Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

Najpodjetniška ideja: Svedralnica – prostor, kjer otroci ustvarjajo s pravim orodjem

Čas branja: 3 min
17.04.2017  17:58
Za zdaj je Svedralnica le v Ljubljani, želja pa je, da bi jo razširili po več slovenskih krajih
Najpodjetniška ideja: Svedralnica – prostor, kjer otroci ustvarjajo s pravim orodjem
Svedralnico, ki jo izvajajo v ljubljanskih Vižmarjah, so začeli novembra lani, do zdaj so na delavnicah gostili okoli 70 otrok.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ana Peskar dodaj

Bi radi pri svojem otroku spodbudili domišljijo in da z njo sam ustvari izdelek? Pa pri tem uporabi pravi vrtalnik in drugo orodje? Potem ga lahko vpišete v Svedralnico, delavnico, kjer otroci med petim in 12. letom starosti v roke dobijo pravo orodje in prave materiale, ki se jih naučijo varno uporabljati, hkrati pa zbudijo svojo inovativnost.

Ideja za Svedralnico je nastala spontano in je pravzaprav družinski projekt, pravi Ana Peskar. Ona skrbi za trženje in prodajo, njen mož Simon pa za tehnični del in samo izvedbo delavnice.

»Že okoli deset let imava svojo agencijo za team building. Ideja za Svedralnico pa je nastala spontano. Simon rad izumlja v svoji delavnici in najini otroci, pa otroci prijateljev, so mu vedno radi pomagali. Želela sva ponuditi neki prostor, ki ni le običajna, strukturirana delavnica ali tehnični pouk, ampak prostor, kjer se otroci lahko prepustijo svoji igrivosti brez tekmovalnosti,« razloge, zakaj in kako je nastala Svedralnica, opisuje Ana Peskar.

Od dvomesečnih delavnic …

Svedralnica deluje v več izvedbah. Ena je v obliki dveurnih tedenskih delavnic, ki trajajo osem tednov. Tu se oblikuje ekipa otrok, ki potem skupaj usvajajo znanje uporabe orodja in v dveh mesecih ustvarijo nekaj večjega, pravi Peskarjeva. »Na prvi dveurni delavnici se otroci odločijo, kaj bi radi v teh dveh mesecih ustvarili. Ideje so tako povsem njihove. Potem začnejo izdelovati prototipe in gradijo svoj projekt. Imajo pa tudi priložnost, da naredijo nekaj čisto svojega in se tudi poigrajo. Izdelajo si gugalnice, tobogane in s tem se tudi igrajo,« o ustvarjanju na Svedralnici pravi sogovornica.

Otroci so na Svedralnici denimo ustvarili že čoln, smučarsko skakalnico, avto … Od manjših projektov pa so izdelali meče, hiše za punčke, stojnice za prodajo limonade … Otroci v roke dobijo različna orodja in materiale. »Ne delajo le z lesom – šivajo, pletejo, delajo z glino, izdelujejo inštrumente. Gre za izkušnjo dela z različnimi materiali, orodji,« pravi Ana Peskar.

… do triurnih enodnevnih

Ponujajo pa tudi krajše delavnice. Ob sobotah dopoldne imajo triurne delavnice, kjer se otroci lotijo manjših projektov. Imajo tudi družinske delavnice, kamor lahko otroci pridejo s starši, dedki, tetami … Med šolskimi počitnicami pa izvedejo tudi celodnevne delavnice, tudi poleti. »Otroci lahko pridejo za en dan ali pa za cel počitniški teden. Otroci pa tu ne le sestavljajo stvari, ampak tudi razstavljajo izdelke in tako vidijo ter se naučijo, kako stvari delujejo,« pravi Ana Peskar.

Dva animatorja za največ 14 otrok

Če se odločite otroka vpisati na dvomesečno delavnico, bo prvi obisk brezplačen; otroka lahko prijavite prek njihove Facebook strani Sime, svedri & mali fedri.

Dvomesečni sklop sicer stane 180 evrov za osem obiskov, celodnevne delavnice med šolskimi počitnicami pa stanejo 45 evrov oziroma 40 evrov, če otroci pridejo za več dni v tednu. Za sobotne triurne delavnice je treba odšteti 25 evrov.

Imajo pa seveda omejitev, koliko otrok je lahko na posamezni delavnici. Za zdaj velja, da na delavnico z dvema animatorjema pride 14 otrok. Razlog: kakovost dela in seveda tudi varnost.

Želja: svedralnice po več slovenskih krajih

Svedralnico, ki jo izvajajo v ljubljanskih Viž­marjah, so začeli novembra lani, do zdaj so na delavnicah gostili okoli 70 otrok. Želja je, da bi se povezali tudi s šolami in da bi jo skozi franšize razširili po Sloveniji. »Mame nas kar same nagovarjajo, da bi Svedralnico razširili tudi po drugih krajih,« še pravi sogovornica.

Mlajši se učijo od starejših, starejši pa z mlajšimi utrjujejo znanje

Otroci na Svedralnici so stari od pet do 12 let. Različna starost otrok ni problematična. »Mlajši se učijo od starejših, starejši pa utrjujejo znanje in krepijo samozavest. Takšna skupinska dinamika deluje,« pravi sogovornica. Z idejo Svedralnice pa so zmagali tudi na start-up natečaju socialnega podjetništva Ferfl.

Bi tudi sami ustvarjali? Svedralnice so tudi za odrasle

Ko starši spremljajo otroke na Svedralnico, se hitro tudi sami spremenijo v otroke, pravi Peskarjeva. Zato so se odločili in naredili tudi Svedralnico za odrasle – ob torkih zvečer za ženske, petkovi večeri pa so rezervirani za moške.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...