Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik 9 vprašanj in odgovorov: kaj se zgodi z zaposlenimi, odplačevanjem posojil, kakšne so nevarnosti za dediče, če umre ustanovitelj s. p.
MSRP 16: za kaj gre in kaj prinaša vašemu podjetju MSRP 16: za kaj gre in kaj prinaša vašemu podjetju Kaj morate vedeti o novem računovodskem standardu in na kaj paziti, ko boste medletno primerjali bilance
Kako vas lahko hitra rast podjetja prehiti in kaj se lahko naučite od Avstralca, ki ga je to skoraj pokopalo Kako vas lahko hitra rast podjetja prehiti in kaj se lahko naučite od Avstralca, ki ga je to skoraj pokopalo Don McKenzie je ustvaril enega najhitreje rastočih avstralskih podjetij, a ga tudi spravil na rob bankrota. Česa se iz njegovih napak lahko naučite vi?

Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ

Čas branja: 2 min
06.08.2017  08:00
V štirih mesecih nameravajo z aplikacijo 360Finance Guru prodreti tudi na druge evropske trge
Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ
Nikola Maljković in Miha Urek sta 360Finance Guru razvila predvsem kot odgovor na nenehne izzive, kako posamezniku predstaviti svet osebnih financ razumljivo in preprosto ter kako mu enostavno prikazati oceno njegovega finančnega stanja.

Podjetja s področja finančne tehnologije osebnih financ večinoma ne obravnavajo celostno, ampak se osredotočajo samo na določeno področje osebnih financ (dohodki in izdatki, posoja denarja, zaščita tveganj, načrtovanje prihodnosti, upravljanje osebnega premoženja), pravi Miha Urek, ki stoji za aplikacijo 360Finance Guru. Z njo želijo to spremeniti in ponuditi celosten pogled na osebne finance.

Aplikacija, ki jo je Urek razvil skupaj z Nikolo Maljkovićem, je zaživela pred dobrima dvema tednoma in ima okoli 1.500 uporabnikov. Z njo želita doseči boljšo finančno pismenost in pomagati uporabnikom, da si uredijo svoje osebne finance.

Kako vaše današnje finančne odločitve vplivajo na vašo prihodnost?

Osrednji del spletne aplikacije je »Moja 360 finančna ocena«. Namenjena je merjenju osebnih financ. »Uporabnik jo pridobi s kratkim testom. Potem dobi finančno poročilo o stanju s konkretnimi ukrepi za zvišanje svoje finančne ocene in ukrepe za izboljšavo svojih financ,« pojasnjuje Urek. »Z našo spletno aplikacijo vam želimo odgovoriti na vprašanja, kot so, kako dolgo bodo v pokoju zadostovali vaši prihranki, kaj se zgodi, če jutri ostanete brez službe, boste lahko omogočili študij svojim otrokom …« našteva Urek. Skratka, aplikacija prikaže, kako vaše današnje finančne odločitve vplivajo na vašo prihodnost.

Ideja kot odgovor na vsakodnevni izziv

Ideja za 360Finance Guru je nastala, ko sta Urek in Maljković iz podjetja FinGym, ki je član skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana, ugotovila, da se nenehno spopadata z izzivom, kako posamezniku predstaviti svet osebnih financ razumljivo in preprosto ter kako mu enostavno prikazati oceno njegovega finančnega stanja. »Proces je bil dolg in težaven in spraševala sva se, kako bi ga lahko skrajšala in poenostavila. Najprej sva na papir prenesla vse zamisli, kako bi lahko razvila aplikacijo, ki bo vpeljala nove standarde v finančno industrijo in posameznikom približala svet osebnih financ preprosto, razumljivo in prijazno,« pojasnjuje Urek.

Aplikacija je nastajala dve leti in pol

Spletno aplikacijo so razvijali dve leti in pol. Pri tem so si pomagali s številnimi raziskavami in študijami, ki so jih morali prenesti v algoritem, ki nato to znanje prenese povprečnemu uporabniku, a ne v žargonu finančne industrije.

Algoritem, na podlagi katerega deluje aplikacija, sta razvila Urek in Maljković, ki sicer prihajata iz finančne industrije. Pri samem razvoju aplikacije pa sta se povezala s specializiranim podjetjem. Kot pravi sogovornik, je bilo treba poskrbeti za čim bolj varne standarde šifriranja prenosa podatkov z namenom zaščite osebnih podatkov uporabnikov.

»Uporabnika želimo spremljati skozi vse življenjske faze«

Pri tem, kdo je njihova ciljna skupina, se ne omejujejo. »Nagovarjamo vse posameznike, od njihove prve zaposlitve pa do upokojitve. Življenjske okoliščine posameznika se skozi čas spreminjajo in mi želimo spremljati uporabnika skozi vse njegove življenjske faze, da bo glede na spremembo življenjskih razmer sprejemal pametne finančne odločitve,« pojasnjuje Urek.

Kmalu tudi v tujino

Za zdaj 360Finance Guru deluje kot brezplačna spletna aplikacija. Kmalu bo na voljo tudi kot mobilna aplikacija. Si jo pa želijo povezati tudi s storitvami, ki jih ponujajo v podjetju. Kot pravi sogovornik, že delajo pri nadgradnjah, da še izboljšajo uporabniško izkušnjo.

Slovenija je za ustvarjalce aplikacije nekakšen testni trg, namenjen preverjanju tega, kako se da aplikacijo še izboljšati, izpiliti … V štirih mesecih pa se nameravajo odpraviti v druge evropske države.

Urek pravi, da si želijo priti tudi v katerega izmed pospeševalnikov, najraje v Londonu, Los Angelesu ali Singapurju, saj so ti bolj osredotočeni na finančno industrijo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Vprašanje življenja in smrti: kaj se zgodi z zaposlenimi v s. p, če umre njegov lastnik 4

9 vprašanj in odgovorov: kaj se zgodi z zaposlenimi, odplačevanjem posojil, kakšne so nevarnosti za dediče, če umre ustanovitelj s. p.