ugovor lahko napišejo tudi, če je sicer rok za ugovor že potekel. Finančna uprava ob tem poudarja in opozarja zavezance, da v skladu z določbami zakona o davčnem postopku velja, da vložena pritožba zoper sklep o izvršbi, ne zadrži izvršitve. Še posebej to velja v primeru, če je rok za pritožbo že potekel." Tako gre po mnenju Fursa v primeru ponudb omenjene družbe za zavajanje zavezancev in poskus goljufije. 

Fursovci bi vam ponujali zaslužek? No, na to pa ne bi nasedli...

Furs je bil tudi obveščen o sumljivih klicih, ki jih prejemajo zavezanci. Klicatelji se predstavljajo kot zaposleni na davčni upravi. Zavezancem za vnaprejšnje plačilo določenega zneska, ki naj bi bil davek, obljubljajo naknadno kar 10 krat večji znesek. Po ta začetni denar pa želijo priti kar k zavezancem domov. "Gre za eno od oblik telefonskih prevar, kjer goljufi obljubljajo visoke zneske denarja, do katerih naj bi zavezanci prišli le, če vnaprej plačajo določen znesek ali posredujejo svoje bančne podatke. 

"Zavezanci naj bodo previdni pri komunikaciji z neznanimi osebami, tudi kadar se izdajajo za uradne osebe in naj ne nasedajo lažnim obljubam o visokih dobičkih," pravijo na Fursu in dodajajo, da bodo vse omenjene informacije in dokazila posredovala v reševanje in ukrepanje pristojnim organom.

Primer ponudba prilagamo spodaj:

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Normiranci, pozor, Furs posredoval dodatna pojasnila!
Finance
Nina Orehek Ručigaj Normiranci, pozor, Furs posredoval dodatna pojasnila!

Če se bodo v prihodke zavezanca morali vštevati tudi prihodki povezanih oseb, se bodo upoštevali že prihodki, ki so jih povezane osebe ustvarile v letih 2016 in 2017. Povezana oseba po tem zakonu je družinski član ali katerakoli oseba, ki jo nadzira ali običajno nadzira zavezanec. 

FINANCE
Ste se pritožili zoper davčno odločbo? Obresti, tudi za nazaj, so ubijalske!
Finance
Tanja Smrekar Ste se pritožili zoper davčno odločbo? Obresti, tudi za nazaj, so ubijalske! 8

Če davkarija meni, da grešite, vi pa se pritožite, boste lahko plačali precej precej višje obresti, kot bi jih, če bi lepo molčali.

FINANCE
(VODNIK) Kako lahko in celo morate ugovarjati zoper Fursov dohodninski izračun
Finance
Tanja Smrekar (VODNIK) Kako lahko in celo morate ugovarjati zoper Fursov dohodninski izračun 4

Odgovarjamo na nekaj najpogostejših vprašanj, povezanih z ugovori na informativne izračune Fursa

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar

Moje finance
Slovenija
Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...
Moje finance
SlovenijaMarja Milič Intervju: Šefinja Fursa o obdavčitvi kriptovalut, Airbnb, računov v tujini, ...

Iz prve roke smo izvedeli, kako naj bi davke plačevali kriptovlagatelji, pa tudi tisti, ki oddajajo stanovanja prek Airbnb.

FINANCE
Policija lahko v vašo spalnico vstopi samo s sodnim nalogom, Furs v vaš račun svobodno in brez omejitev
Finance
Tanja Smrekar Policija lahko v vašo spalnico vstopi samo s sodnim nalogom, Furs v vaš račun svobodno in brez omejitev

Po inšpekcijskem preverjanju zaslužkov na črno prek Airbnbja smo preverili, kaj vse o vas lahko izve Furs pri bankah, domačih in tujih. Kje so sploh meje zasebnosti? Pri Fursu jih tako rekoč ni.

FINANCE
Kam bodo davčni inšpektorji ciljali letos?