Podjetnik

Razkrivamo 10 finalistov Najpodjetniške ideje

Zmagovalca bomo razglasili na dogodku 1. junija v ljubljanskem hotelu Slon
09.05.2017 08:10
Čas branja: 5 min

V 14. sezoni Najpodjetniške ideje smo predstavili več kot 40 podjetniških zgodb – od inovativnih izdelkov prek novih storitev do zanimivih aplikacij. Vsem je skupno to, da so nastale s slovenskim znanjem. Med temi 40 smo izbrali 10 finalistov. In med njimi bomo 1. junija v ljubljanskem hotelu Slon razglasili zmagovalca. Pri izboru lahko sodelujete tudi vi. Na tej povezavi si lahko pogledate še videe finalistov, na tej povezavi pa lahko glasujete za svojega favorita in nam pomagate izbrati zmagovalca.

Izbor Najpodjetniška ideja se nadaljuje tudi v 15. sezono. Že kmalu bomo začeli predstavljati najpodjetniške ideje 2017/2018. Seveda nam tudi tu lahko pomagate. Predloge zbiramo na spela.mikus@finance.si.

4WEB – multimedijska naprava za slepe in slabovidne Feelif

Feelif je multimedijska naprava, ki omogoča slepim in slabovidnim osebam, da čutijo oblike na ravni površini zaslonov na dotik. Sestavlja ga standardna tablica, na katero se nalepi posebna mrežica ter namesti posebna aplikacija, ki vse skupaj poveže v nepozabno doživetje zvoka in vibracij pod prsti uporabnika. S pomočjo vibracij, glasu in zvoka slepa ali slabovidna oseba zazna, kaj je pod njenim prstom. Lahko se uči brajlice, spoznava oblike, posluša glasbo, bere in piše.

ABCS Sistem – sistem za samodejni izklop smernikov na motorju Smart Turn System

Smart Turn System dinamiko motorja med vožnjo meri z gibalnimi senzorji. Spremlja smer vožnje, naklon motorja, pospeške in vibracije. Vse te podatke obdela algoritem, ki so ga razvili. Rešitev temelji na prepoznavanju manevrov in avtomatskem izklopu smernikov takoj po končanju zavoja, izvozu iz krožišča ter ob zamenjavi voznega pasu. Primerna je za vse motorje z mehanskimi stikali.

Aktivna signalizacija Korun (A. s. K.) – Sistem COPS@factory

COPS@factory je izpeljanka iz osnovnega opozorilnega sistema za ceste COPS@road, ki voznike, motoriste, kolesarje in pešce na nevarnih točkah v realnem času opozarja na nevarnost trka. Razvili so ga zato, da bi v tovarnah povečali varnost in preprečili trke tam, kjer se srečujejo pešci, viličarji in druga vozila. Opozorilni sistem za tovarne vključuje svetlobne prikazovalnike, detektorje, ki zaznajo odpiranje vrat ter približevanje vozil in oseb, laserje, generatorje zvočnih signalov in komunikacijske module RF in GPRS.

Efos – sistem za spremljanje škodljivcev Trapview

Efosove sisteme za digitalno spremljanje 30 različnih škodljivcev Trapview uporabljajo veliki pridelovalci od Južne in Severne Amerike, Evrope, Južne Afrike do Avstralije in Nove Zelandije. Trapview je sestavljen iz lepljive vabe, na katero se zalepijo škodljivci – žuželke, ki jih poslika več kamer. Slike vab, ki jim z GPS določijo lokacijo, obdelajo in prek mobilne ali spletne aplikacije prikažejo uporabniku. Poseben algoritem avtomatsko prepozna žuželke in pridelovalcem zagotovijo statistične podatke o škodljivcih.

Hosekra – mobilne hiše BIG BERRY

Mobilne hiše nove generacije BIG BERRY so izdelane so o načelu pasivnih hiš, načrtoval pa jih je italijanski oblikovalec Alessandro Rado. Nove mobilne hiše imajo panoramska okna in vrata, kar jim daje moderen videz. Velika senčila zagotavljajo optimalno senčenje in dodatno varnost. Dodatna posebnost mobilnih hiš je, da so za 30 odstotkov višje od hiš drugih ponudnikov, zaradi naklona strehe pa so videti kot prave hiše in se bolje zlijejo z okolico.

Ino Brežicemulčer boxer

Mulčer boxer je namenjen urejanju zelenih površin, kot so parki, golf igrišča, pa tudi za uporabo v vinogradništvu in sadjarstvu. V mulčer je vgrajen preizkušen in zanesljiv dvospiralni rotor, ki je zmožen drobiti materiale (les) vse do debeline pet centimetrov. Rotor mulčerja s svojo patentirano konstrukcijo ustvarja podtlak, ki privzdigne rastline od tal, jih odreže ter zdrobi in odvrže v košaro. Zmulčena masa se odpelje v košari, ki se za praznjenje odpre s hidravličnim cilindrom.

Jezikovna Akademija – jezikovna šola

Od drugih jezikovnih šol, ki v tečaje vpisujejo dvakrat na leto, se razlikujejo po tem, da se lahko pri njih vsak mesec v letu vpišete v redni skupinski jezikovni tečaj, in sicer za mesečno naročnino. Posameznik lahko na tečaju ostane, kakor dolgo želi, naj bo to mesec dni ali več let. Približno pol tečaja poteka na srečanjih z učitelji, pol pa v interaktivni spletni učilnici. Ponujajo redne skupinske tečaje za posameznike, prilagojene tečaje za podjetja in individualne tečaje.

Mali junaki – unikatne personalizirane otroške knjige

Mali junaki – serija personaliziranih otroških knjig, ki so med drugim nastale ob pomoči Dese Muck, Ferija Lainščka, Žige X Gombača in drugih. Zaradi personalizacije nastajanje posamezne knjige traja nekoliko dlje, nekaj mesecev. Ko pa je knjiga enkrat naprodaj, si uporabnik na njihovi spletni strani izbere želeno knjigo, določi spol, ime in videz glavnega junaka ter dopiše posvetilo. Svojo ponudbo knjig pa so razširili tudi v tujino, najprej na nemško govoreče trge in v Italijo.

SmartNinja tečaji sodobnih IT-veščin

Novomeško podjetje SmartNinja se ukvarja z organizacijo in vodenjem tečajev, na katerih udeležencem pomagajo razviti tehnološke talente in veščine – od razvoja spletnih strani, mobilnih aplikacij do načrtovanja podatkovnih baz in uporabe rešitev JavaScript. Tečaji trajajo od nekaj dni pa do nekaj mesecev. Nekateri so namenjeni začetnikom, drugi pa takim, ki že imajo predznanje. Širijo pa se tudi v tujino. Lani so denimo odprli podjetje na Dunaju v Avstriji, kjer organizirajo take tečaje kot v Sloveniji.

Ulla Labs – opomnik za pitje vode Ulla

Ulla ne rešuje težave pitja vode, ampak opozarja na pozabljanje pitja. Ullo lahko namestite na steklenico, kozarec, skodelico oziroma na karkoli, iz česar pijete vodo. Če imate steklenico v službi na mizi, bo Ulla zaznala, kdaj pridete v službo in se usedete za mizo, ter vas opomnila, da si natočite vodo. Če jo boste redno pili, vas bo Ulla pustila pri miru, ko pa boste pozabljivi, vas bo s svetlobnimi signali na pol ure opozarjala, da morate po vodo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Vprašanje sedanjosti: elektrika, hibrid ali priključni hibrid?
Avto
AvtoMiloš Milač Vprašanje sedanjosti: elektrika, hibrid ali priključni hibrid? 4

Industrija in analitiki imajo različne napovedi o bližnji mobilnosti, Hyundai pa pod streho enakega avtomobila ponuja vse tri možnosti. Popolnoma električni pogon, hibrid in priključni hibrid za precej dostopno ceno, med najcenejšo in najdražjo tehniko je le dva tisoč evrov razlike.

AGROBIZ
Novice
10 zvezd kmetijskega sejma Agra
Agrobiznis
NovicePetra Šubic 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

FINANCE
Članki
To morate vedeti, če razmišljate, da bi kdaj v prihodnje šli delat ali študirat na Otok
Finance
FinanceAlbina Kenda To morate vedeti, če razmišljate, da bi kdaj v prihodnje šli delat ali študirat na Otok 1

Britanci pripravljajo točkovni sistem priseljevanja

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Tovarna
Novice
Kompleksna avtomatska linija zasnovana v le nekaj urah
Tovarna leta
NoviceSabina Petrov Kompleksna avtomatska linija zasnovana v le nekaj urah

Z rezultati simulacije vodstvo podjetja pridobi vse temeljne podatke za poslovno odločitev o investiciji in načrtovanje potrebnega števila proizvodnih delavcev

FINANCE
Avto
Vihar in škandal iz VW, strah pred višjimi davki in kraje luksuznih avtov
Avto
AvtoMiloš Milač Vihar in škandal iz VW, strah pred višjimi davki in kraje luksuznih avtov 2

Teden se je vrtel okoli Volkswagna, v pozitivni in negativni smeri. Na naš trg je zapeljal T-roc, prepričljiv športni terenec, ki ima visoke cilje, letos bo prepričal kar 1.800 kupcev. Skoraj sočasno je VW zapeljal v nov škandal, povezan s poskusi na opicah in ljudeh. Kaj menite, da se je zgodilo s tečajem delnice?

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.