Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Svedralnica – prostor, kjer otroci ustvarjajo s pravim orodjem

Za zdaj je Svedralnica le v Ljubljani, želja pa je, da bi jo razširili po več slovenskih krajih
17.04.2017 17:58
Čas branja: 3 min
Najpodjetniška ideja: Svedralnica – prostor, kjer otroci ustvarjajo s pravim orodjem
Svedralnico, ki jo izvajajo v ljubljanskih Vižmarjah, so začeli novembra lani, do zdaj so na delavnicah gostili okoli 70 otrok.

Bi radi pri svojem otroku spodbudili domišljijo in da z njo sam ustvari izdelek? Pa pri tem uporabi pravi vrtalnik in drugo orodje? Potem ga lahko vpišete v Svedralnico, delavnico, kjer otroci med petim in 12. letom starosti v roke dobijo pravo orodje in prave materiale, ki se jih naučijo varno uporabljati, hkrati pa zbudijo svojo inovativnost.

Ideja za Svedralnico je nastala spontano in je pravzaprav družinski projekt, pravi Ana Peskar. Ona skrbi za trženje in prodajo, njen mož Simon pa za tehnični del in samo izvedbo delavnice.

»Že okoli deset let imava svojo agencijo za team building. Ideja za Svedralnico pa je nastala spontano. Simon rad izumlja v svoji delavnici in najini otroci, pa otroci prijateljev, so mu vedno radi pomagali. Želela sva ponuditi neki prostor, ki ni le običajna, strukturirana delavnica ali tehnični pouk, ampak prostor, kjer se otroci lahko prepustijo svoji igrivosti brez tekmovalnosti,« razloge, zakaj in kako je nastala Svedralnica, opisuje Ana Peskar.

Od dvomesečnih delavnic …

Svedralnica deluje v več izvedbah. Ena je v obliki dveurnih tedenskih delavnic, ki trajajo osem tednov. Tu se oblikuje ekipa otrok, ki potem skupaj usvajajo znanje uporabe orodja in v dveh mesecih ustvarijo nekaj večjega, pravi Peskarjeva. »Na prvi dveurni delavnici se otroci odločijo, kaj bi radi v teh dveh mesecih ustvarili. Ideje so tako povsem njihove. Potem začnejo izdelovati prototipe in gradijo svoj projekt. Imajo pa tudi priložnost, da naredijo nekaj čisto svojega in se tudi poigrajo. Izdelajo si gugalnice, tobogane in s tem se tudi igrajo,« o ustvarjanju na Svedralnici pravi sogovornica.

Otroci so na Svedralnici denimo ustvarili že čoln, smučarsko skakalnico, avto … Od manjših projektov pa so izdelali meče, hiše za punčke, stojnice za prodajo limonade … Otroci v roke dobijo različna orodja in materiale. »Ne delajo le z lesom – šivajo, pletejo, delajo z glino, izdelujejo inštrumente. Gre za izkušnjo dela z različnimi materiali, orodji,« pravi Ana Peskar.

… do triurnih enodnevnih

Ponujajo pa tudi krajše delavnice. Ob sobotah dopoldne imajo triurne delavnice, kjer se otroci lotijo manjših projektov. Imajo tudi družinske delavnice, kamor lahko otroci pridejo s starši, dedki, tetami … Med šolskimi počitnicami pa izvedejo tudi celodnevne delavnice, tudi poleti. »Otroci lahko pridejo za en dan ali pa za cel počitniški teden. Otroci pa tu ne le sestavljajo stvari, ampak tudi razstavljajo izdelke in tako vidijo ter se naučijo, kako stvari delujejo,« pravi Ana Peskar.

Dva animatorja za največ 14 otrok

Če se odločite otroka vpisati na dvomesečno delavnico, bo prvi obisk brezplačen; otroka lahko prijavite prek njihove Facebook strani Sime, svedri & mali fedri.

Dvomesečni sklop sicer stane 180 evrov za osem obiskov, celodnevne delavnice med šolskimi počitnicami pa stanejo 45 evrov oziroma 40 evrov, če otroci pridejo za več dni v tednu. Za sobotne triurne delavnice je treba odšteti 25 evrov.

Imajo pa seveda omejitev, koliko otrok je lahko na posamezni delavnici. Za zdaj velja, da na delavnico z dvema animatorjema pride 14 otrok. Razlog: kakovost dela in seveda tudi varnost.

Želja: svedralnice po več slovenskih krajih

Svedralnico, ki jo izvajajo v ljubljanskih Viž­marjah, so začeli novembra lani, do zdaj so na delavnicah gostili okoli 70 otrok. Želja je, da bi se povezali tudi s šolami in da bi jo skozi franšize razširili po Sloveniji. »Mame nas kar same nagovarjajo, da bi Svedralnico razširili tudi po drugih krajih,« še pravi sogovornica.

Mlajši se učijo od starejših, starejši pa z mlajšimi utrjujejo znanje

Otroci na Svedralnici so stari od pet do 12 let. Različna starost otrok ni problematična. »Mlajši se učijo od starejših, starejši pa utrjujejo znanje in krepijo samozavest. Takšna skupinska dinamika deluje,« pravi sogovornica. Z idejo Svedralnice pa so zmagali tudi na start-up natečaju socialnega podjetništva Ferfl.

Bi tudi sami ustvarjali? Svedralnice so tudi za odrasle

Ko starši spremljajo otroke na Svedralnico, se hitro tudi sami spremenijo v otroke, pravi Peskarjeva. Zato so se odločili in naredili tudi Svedralnico za odrasle – ob torkih zvečer za ženske, petkovi večeri pa so rezervirani za moške.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Ženska, ki zatira terorizem pri koreninah – v družinah
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ženska, ki zatira terorizem pri koreninah – v družinah 3

Teroristične organizacije novačijo pripadnike že pri najdovzetnejših, pri otrocih. Evropejka leta 2018 Edit Schlaffer usposablja matere, da svoje otroke od tega odvrnejo.

Moje finance
Finančna šola
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok
Moje finance
Finančna šolaMaja Virant Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.

FINANCE
Članki
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok
PRO
Članki
ČlankiMaja Virant Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok (PRO)

Da bi te napake pri finančni vzgoji otrok odpravili pripravljamo 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca.

Moje finance
Razno
Vse, kar morate vedeti o preživnini
Moje finance
RaznoMaja Virant Vse, kar morate vedeti o preživnini

Pri razvezah partnerjev se pri otrocih ne izide vedno vse gladko. Pogosto gredo boji za dodelitev otrok in določitev preživnine na nož in postopki na centrih za socialno delo ter sodiščih se lahko vlečejo celo več let!   

FINANCE
Kdor ni cepljen, ni Sloven'c
Finance
Matej Avbelj Kdor ni cepljen, ni Sloven'c 96
Aktualno
Izboljšali zdravje zob otrok s posebnimi potrebami (Dobra praksa 2017)
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Izboljšali zdravje zob otrok s posebnimi potrebami (Dobra praksa 2017)

Drugo mesto na natečaju Dobra praksa je po ocenah komisije dosegla ekipa medicinskih sester z rehabilitacijskega otroškega oddelka URI Soča. Ko so opazile, da je pri nekaterih otrocih s posebnimi potrebami ustna higiena pomanjkljiva, so za otroke na rehabilitaciji in spremljajoče starše začele sistematično izvajati šolo ustne higiene.