Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka

Čas branja: 3 min
18.06.2017  17:44
Izdelek bo na voljo predvidoma do konca leta, vložili so tudi že nacionalno patentno vlogo
Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka
Nace Novak, Rok Colarič in Lenart Grkman iz ekipe Sleepy Bottle
Foto: Osebni arhiv

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Rok Colarič dodaj
Nace Novak dodaj
Lenart Grkman dodaj
ABC dodaj

»Sleepy bottle je naprava, ki je nekoliko večja od otroške stekleničke in s katero v manj kot desetih sekundah pripravimo sveže, toplo adaptirano mleko,« pravi Rok Colarič, prvi človek ekipe, ki stoji za omenjeno stekleničko. Z njo ciljajo na starše otrok, ki jim želijo poenostaviti pripravo nočnih obrokov za dojenčke.

Izdelek je sestavljen iz otroške stekleničke, na katero je privijačen zalogovnik za adaptirano mleko, in grelnika, ki segreva in vzdržuje temperaturo vode v otroški steklenički pri 37 stopinjah Celzija. Polni se prek USB-priključka. »Starši lahko stekleničko priklopijo na prenosno baterijo in odidejo na sprehod brez skrbi, kje in kako pripraviti adaptirano mleko. Sleepy bottle lahko napajamo tudi prek avtomobilskih in letalskih polnilnikov, lahko pa uporabimo telefonski polnilnik in jo vklopimo kar v stensko vtičnico,« pojasnjuje Colarič.

Izdelek v delu že več kot dve leti

V ekipi Sleepy Bottle so trije člani. Poleg Colariča še Nace Novak in Lenart Grkman. »V ekipo bi lahko šteli tudi konstrukterja in industrijskega oblikovalca, ki sta sicer zunanja sodelavca, kot kaže, pa bo ekipo treba hitro razširiti predvsem na področju prodaje in trženja,« napoveduje Colarič. Aktivno si prizadevajo tudi za to, da se jim pridruži strateški partner vlagatelj s področja proizvodnje plastike.

S projektom se ukvarjajo že dve leti in pol, od tega so leto dni posvetili raziskavam trga. »Nihče od ekipe še nima svojih otrok, tako da smo idejo za izdelek dobili po pogovorih s prijatelji z otroki, ki so poudarili težavo z nočnim hranjenjem,« pojasnjuje sogovornik.

Vložena že patentna vloga

Izdelek je razvit v celoti, na njem trenutno delajo le manjše popravke, pravi sogovornik. Predvidoma bo naprodaj do konca leta. Natančne cene še niso določili, bo pa najverjetneje med 50 in 60 evri.

So pa za izdelek vložili tudi nacionalno patentno vlogo, ki jo bodo po potrebi nadgradili v mednarodno patentno vlogo in pozneje v patent, pravi Colarič.

Cilj: linija izdelkov za dojenčke

Za letos so si kot glavni cilj določili, da javnosti predstavijo svoj izdelek in ga spravijo v prodajo. V prihodnjih nekaj letih ciljajo na internacionalizacijo, dolgoročni cilj pa je, da bi razširili linijo izdelkov za dojenčke. Tako po besedah sogovornika načrtujejo še dva projekta: prvi je nadgradnja zdajšnjega, pri drugem pa gre za enako funkcionalnost kot pri zdajšnjem, vendar nekoliko drugače.

Sicer pa se ekipa Sleepy Bottle te dni predstavlja na Demo Dayju v okviru ABC pospeševalnika. »Tam se bomo predstavili številnim vlagateljem in kdo ve, morda se bodo sklenila nova poslovna zavezništva,« pravi Colarič.

»Slovenija je primeren trg za testiranje«

Ekipa Sleepy Bottle se je pred nedavnim vrnila iz Silicijeve doline, kjer so navezali stik z veliko strateškimi partnerji, ki imajo dostop do največjih ameriških trgovcev, pravi Colarič in napoveduje, da se lahko zgodi, da bodo razmeroma hitro tudi na ameriškem trgu. »Slovenija je zelo primeren trg za testiranje izdelka, kar pa ne pomeni, da bomo le tu. Predvidena je razmeroma hitra širitev na okoliške trge vključno z nemškim,« dodaja sogovornik.

V iskanju semenskega kapitala

Razvoj stekleničke so financirali iz lastnih sredstev, jim pa je že uspelo dobiti predsemensko naložbo, s katero testirajo trg. »Trenutno smo v fazi iskanja semenskega kapitala, ki bo namenjen zagonu proizvodnje ter izvajanju prodajnih in trženjskih aktivnosti,« še pravi Colarič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...