Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Telefon namesto planinske knjižice

Vas vleče v gore? Ustvarjalci aplikacije Planinc vam omogočajo, da se »poštempljate« s telefonom
25.06.2017 22:30
Čas branja: 3 min
Najpodjetniška ideja: Telefon namesto planinske knjižice
Ekipa, ki je ustvarila aplikacijo Planinc: Blaž Carli, Tin Skok in Primož Makselj.

Trije Idrijčani, Primož Makselj, Tin Skok in Blaž Carli, so razvili aplikacijo Planinc, ki hribolazcem služi namesto klasične, papirnate planinske knjižice. Začeli so pred tremi meseci in pravijo, da jim število uporabnikov pridno raste. Točke oziroma hribe, ki jih lahko v aplikaciji označite kot osvojene, pa dodajajo dnevno, tudi glede na želje planincev, ki načrtujejo svoje naslednje vzpone.

Žig v »virtualno« planinsko knjižnico je mogoče »pritisniti« na okoli 200 lokacijah. Približno 30 jih omogoča NFC in vpis s kodo, preostali pa vpis prek GPS, pojasnjuje član idrijske ekipe Blaž Carli.

»Uporaba aplikacije je enostavna: po registraciji se vam na telefonu prikažejo najbližje lokacije, če ste na določenem cilju, ga izberete in vpišete. Vpis je mogoč na tri načine, in sicer z GPS (lokacija telefona), NFC-nalepko (telefon prislonite k nalepki) in kodo lokacije (prepišete kodo, ki je na nalepki). Z vpisom se ta zabeleži in z vpisi tudi zbirate določene 'značke',« pojasnjuje sogovornik. Točke (oziroma hribe) pa sproti še dodajajo, tudi na podlagi želja uporabnikov aplikacije, ki jih je več kot tisoč.

Aplikacija s pridihom tekmovanja

Aplikacij, ki so namenjene predvsem planincem, je več, tudi slovenskih. V čem pa je Planinc drugačen? Ustvarjalci pravijo, da v tem, da ima nekakšen pridih tekmovalnosti in deljenja dosegov. V aplikaciji so denimo tudi izzivi, ki uporabnikom prinašajo praktične nagrade.

Sicer so trenutno najbolj obiskani vrhovi, ki jih beleži aplikacija, Hleviše (Idrija), Kobalove planine (Idrija), Zavetišče na Planini (Vrhnika), Sveti Jošt nad Kranjem (Kranj), Blegoš (Cerkno, Škofja Loka), Ratitovec (Bohinj, Soriška planina), Viševnik (Pokljuka, Krma) in Šmarna gora. Ustvarjalci še dodajajo, da aplikacija pokriva tudi celotno Slovensko planinsko pot.

Sledi nadgradnja

Kot pojasnjujejo fantje, je aplikacija osredotočena na vpisovanje doseženih ciljev, dobivajo pa pozive, da bi vanjo vključili denimo tudi navodila za ravnanje v primeru nesreč in podobno. »Poskušamo vzpostaviti dober kontakt z gorsko reševalno službo, da bi dobili konkretna navodila, kako ravnati ob nesreči, raziskujemo tudi možnosti pošiljanja SMS-klica na 112, da bi lahko pripravili sporočilo z lokacijo in podobno,« pojasnjuje Carli.

Cilj: osvojitev tujih planin

Planinc je trenutno na voljo le za telefone z Androidom, ker pa dobivajo prošnje tudi za aplikacijo za iOS, pravijo, da bodo delali tudi na njej. Sicer pa imajo cilj širitev v tujino. Kot pravijo, že tipajo Hrvaško, Italijo in Avstrijo, puščajo pa odprte možnosti, da bi jim morda uspelo prodreti še v kakšno državo. »Predvsem upamo, da za aplikacijo izvejo tuji planinci in vpišejo svoje vzpone. To je bila tudi želja oskrbnikov slovenskih planinskih koč, v ta namen je bila aplikacija prevedena v angleščino. Vse to se je zgodilo v zadnjih treh mesecih in odziv uporabnikov je res ogromen,« je zadovoljen sogovornik.

Aplikacija bo ostala brezplačna

Ustvarjalci obljubljajo, da bo aplikacija za uporabnike tudi v prihodnje ostala brezplačna. Kot pojasnjujejo, bi radi, da bi jim aplikacijo uspelo monetizirati tistim, ki bodo od nje imeli koristi. Denimo upravljavci planinskih koč. »Trgovci in drugi ponudniki storitev in izdelkov za planince bodo lahko objavljali izzive, ponujali določene izdelke oziroma storitve za uporabnike aplikacije in tako zelo ciljano dosegali svoje kupce. Od tega imamo koristi vsi, planinci za svoje vpise dobijo nagrado, trgovci in ponudniki storitev izpostavljenost, mi pa nove uporabnike,« cilje pojasnjujejo v ekipi Planinca.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Slovenija
Turisti Niki za en dan slikanja plačajo štiri tisočake
Moje finance
SlovenijaMarja Milič Turisti Niki za en dan slikanja plačajo štiri tisočake

Azijskim parom ponuja predporočno fotografiranje, ki ga ti opravijo vsaj dva meseca pred poroko. To je ena od zamisli, kako izkoristiti vse večji naval turistov v slovenijo. Poiskali smo jih še več. 

IZVOZNIKI
Novice
5 izvoznikov, ki navdušujejo z dosežki. Kdo je vaš favorit za nagrado?
Izvozniki.si
NoviceSabina Petrov 5 izvoznikov, ki navdušujejo z dosežki. Kdo je vaš favorit za nagrado?

Predstavljamo finaliste izbora za nagrado zmagovalec slovenskega izvoza

FINANCE
Nehajte ga biksati! Ne obstaja nekaj takšnega, kot je''preveč turistov''
Finance
Tanja Smrekar Nehajte ga biksati! Ne obstaja nekaj takšnega, kot je''preveč turistov'' 29

Hvala bogu, imamo več turistov, a še vedno jih je premalo, in klavrno je, da jih ne znamo brez zastojev pogostiti in privabiti večkrat, za dlje časa in še več!

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja

FINANCE
Manager
Primorka, ki Emiratčane uči turizma
Manager
ManagerSmilja Štravs Primorka, ki Emiratčane uči turizma 1

Nataša Slak Valek pravi, da v Emiratih turistično ponudbo gradijo na umetnosti. Kot profesorica na univerzi v Abu Dabiju bo tja pripeljala tudi pet slovenskih umetnikov. V Slovenijo pa bi iz Emiratov izvozila strpnost.

FINANCE
Članki
Slovenci gradimo in prenavljamo, obrtniki se utapljajo v delu
Finance
FinanceAna Turk Slovenci gradimo in prenavljamo, obrtniki se utapljajo v delu 2

Na pleskarja in električarja lahko čakate tudi pol leta

Moje finance
Slovenija
Z oddajanjem prek Airbnbja si je plačala pot okoli sveta
Moje finance
SlovenijaMatjaž Nidorfer Z oddajanjem prek Airbnbja si je plačala pot okoli sveta

Sara je oddala svoje stanovanje za pet mesecev in šla vandrat po svetu. Delno so ji ta strošek pokrili kar turisti, ki so najemali njeno stanovanje prek Airbnbja. V povprečju ga oddaja za 120 evrov na noč. Kako uspešno oddajati prek Airbnbja? Se splača celo vzeti puf, kupiti stanovanje in ga oddajati?

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.