(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti (nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi rezultati svetovne raziskave GEM 2018.
(razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime (razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime Februarja sta naslednja prijavna roka za evropska razpisa FTI in SME Instrument, ujamete pa lahko tudi mikroposojila podjetniškega sklada
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka

Čas branja: 3 min
18.06.2017  17:44
Izdelek bo na voljo predvidoma do konca leta, vložili so tudi že nacionalno patentno vlogo
Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka
Nace Novak, Rok Colarič in Lenart Grkman iz ekipe Sleepy Bottle
Foto: Osebni arhiv

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Rok Colarič dodaj
Nace Novak dodaj
Lenart Grkman dodaj
ABC dodaj

»Sleepy bottle je naprava, ki je nekoliko večja od otroške stekleničke in s katero v manj kot desetih sekundah pripravimo sveže, toplo adaptirano mleko,« pravi Rok Colarič, prvi človek ekipe, ki stoji za omenjeno stekleničko. Z njo ciljajo na starše otrok, ki jim želijo poenostaviti pripravo nočnih obrokov za dojenčke.

Izdelek je sestavljen iz otroške stekleničke, na katero je privijačen zalogovnik za adaptirano mleko, in grelnika, ki segreva in vzdržuje temperaturo vode v otroški steklenički pri 37 stopinjah Celzija. Polni se prek USB-priključka. »Starši lahko stekleničko priklopijo na prenosno baterijo in odidejo na sprehod brez skrbi, kje in kako pripraviti adaptirano mleko. Sleepy bottle lahko napajamo tudi prek avtomobilskih in letalskih polnilnikov, lahko pa uporabimo telefonski polnilnik in jo vklopimo kar v stensko vtičnico,« pojasnjuje Colarič.

Izdelek v delu že več kot dve leti

V ekipi Sleepy Bottle so trije člani. Poleg Colariča še Nace Novak in Lenart Grkman. »V ekipo bi lahko šteli tudi konstrukterja in industrijskega oblikovalca, ki sta sicer zunanja sodelavca, kot kaže, pa bo ekipo treba hitro razširiti predvsem na področju prodaje in trženja,« napoveduje Colarič. Aktivno si prizadevajo tudi za to, da se jim pridruži strateški partner vlagatelj s področja proizvodnje plastike.

S projektom se ukvarjajo že dve leti in pol, od tega so leto dni posvetili raziskavam trga. »Nihče od ekipe še nima svojih otrok, tako da smo idejo za izdelek dobili po pogovorih s prijatelji z otroki, ki so poudarili težavo z nočnim hranjenjem,« pojasnjuje sogovornik.

Vložena že patentna vloga

Izdelek je razvit v celoti, na njem trenutno delajo le manjše popravke, pravi sogovornik. Predvidoma bo naprodaj do konca leta. Natančne cene še niso določili, bo pa najverjetneje med 50 in 60 evri.

So pa za izdelek vložili tudi nacionalno patentno vlogo, ki jo bodo po potrebi nadgradili v mednarodno patentno vlogo in pozneje v patent, pravi Colarič.

Cilj: linija izdelkov za dojenčke

Za letos so si kot glavni cilj določili, da javnosti predstavijo svoj izdelek in ga spravijo v prodajo. V prihodnjih nekaj letih ciljajo na internacionalizacijo, dolgoročni cilj pa je, da bi razširili linijo izdelkov za dojenčke. Tako po besedah sogovornika načrtujejo še dva projekta: prvi je nadgradnja zdajšnjega, pri drugem pa gre za enako funkcionalnost kot pri zdajšnjem, vendar nekoliko drugače.

Sicer pa se ekipa Sleepy Bottle te dni predstavlja na Demo Dayju v okviru ABC pospeševalnika. »Tam se bomo predstavili številnim vlagateljem in kdo ve, morda se bodo sklenila nova poslovna zavezništva,« pravi Colarič.

»Slovenija je primeren trg za testiranje«

Ekipa Sleepy Bottle se je pred nedavnim vrnila iz Silicijeve doline, kjer so navezali stik z veliko strateškimi partnerji, ki imajo dostop do največjih ameriških trgovcev, pravi Colarič in napoveduje, da se lahko zgodi, da bodo razmeroma hitro tudi na ameriškem trgu. »Slovenija je zelo primeren trg za testiranje izdelka, kar pa ne pomeni, da bomo le tu. Predvidena je razmeroma hitra širitev na okoliške trge vključno z nemškim,« dodaja sogovornik.

V iskanju semenskega kapitala

Razvoj stekleničke so financirali iz lastnih sredstev, jim pa je že uspelo dobiti predsemensko naložbo, s katero testirajo trg. »Trenutno smo v fazi iskanja semenskega kapitala, ki bo namenjen zagonu proizvodnje ter izvajanju prodajnih in trženjskih aktivnosti,« še pravi Colarič.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Kdo bo letos pod lupo inšpektorjev 3

Pogledali smo, kje bodo inšpektorji letos najpogosteje opravljali nadzore in kaj jih bo zanimalo

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Na Dobrovi korenine poganja nova blagovna znamka oblačil za prosti čas 15

Pri Aurora Roots tehnično znanje za izdelavo oblačil prihaja iz Mure

Podjetnik
Za podjetnike: Kako po novem oddati davčni obračun 3

Poslovil se je program Silvester. Zdaj za oddajo davčnih obračunov podjetniki potrebujete le eDavke

Podjetnik
Število podjetnic zadnja leta upada 13

Tudi letos so predvidene spodbude za žensko podjetništvo