Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto

V njem se je kopala že Kleopatra, vi pa si ga lahko kupite zamrznjenega ali pa v obliki trdega mila
09.07.2017 20:00
Čas branja: 4 min
Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto
Manca Knap in Klemen Potočnik iz grosupeljskega podjetja LacMar s svojim kobiljim mlekom.

Ste vedeli, da so že pred tisočletji v kitajski medicini oboževali kobilje mleko? Pa da se je v njem kopala tudi Kleopatra? S kobiljim mlekom pa se ukvarjata tudi Klemen Potočnik in Manca Knap iz grosupeljskega podjetja LacMar. Ponujata zamrznjeno kobilje mleko, pa tudi šampon, kremo in milo. Za kobilje mleko sta se odločila, ker je nekaj posebnega in ker strokovna literatura piše o pozitivnih učinkih tega mleka.

»Ideja o molži kobil se je že pred časom porodila Klemnu, ki je od otroštva povezan s konji in se s tem tudi poklicno ukvarja, saj je predavatelj pri predmetu konjereja na biotehniški fakulteti. O pozitivnih učinkih kobiljega mleka in njegovi uporabi je bil Klemen seznanjen že v tujini, nato sva začela to zgodbo v Sloveniji,« začetke opisuje Manca Knap.

Pri LacMar sta združila svoje znanje iz dveh strok: Klemen je kot doktor živinoreje prevzel glavni razvoj glede ustrezne reje molznih kobil in same tehnologije molže, Manca, doktorica živilstva, pa je pre­vzela področje kobiljega mleka kot živila. V LacMar je direktor Klemen, Manca pa je redno zaposlena. Prek različnih projektov zaposlujeta začasno, tudi v obliki različnih usposabljanj, pri nekaterih aktivnostih pa so jima v pomoč pogodbeni partnerji.

Nepravilno ravnanje lahko uniči vse pozitivne učinke

Tehnologija molže kobil se precej razlikuje od molže krav, koz in ovc, pojasnjuje Knapova. »Molža se začne v tretjem mesecu starosti žrebeta in nato se izvaja trikrat na dan. Pri nas molzemo strojno, saj s tem poskrbimo za visoko stopnjo higiene in kakovosti samega mleka. Molzni stroj je prilagojen prav molži kobil. V stadiju laktacije, ko je največja mlečnost, se od ene hladnokrvne kobile dnevno namolze okoli pet litrov mleka.«

Pri nadaljnjih postopkih z mlekom je pomembno, da ga po molži ohladijo ter nato do uživanja oziroma pri predelavi nikoli ne pregrejejo nad telesno temperaturo, opozarja sogovornica. Z nepravilnim ravnanjem namreč hitro postane manj učinkovito. »Kobilje mleko se ne sesiri in je zaradi nizke vsebnosti maščob ter specifične beljakovinske sestave lahko prebavljiv. Ima velik delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin in od teh jih je kar polovica omega 3. Pozitivni učinki tega mleka se kažejo tako pri kozmetični in dermatološki pripravi kot pri zaužitju,« pojasnjuje Knapova.

Kobilje mleko zahteva previdnost

Zaradi občutljivosti samega mleka je treba z njim ravnati previdno in temu je prilagojena tehnologija, ki jo uporabljata v LacMar. »Ne smemo ga izpostavljati pritisku ali mehanskemu pretakanju, zato vsa dela, z izjemo molže, potekajo ročno,« še pravi sogovornica in dodaja, da molzejo le kobile slovenskih avtohtonih pasem, kooperanti, od katerih odkupujejo mleko, molžo in prehranjevanje kobil izvajajo v skladu z njunimi navodili. »Molža je seveda sezonsko omejena, saj mleko lahko pridobivamo le v času, ko žrebe še sesa pri kobili. Da lahko na trgu ves čas ponujamo mleko, smo poskrbeli s tem, da kobile žrebijo v različnih časovnih obdobjih.«

Od zamrznjenega mleka do trdega mila

Med izdelki, ki jih ponuja LacMar, se najdejo tako zamrznjeno kobilje mleko kot kozmetični izdelki, denimo trdo milo, trd šampon in vlažilna krema.

Zakaj pa zamrznjeno mleko? Kot pojas­njuje Knapova, se kobilje mleko ne homogenizira niti ne pasterizira, zato je rok uporabe kratek. »Če želimo iz njega dobiti kar največ, ga uživamo surovega. Zaradi praktičnosti zato tržimo zamrznjenega. Če želimo doseči učinke, je mleko treba uživati vsaj šest tednov. Stranke zato kupijo večjo količino mleka, ga hranijo doma in zaužijejo eno plastenko na dan,« pojasnjuje sogovornica.

Sira iz kobiljega mleka ne boste našli

So pa v podjetju tik pred tem, da na trg pošljejo še en izdelek, in sicer trd šampon za hišne ljubljenčke. Kakšnega sira ali skute iz kobiljega mleka pa ne pričakujte. Saj, kot razlaga Knapova, sestava kobiljega mleka ne omogoča sirjenja. Se pa lahko pripravi fermentirano kobilje mleko, poznano kot kumis, ki ga imajo namen ponuditi tudi na trgu, v kratkem pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na mleko v prahu.

Kobilje mleko kot kurativa in preventiva

Izdelke LacMar lahko kupite v različnih slovenskih krajih, predvsem v manjših trgovinah, ki ponujajo zdrave, lokalne izdelke. Kupci kobiljega mleka so večinoma ljudje, oboleli za različnimi avtoimunskimi in drugimi boleznimi (Crohnova, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, ciroza jeter …), alergijami in dermatološkimi težavami, pravi Knapova in dodaja, da imajo tudi stranke, ki mleko pijejo kot pomoč pri zdravljenju po različnih operacijah in kemoterapijah, ali pa kot preventivo.

Želja je tujina

Nekaj izdelkov prodajo tudi v tujino, a Knapova pravi, da ne toliko, kot bi si želeli. »Zaradi transporta v tujino ne moremo izvažati zamrznjenega kobiljega mleka. Rešitev te težave vidimo v mleku v prahu.« Tudi pri kozmetičnih izdelkih bi radi razširili svojo prodajo v tujini, predvsem bodo ciljali na sredozemske države, v katerih je kobilje mleko že dobro poznano.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

AGROBIZ
Novice
Marca so v EU samo litvanski kmetje za liter mleka iztržili manj kot slovenski
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Marca so v EU samo litvanski kmetje za liter mleka iztržili manj kot slovenski 1

V kako dobri kondiciji so mlekarske kmetje izšle iz mlečne krize?

AGROBIZ
Novice
Slovensko mleko prodira v Azijo in Afriko
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Slovensko mleko prodira v Azijo in Afriko

Izvoz na tretje trge je za večje mlekarne glavna možnost za povečanje prodaje

AGROBIZ
Novice
Ljubljanske mlekarne bi odkupile 4,5 milijona litrov ekološkega mleka na leto
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Ljubljanske mlekarne bi odkupile 4,5 milijona litrov ekološkega mleka na leto

Anton Jakljevič, direktor odkupa mleka v Ljubljanskih mlekarnah, v intervjuju razkriva, kakšne načrte imajo z ekološkim mlekom in predelavo ekomlečnih izdelkov

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

AGROBIZ
Novice
Seneno mleko in meso že trži okoli 50 rejcev
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Seneno mleko in meso že trži okoli 50 rejcev

Za skupen nastop na trgu, promocijo, certificiranje, raziskave in pomoč pri prireji bo nastalo združenje rejcev senenega mleka in mesa

PA
Novice
Židan: »Največji premik v zadnjih letih je, da ne govorimo več o panogi zgubarstva«
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Židan: »Največji premik v zadnjih letih je, da ne govorimo več o panogi zgubarstva«

»Zelo me veseli, da organizirate te dogodke, ker vnašate v slovenski prostor nekaj, kar ni bilo vedno prisotno: miselnost, da je to tudi gospodarska dejavnost in se je tako tudi potrebno obnašati,« je v uvodu 4. Agrobiznis konference povedal mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Moje finance
Slovenija
Po ekomleko, olje in čistilo na avtomat
Moje finance
SlovenijaKsenija Sedej Po ekomleko, olje in čistilo na avtomat

Ste že opazili samopostrežne avtomate z ekoizdelki? Mlekomate že dalj časa poznamo, zdaj pa si lahko v avtomatu natočite še ekološko čistilo, izberete pa lahko tudi ekoolja, namaze, moko, pogačo, rogljičke. Pa cena?

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja