Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v digitalno dobo!
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe
Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Vaše malo podjetje je na Instagramu, (novih) sledilcev, ki bi jim lahko predstavili vaše izdelke ali storitve, pa od nikoder. Kako izboljšati profil na Instagramu in kdaj uporabiti Instagram za podjetja?

Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto

Čas branja: 4 min
09.07.2017  20:00
V njem se je kopala že Kleopatra, vi pa si ga lahko kupite zamrznjenega ali pa v obliki trdega mila
Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto
Manca Knap in Klemen Potočnik iz grosupeljskega podjetja LacMar s svojim kobiljim mlekom.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Ste vedeli, da so že pred tisočletji v kitajski medicini oboževali kobilje mleko? Pa da se je v njem kopala tudi Kleopatra? S kobiljim mlekom pa se ukvarjata tudi Klemen Potočnik in Manca Knap iz grosupeljskega podjetja LacMar. Ponujata zamrznjeno kobilje mleko, pa tudi šampon, kremo in milo. Za kobilje mleko sta se odločila, ker je nekaj posebnega in ker strokovna literatura piše o pozitivnih učinkih tega mleka.

»Ideja o molži kobil se je že pred časom porodila Klemnu, ki je od otroštva povezan s konji in se s tem tudi poklicno ukvarja, saj je predavatelj pri predmetu konjereja na biotehniški fakulteti. O pozitivnih učinkih kobiljega mleka in njegovi uporabi je bil Klemen seznanjen že v tujini, nato sva začela to zgodbo v Sloveniji,« začetke opisuje Manca Knap.

Pri LacMar sta združila svoje znanje iz dveh strok: Klemen je kot doktor živinoreje prevzel glavni razvoj glede ustrezne reje molznih kobil in same tehnologije molže, Manca, doktorica živilstva, pa je pre­vzela področje kobiljega mleka kot živila. V LacMar je direktor Klemen, Manca pa je redno zaposlena. Prek različnih projektov zaposlujeta začasno, tudi v obliki različnih usposabljanj, pri nekaterih aktivnostih pa so jima v pomoč pogodbeni partnerji.

Nepravilno ravnanje lahko uniči vse pozitivne učinke

Tehnologija molže kobil se precej razlikuje od molže krav, koz in ovc, pojasnjuje Knapova. »Molža se začne v tretjem mesecu starosti žrebeta in nato se izvaja trikrat na dan. Pri nas molzemo strojno, saj s tem poskrbimo za visoko stopnjo higiene in kakovosti samega mleka. Molzni stroj je prilagojen prav molži kobil. V stadiju laktacije, ko je največja mlečnost, se od ene hladnokrvne kobile dnevno namolze okoli pet litrov mleka.«

Pri nadaljnjih postopkih z mlekom je pomembno, da ga po molži ohladijo ter nato do uživanja oziroma pri predelavi nikoli ne pregrejejo nad telesno temperaturo, opozarja sogovornica. Z nepravilnim ravnanjem namreč hitro postane manj učinkovito. »Kobilje mleko se ne sesiri in je zaradi nizke vsebnosti maščob ter specifične beljakovinske sestave lahko prebavljiv. Ima velik delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin in od teh jih je kar polovica omega 3. Pozitivni učinki tega mleka se kažejo tako pri kozmetični in dermatološki pripravi kot pri zaužitju,« pojasnjuje Knapova.

Kobilje mleko zahteva previdnost

Zaradi občutljivosti samega mleka je treba z njim ravnati previdno in temu je prilagojena tehnologija, ki jo uporabljata v LacMar. »Ne smemo ga izpostavljati pritisku ali mehanskemu pretakanju, zato vsa dela, z izjemo molže, potekajo ročno,« še pravi sogovornica in dodaja, da molzejo le kobile slovenskih avtohtonih pasem, kooperanti, od katerih odkupujejo mleko, molžo in prehranjevanje kobil izvajajo v skladu z njunimi navodili. »Molža je seveda sezonsko omejena, saj mleko lahko pridobivamo le v času, ko žrebe še sesa pri kobili. Da lahko na trgu ves čas ponujamo mleko, smo poskrbeli s tem, da kobile žrebijo v različnih časovnih obdobjih.«

Od zamrznjenega mleka do trdega mila

Med izdelki, ki jih ponuja LacMar, se najdejo tako zamrznjeno kobilje mleko kot kozmetični izdelki, denimo trdo milo, trd šampon in vlažilna krema.

Zakaj pa zamrznjeno mleko? Kot pojas­njuje Knapova, se kobilje mleko ne homogenizira niti ne pasterizira, zato je rok uporabe kratek. »Če želimo iz njega dobiti kar največ, ga uživamo surovega. Zaradi praktičnosti zato tržimo zamrznjenega. Če želimo doseči učinke, je mleko treba uživati vsaj šest tednov. Stranke zato kupijo večjo količino mleka, ga hranijo doma in zaužijejo eno plastenko na dan,« pojasnjuje sogovornica.

Sira iz kobiljega mleka ne boste našli

So pa v podjetju tik pred tem, da na trg pošljejo še en izdelek, in sicer trd šampon za hišne ljubljenčke. Kakšnega sira ali skute iz kobiljega mleka pa ne pričakujte. Saj, kot razlaga Knapova, sestava kobiljega mleka ne omogoča sirjenja. Se pa lahko pripravi fermentirano kobilje mleko, poznano kot kumis, ki ga imajo namen ponuditi tudi na trgu, v kratkem pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na mleko v prahu.

Kobilje mleko kot kurativa in preventiva

Izdelke LacMar lahko kupite v različnih slovenskih krajih, predvsem v manjših trgovinah, ki ponujajo zdrave, lokalne izdelke. Kupci kobiljega mleka so večinoma ljudje, oboleli za različnimi avtoimunskimi in drugimi boleznimi (Crohnova, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, ciroza jeter …), alergijami in dermatološkimi težavami, pravi Knapova in dodaja, da imajo tudi stranke, ki mleko pijejo kot pomoč pri zdravljenju po različnih operacijah in kemoterapijah, ali pa kot preventivo.

Želja je tujina

Nekaj izdelkov prodajo tudi v tujino, a Knapova pravi, da ne toliko, kot bi si želeli. »Zaradi transporta v tujino ne moremo izvažati zamrznjenega kobiljega mleka. Rešitev te težave vidimo v mleku v prahu.« Tudi pri kozmetičnih izdelkih bi radi razširili svojo prodajo v tujini, predvsem bodo ciljali na sredozemske države, v katerih je kobilje mleko že dobro poznano.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Inšpektorji spet v akciji. Kaj bodo ciljali tokrat? 3

Pogledali smo, kje bo največ nadzorov in kaj bodo pod drobnogled vzele različne inšpekcije

Podjetnik
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli 1

Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe

Podjetnik
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci

V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?

Podjetnik
Kako so Mali junaki premagali slovenske ICO-je 2

ICO-norija je bila anomalija v poslovni zgodovini, ko se je dalo milijone evrov zbrati, ne da bi se podjetje odreklo čemurkoli. Sistem se...

Podjetnik
Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! 2

Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v...

Podjetnik
Če lovite zadnje trenutke, je tu vse, kar morate vedeti o davčnih obračunih

Na kaj so pozorni nadzorniki in inšpektorji, do česa ste upravičeni, če Furs zamuja z vračili davka ...

Podjetnik
Kako bi država pomagala startupom

Pogledali smo, katerim ukrepom se namerava gospodarsko ministrstvo posvetiti v prihodnje.