Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik 9 vprašanj in odgovorov: kaj se zgodi z zaposlenimi, odplačevanjem posojil, kakšne so nevarnosti za dediče, če umre ustanovitelj s. p.
MSRP 16: za kaj gre in kaj prinaša vašemu podjetju MSRP 16: za kaj gre in kaj prinaša vašemu podjetju Kaj morate vedeti o novem računovodskem standardu in na kaj paziti, ko boste medletno primerjali bilance
Kako vas lahko hitra rast podjetja prehiti in kaj se lahko naučite od Avstralca, ki ga je to skoraj pokopalo Kako vas lahko hitra rast podjetja prehiti in kaj se lahko naučite od Avstralca, ki ga je to skoraj pokopalo Don McKenzie je ustvaril enega najhitreje rastočih avstralskih podjetij, a ga tudi spravil na rob bankrota. Česa se iz njegovih napak lahko naučite vi?

Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto

Čas branja: 4 min
09.07.2017  20:00
V njem se je kopala že Kleopatra, vi pa si ga lahko kupite zamrznjenega ali pa v obliki trdega mila
Najpodjetniška ideja: Kobilje mleko za zdravje in lepoto
Manca Knap in Klemen Potočnik iz grosupeljskega podjetja LacMar s svojim kobiljim mlekom.

Ste vedeli, da so že pred tisočletji v kitajski medicini oboževali kobilje mleko? Pa da se je v njem kopala tudi Kleopatra? S kobiljim mlekom pa se ukvarjata tudi Klemen Potočnik in Manca Knap iz grosupeljskega podjetja LacMar. Ponujata zamrznjeno kobilje mleko, pa tudi šampon, kremo in milo. Za kobilje mleko sta se odločila, ker je nekaj posebnega in ker strokovna literatura piše o pozitivnih učinkih tega mleka.

»Ideja o molži kobil se je že pred časom porodila Klemnu, ki je od otroštva povezan s konji in se s tem tudi poklicno ukvarja, saj je predavatelj pri predmetu konjereja na biotehniški fakulteti. O pozitivnih učinkih kobiljega mleka in njegovi uporabi je bil Klemen seznanjen že v tujini, nato sva začela to zgodbo v Sloveniji,« začetke opisuje Manca Knap.

Pri LacMar sta združila svoje znanje iz dveh strok: Klemen je kot doktor živinoreje prevzel glavni razvoj glede ustrezne reje molznih kobil in same tehnologije molže, Manca, doktorica živilstva, pa je pre­vzela področje kobiljega mleka kot živila. V LacMar je direktor Klemen, Manca pa je redno zaposlena. Prek različnih projektov zaposlujeta začasno, tudi v obliki različnih usposabljanj, pri nekaterih aktivnostih pa so jima v pomoč pogodbeni partnerji.

Nepravilno ravnanje lahko uniči vse pozitivne učinke

Tehnologija molže kobil se precej razlikuje od molže krav, koz in ovc, pojasnjuje Knapova. »Molža se začne v tretjem mesecu starosti žrebeta in nato se izvaja trikrat na dan. Pri nas molzemo strojno, saj s tem poskrbimo za visoko stopnjo higiene in kakovosti samega mleka. Molzni stroj je prilagojen prav molži kobil. V stadiju laktacije, ko je največja mlečnost, se od ene hladnokrvne kobile dnevno namolze okoli pet litrov mleka.«

Pri nadaljnjih postopkih z mlekom je pomembno, da ga po molži ohladijo ter nato do uživanja oziroma pri predelavi nikoli ne pregrejejo nad telesno temperaturo, opozarja sogovornica. Z nepravilnim ravnanjem namreč hitro postane manj učinkovito. »Kobilje mleko se ne sesiri in je zaradi nizke vsebnosti maščob ter specifične beljakovinske sestave lahko prebavljiv. Ima velik delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin in od teh jih je kar polovica omega 3. Pozitivni učinki tega mleka se kažejo tako pri kozmetični in dermatološki pripravi kot pri zaužitju,« pojasnjuje Knapova.

Kobilje mleko zahteva previdnost

Zaradi občutljivosti samega mleka je treba z njim ravnati previdno in temu je prilagojena tehnologija, ki jo uporabljata v LacMar. »Ne smemo ga izpostavljati pritisku ali mehanskemu pretakanju, zato vsa dela, z izjemo molže, potekajo ročno,« še pravi sogovornica in dodaja, da molzejo le kobile slovenskih avtohtonih pasem, kooperanti, od katerih odkupujejo mleko, molžo in prehranjevanje kobil izvajajo v skladu z njunimi navodili. »Molža je seveda sezonsko omejena, saj mleko lahko pridobivamo le v času, ko žrebe še sesa pri kobili. Da lahko na trgu ves čas ponujamo mleko, smo poskrbeli s tem, da kobile žrebijo v različnih časovnih obdobjih.«

Od zamrznjenega mleka do trdega mila

Med izdelki, ki jih ponuja LacMar, se najdejo tako zamrznjeno kobilje mleko kot kozmetični izdelki, denimo trdo milo, trd šampon in vlažilna krema.

Zakaj pa zamrznjeno mleko? Kot pojas­njuje Knapova, se kobilje mleko ne homogenizira niti ne pasterizira, zato je rok uporabe kratek. »Če želimo iz njega dobiti kar največ, ga uživamo surovega. Zaradi praktičnosti zato tržimo zamrznjenega. Če želimo doseči učinke, je mleko treba uživati vsaj šest tednov. Stranke zato kupijo večjo količino mleka, ga hranijo doma in zaužijejo eno plastenko na dan,« pojasnjuje sogovornica.

Sira iz kobiljega mleka ne boste našli

So pa v podjetju tik pred tem, da na trg pošljejo še en izdelek, in sicer trd šampon za hišne ljubljenčke. Kakšnega sira ali skute iz kobiljega mleka pa ne pričakujte. Saj, kot razlaga Knapova, sestava kobiljega mleka ne omogoča sirjenja. Se pa lahko pripravi fermentirano kobilje mleko, poznano kot kumis, ki ga imajo namen ponuditi tudi na trgu, v kratkem pa nameravajo ponudbo razširiti tudi na mleko v prahu.

Kobilje mleko kot kurativa in preventiva

Izdelke LacMar lahko kupite v različnih slovenskih krajih, predvsem v manjših trgovinah, ki ponujajo zdrave, lokalne izdelke. Kupci kobiljega mleka so večinoma ljudje, oboleli za različnimi avtoimunskimi in drugimi boleznimi (Crohnova, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, ciroza jeter …), alergijami in dermatološkimi težavami, pravi Knapova in dodaja, da imajo tudi stranke, ki mleko pijejo kot pomoč pri zdravljenju po različnih operacijah in kemoterapijah, ali pa kot preventivo.

Želja je tujina

Nekaj izdelkov prodajo tudi v tujino, a Knapova pravi, da ne toliko, kot bi si želeli. »Zaradi transporta v tujino ne moremo izvažati zamrznjenega kobiljega mleka. Rešitev te težave vidimo v mleku v prahu.« Tudi pri kozmetičnih izdelkih bi radi razširili svojo prodajo v tujini, predvsem bodo ciljali na sredozemske države, v katerih je kobilje mleko že dobro poznano.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik 4

9 vprašanj in odgovorov: kaj se zgodi z zaposlenimi, odplačevanjem posojil, kakšne so nevarnosti za dediče, če umre ustanovitelj s. p.