(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti (nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi rezultati svetovne raziskave GEM 2018.
(razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime (razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime Februarja sta naslednja prijavna roka za evropska razpisa FTI in SME Instrument, ujamete pa lahko tudi mikroposojila podjetniškega sklada
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Kuhinjski pripomoček, da si boste lahko sami doma pripravili sir

Čas branja: 3 min
14.05.2017  20:17
Mocarela, kefirjev sir, maskarpone in druge sire si boste lahko pripravljali v kefirku, ki je že dosegel cilj na Kickstarterju
Najpodjetniška ideja: Kuhinjski pripomoček, da si boste lahko sami doma pripravili sir

Obveščaj me o novih člankih:  

V manj kot 30 urah je posoda za pripravo sira kefirko (Kefirko Cheese Maker) na platformi za množično financiranje Kickstarter dosegla cilj in zbrala 15 tisoč dolarjev. Za tem kuhinjskim pripomočkom stoji podjetje Borgla, ki je leta 2014 na isti platformi že uspešno financiralo izdelavo posode za domačo izdelavo kefirja kefirko.

»Ko smo trgu predstavili posodo za pripravo kefirja kefirko, smo opazili, da si ljubitelji kefirja pripravljajo tudi kefirjev sir. A je taka domača priprava vzela veliko časa, zahtevala veliko pripomočkov in ustvarjala nered. Enako kot s posodo kefirko za kefir smo želeli tudi pripravo sira približati posamezniku tako, da jo naredimo čim bolj enostavno, čisto in do uporabnika prijazno,« nastanek ideje za posodo za pripravo sira opisuje Urška Benčina iz podjetja Borgla.

Kako si sami doma lahko pripravite sir

V kuhinjskem pripomočku za pripravo sira kefirko lahko pripravite več vrst sira, prvotno pa je bila posoda razvita za pripravo kefirjevega sira.

Kako pravzaprav deluje? Posodo sestavite in v košarico nalijete pripravljen kefir. »Kefir ima ravno pravšnjo gostoto, da se bo počasi začel ločevati od sirotke, ki bo kapljala v steklen kozarec,« pojasnjuje Benčinova. Posodo zaprete in jo postavite v hladilnik. Za gostejši kremni sir jo pustite stati čez noč, za poltrdi sir pa vsaj en dan. Ko se naredi sir, posodo odprete, odlijete sirotko in obrnete košarico nad krožnik. Tako dobite probiotični kefirjev sir.

Kefirjev sir, maskarpone, skuta, mocarela …

Seveda pa to ni edini sir, ki ga lahko pripravite v kefirku. Kot pripoveduje Benčinova, so že med razvojem posode pripravljali sirne namaze različnih okusov z dodanimi zelišči, začimbami, oreščki, suhim in svežim sadjem … »Pripravljali smo tudi skuto, domači maskarpone, mocarelo, albuminsko in kajžarsko skuto, mladi sir in grški jogurt.«

Odkrili pa so tudi nekaj »alternativnih« uporab posode kefirko: v njej je denimo mogoče pripraviti ledeni čaj, kavo, mandljevo in kokosovo mleko. Če še nimate svojega recepta za pripravo sira, pa bo k posodi za pripravo sira kefirko priložena še knjiga z recepti.

Najprej Kickstarter, potem pa redna prodaja

Na Kickstarterju lahko posodo za pripravo sira kefirko dobite za 19 dolarjev, v redni prodaji pa bo pripomoček stal 30 evrov. Predvidoma naj bi bil izdelek v redni prodaji na voljo proti koncu leta. »Ko bo stekla proizvodnja, bomo najprej odposlali naročila prek Kickstarterja, potem pa so izpolnjeni vsi pogoji, da se izdelek začne prodajati v naši spletni trgovini in po že utečenih prodajnih kanalih, ki jih imamo z našimi distributerji,« pojasnjuje Benčinova.

Prva kampanja kot dobra učna ura za letošnjo kampanjo

Podjetje Borgla, ki stoji za obema izdelkoma kefirko, je po podatkih AJPES lani ustvarilo dobrih 138 tisoč evrov prihodkov od prodaje, kar je dobrih 60 odstotkov več kot leto prej. S prodajo prvega izdelka kefirko so zadovoljni, lani so jo povečali za več kot sto odstotkov in prodali več kot 10 tisoč kefirkov.

Kot pravi sogovornica, je bila njihova prva kampanja dobra podlaga za letošnji nastop. »S prvo kampanjo na Kickstarterju smo se veliko naučili o procesu, ki ga je treba opraviti pred kampanjo in med njo. Zato smo zdaj bolje vedeli, koliko časa potrebujemo za nekatere aktivnosti, veliko smo se naučili tudi o tem, kako organizirati celotno predstavitev na Kickstarterjevi strani,« razlaga Benčinova.

Največji trg je za zdaj Avstralija

Trg za izdelke kefirko je povsod, pravi sogovornica, v podjetju pa ciljajo predvsem na tiste kupce, ki radi sami pripravljajo hrano. Ob tem opažajo, da je priprava kefirja trend na področju zdravega načina življenja.

Za zdaj je njihov glavni trg Avstralija, kjer imajo po besedah Benčinove vzpostavljeno zelo dobro distribucijsko mrežo. »V tem letu pričakujemo povečanje prodaje, tudi zaradi večje prepoznavnosti, ki nam jo bo prinesla kampanja na platformi Kickstarter,« še dodaja sogovornica.

V podjetju se medtem že usmerjajo tudi v nadaljnji razvoj izdelkov. S kampanjo za posodo za pripravo sira kefirko so na trg poslali tudi novo različico posode za pripravo kefirja z dodatnim elementom za lažje precejanje kefirja, pojasnjuje sogovornica, kot napoveduje, bo tudi posoda za domačo pripravo sira s časom doživela posodobitve.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Kdo bo letos pod lupo inšpektorjev 3

Pogledali smo, kje bodo inšpektorji letos najpogosteje opravljali nadzore in kaj jih bo zanimalo

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Na Dobrovi korenine poganja nova blagovna znamka oblačil za prosti čas 15

Pri Aurora Roots tehnično znanje za izdelavo oblačil prihaja iz Mure

Podjetnik
Za podjetnike: Kako po novem oddati davčni obračun 3

Poslovil se je program Silvester. Zdaj za oddajo davčnih obračunov podjetniki potrebujete le eDavke

Podjetnik
Število podjetnic zadnja leta upada 13

Tudi letos so predvidene spodbude za žensko podjetništvo