Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

Furs: Pazite se capinov, ki pravijo, da so mi! Ne jemljemo keša kar tako!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
 
Čas branja: 2 min
09.11.2016  10:34
Na finančni upravi opozarjajo na lažne "podjetnike", ki se predstavljajo kot njihovi uslužbenci
Furs: Pazite se capinov, ki pravijo, da so mi! Ne jemljemo keša kar tako!
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

Ste dobili telefonski klic, v katerem se vam oseba predstavi kot uslužbenec finančne uprave (Furs), ki vam bo za keš na roke obljublja celo denar? No, to niso uslužbenci državnih inšpektorjev. To so goljufi.

Furs je namreč v zadnjih dneh zaznala kar dva poskusa goljufive poslovne prakse. Najprej sumljive pisne ponudbe slovenskega podjetja (primer objavljamo v celoti), ki davčnim dolžnikom pošilja zavajajoče ponudbe za razrešitev njihove situacije, ter novo obliko sumljivih telefonskih klicev, v katerih se osebe lažno predstavljajo za uradne uslužbence Fursa in obljubljajo visoke denarne zneske proti vnaprejšnjemu plačilu na roke.

Cena: sto evrov oziroma pet odstotkov terjatve

No, kot vidite v priloženem dokumentu, dopise pošilja podjetje Tehnokrat. Ko smo jih poklicali in se predstavili, so nas prekinili. Na naslednji klic niso bili dosegljivi, poslali smo jim tudi elektronsko pošto in čakamo na njihov komentar.

Sicer pa oseba v sporočilu piše, da je našla ime v javno objavljenem seznamu davčnih dolžnikov in pošilja ponudbo v zameno za plačilo, da dolžnika reši (prvih) težav - torej, da pošlje ugovor po poteku roka, ki ustavi izvršbo in obenem pomeni ustavitev dolgov, ki niso dolg na podlagi zakona. Začetna cena je sto evrov, končna cena pet odstotkov vaših terjatev.

Na Fursu opozarjajo, da gre za zavajajočo ponudbo in pozivajo davčne zavezance k previdnosti:  "V tej ponudbi jim družba namreč ponuja pripravo ugovora zoper upnika Republiko Slovenijo in nadalje navaja, da država naj ne bi mogla biti upnik na podlagi zakona. Obljublja, da ugovor lahko napišejo tudi, če je sicer rok za ugovor že potekel. Finančna uprava ob tem poudarja in opozarja zavezance, da v skladu z določbami zakona o davčnem postopku velja, da vložena pritožba zoper sklep o izvršbi, ne zadrži izvršitve. Še posebej to velja v primeru, če je rok za pritožbo že potekel." Tako gre po mnenju Fursa v primeru ponudb omenjene družbe za zavajanje zavezancev in poskus goljufije. 

Fursovci bi vam ponujali zaslužek? No, na to pa ne bi nasedli...

Furs je bil tudi obveščen o sumljivih klicih, ki jih prejemajo zavezanci. Klicatelji se predstavljajo kot zaposleni na davčni upravi. Zavezancem za vnaprejšnje plačilo določenega zneska, ki naj bi bil davek, obljubljajo naknadno kar 10 krat večji znesek. Po ta začetni denar pa želijo priti kar k zavezancem domov. "Gre za eno od oblik telefonskih prevar, kjer goljufi obljubljajo visoke zneske denarja, do katerih naj bi zavezanci prišli le, če vnaprej plačajo določen znesek ali posredujejo svoje bančne podatke. 

"Zavezanci naj bodo previdni pri komunikaciji z neznanimi osebami, tudi kadar se izdajajo za uradne osebe in naj ne nasedajo lažnim obljubam o visokih dobičkih," pravijo na Fursu in dodajajo, da bodo vse omenjene informacije in dokazila posredovala v reševanje in ukrepanje pristojnim organom.

Primer ponudba prilagamo spodaj:

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...