Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ

V štirih mesecih nameravajo z aplikacijo 360Finance Guru prodreti tudi na druge evropske trge
06.08.2017 08:00
Čas branja: 2 min
Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ
Nikola Maljković in Miha Urek sta 360Finance Guru razvila predvsem kot odgovor na nenehne izzive, kako posamezniku predstaviti svet osebnih financ razumljivo in preprosto ter kako mu enostavno prikazati oceno njegovega finančnega stanja.

Podjetja s področja finančne tehnologije osebnih financ večinoma ne obravnavajo celostno, ampak se osredotočajo samo na določeno področje osebnih financ (dohodki in izdatki, posoja denarja, zaščita tveganj, načrtovanje prihodnosti, upravljanje osebnega premoženja), pravi Miha Urek, ki stoji za aplikacijo 360Finance Guru. Z njo želijo to spremeniti in ponuditi celosten pogled na osebne finance.

Aplikacija, ki jo je Urek razvil skupaj z Nikolo Maljkovićem, je zaživela pred dobrima dvema tednoma in ima okoli 1.500 uporabnikov. Z njo želita doseči boljšo finančno pismenost in pomagati uporabnikom, da si uredijo svoje osebne finance.

Kako vaše današnje finančne odločitve vplivajo na vašo prihodnost?

Osrednji del spletne aplikacije je »Moja 360 finančna ocena«. Namenjena je merjenju osebnih financ. »Uporabnik jo pridobi s kratkim testom. Potem dobi finančno poročilo o stanju s konkretnimi ukrepi za zvišanje svoje finančne ocene in ukrepe za izboljšavo svojih financ,« pojasnjuje Urek. »Z našo spletno aplikacijo vam želimo odgovoriti na vprašanja, kot so, kako dolgo bodo v pokoju zadostovali vaši prihranki, kaj se zgodi, če jutri ostanete brez službe, boste lahko omogočili študij svojim otrokom …« našteva Urek. Skratka, aplikacija prikaže, kako vaše današnje finančne odločitve vplivajo na vašo prihodnost.

Ideja kot odgovor na vsakodnevni izziv

Ideja za 360Finance Guru je nastala, ko sta Urek in Maljković iz podjetja FinGym, ki je član skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana, ugotovila, da se nenehno spopadata z izzivom, kako posamezniku predstaviti svet osebnih financ razumljivo in preprosto ter kako mu enostavno prikazati oceno njegovega finančnega stanja. »Proces je bil dolg in težaven in spraševala sva se, kako bi ga lahko skrajšala in poenostavila. Najprej sva na papir prenesla vse zamisli, kako bi lahko razvila aplikacijo, ki bo vpeljala nove standarde v finančno industrijo in posameznikom približala svet osebnih financ preprosto, razumljivo in prijazno,« pojasnjuje Urek.

Aplikacija je nastajala dve leti in pol

Spletno aplikacijo so razvijali dve leti in pol. Pri tem so si pomagali s številnimi raziskavami in študijami, ki so jih morali prenesti v algoritem, ki nato to znanje prenese povprečnemu uporabniku, a ne v žargonu finančne industrije.

Algoritem, na podlagi katerega deluje aplikacija, sta razvila Urek in Maljković, ki sicer prihajata iz finančne industrije. Pri samem razvoju aplikacije pa sta se povezala s specializiranim podjetjem. Kot pravi sogovornik, je bilo treba poskrbeti za čim bolj varne standarde šifriranja prenosa podatkov z namenom zaščite osebnih podatkov uporabnikov.

»Uporabnika želimo spremljati skozi vse življenjske faze«

Pri tem, kdo je njihova ciljna skupina, se ne omejujejo. »Nagovarjamo vse posameznike, od njihove prve zaposlitve pa do upokojitve. Življenjske okoliščine posameznika se skozi čas spreminjajo in mi želimo spremljati uporabnika skozi vse njegove življenjske faze, da bo glede na spremembo življenjskih razmer sprejemal pametne finančne odločitve,« pojasnjuje Urek.

Kmalu tudi v tujino

Za zdaj 360Finance Guru deluje kot brezplačna spletna aplikacija. Kmalu bo na voljo tudi kot mobilna aplikacija. Si jo pa želijo povezati tudi s storitvami, ki jih ponujajo v podjetju. Kot pravi sogovornik, že delajo pri nadgradnjah, da še izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Slovenija je za ustvarjalce aplikacije nekakšen testni trg, namenjen preverjanju tega, kako se da aplikacijo še izboljšati, izpiliti … V štirih mesecih pa se nameravajo odpraviti v druge evropske države.

Urek pravi, da si želijo priti tudi v katerega izmed pospeševalnikov, najraje v Londonu, Los Angelesu ali Singapurju, saj so ti bolj osredotočeni na finančno industrijo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju 4

Pri razvoju aplikacije so sodelovali s prestižno ameriško univerzo MIT

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje usmerjanje vaših strank
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje usmerjanje vaših strank

Pri razvoju aplikacije, ki so jo financirali z lastnimi sredstvi, je sodelovalo 11 ljudi

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Telefon namesto planinske knjižice
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Telefon namesto planinske knjižice 1

Vas vleče v gore? Ustvarjalci aplikacije Planinc vam omogočajo, da se »poštempljate« s telefonom

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Aktualno
Aplikacija za učinkovitejše in varnejše ­samozdravljenje (Dobra praksa 2016)
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Aplikacija za učinkovitejše in varnejše ­samozdravljenje (Dobra praksa 2016)

CheckMeApp je brezplačna spletna in mobilna zdravstvena aplikacija, ki bolnikom pomaga oceniti resnost zdravstvenih težav oziroma simptomov in ugotoviti, ali je samozdravljenje možno oziroma varno, ter omogoča hiter in enostaven stik z zdravnikom ali farmacevtom. Na letošnjo Dobro prakso sta aplikacijo prijavila vodji strokovnega razvoja, dr. Miha Vivoda in Mirjana Sredojević.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Lažje do varuške prek aplikacije
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Lažje do varuške prek aplikacije

Za aplikacijo Mynanny iščejo tudi strateškega partnerja

Zgodbe
Od politike do start-upov: Aleš Živkovič z aplikacijo za zmenke in posel
ZgodbeBlažej Kupec Od politike do start-upov: Aleš Živkovič z aplikacijo za zmenke in posel

YAC (krajše za Your Actual Contact) je aplikacija, ki po trditvah avtorjev spodbuja »spoznavanje in mreženje ljudi v resničnem svetu« oziroma na isti lokaciji.

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar