Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Pikapolonica kot malo drugačen hišni ljubljenček

Cilj Dotiflya je, da bi sedempike pikapolonice pozneje vračali v naravo
13.08.2017 16:03
Čas branja: 2 min

Bi otroku ali sebi kupili malo drugačnega hišnega ljubljenčka? Dotifly ponuja mini terarij s pikapolonicami. Kot pravi Nina Štarkel, biologinja v ekipi Dotiflyja, so pikapolonice zelo nezahtevne, in če se jih otrok naveliča, jih lahko preprosto spustite v naravo. Pravzaprav bi to bilo spodbudno.

Ideja za vzgajanje pikapolonic je nastala pred leti v podjetniški šoli, terarij pa je v igro prišel pozneje. Temeljna ideja je bila, da bi pikapolonice gojili za ekološke kmete, pa se je izkazalo, da ni povpraševanja.

Želijo ohraniti avtohtono vrsto pikapolonic

Pri Dotiflyu vzgajajo sedempike pikapolonice. To je najpogostejša vrsta pikapolonic v Evropi, odrasle pa dosežejo velikost od 7,6 do deset milimetrov.

S terariji želijo pripomoči tudi k ohranitvi te avtohtone vrste. Sedempika pikapolonica ima namreč velikega naravnega sovražnika v harlekinski polonici, ki je v Evropo prišla iz Azije in zdaj izriva avtohtone vrste ter prinaša bolezni. »Zato spodbujamo kupce terarijev, da pikapolonice po tem, ko se jih naveličajo, spustijo v naravo. Naš cilj sicer je, da bi jih čez čas gojili tudi zato, da bi jih načrtno spuščali v naravo, seveda brez parazitov,« napoveduje Štarkelova.

Za terarije sprejemajo prednaročila

Na trgu je sedempike pikapolonice tako rekoč nemogoče dobiti, zato so pri Dotiflyu prvo populacijo 25 pikapolonic vzeli iz narave. »Iz teh zdaj vzgajamo nove in jih ne jemljemo več iz narave,« poudarja Štarkelova.

Zaloga pikapolonic za terarije je odvisna od pikapolonic samih, od tega, kako in kdaj se množijo. Trenutno jih nimajo v zalogi, zato sprejemajo prednaročila. »Povpraševanje je večje od trenutne ponudbe. A vsi razumejo, da gre za živ organizem in da ni vse odvisno od nas,« pojasnjuje sogovornica.

Pikapolonica ni zahtevna

Če kupite terarij s pikapolonicami, nimate veliko dela z njimi, pikapolonice so namreč dokaj nezahtevne. Tudi zato so po besedah Štarkelove primerne za prvega hišnega ljubljenčka.

Terarij morate postaviti na senčno mesto – preveč sonca pikapolonicam ne ustreza, rade imajo do 25 stopinj Celzija. Vsak dan jih popršite z vodo (v terariju je tudi rastlina) in nahranite. Nekaj hrane za pikapolonice, to so listne uši, dobite tudi ob nakupu terarija.

Vzgajajo tudi hrano za pikapolonice

Odrasle pikapolonice ne potrebujejo toliko hrane, ta je pomembnejša pri ličinkah. Kot pravi Štarkelova, lahko ličinka v razvoju poje tudi sto uši na dan, zato morajo v svojem laboratoriju gojiti tudi te. »Paziti pa je treba tudi na ličinke, saj jedo druga drugo, če so skupaj.«

Za zdaj še garažno podjetje

V ekipi Dotifly so trenutno trije. Zanje je ta projekt ob redni službi za zdaj postranski. Cilj pa je, da bi se toliko razširili, da bi morda koga še zaposlili, pravi Štarkelova, V ekipi ima na skrbi področje biologije, z nasveti pa ji pomaga tudi raziskovalka iz Nemčije.

Za zdaj imajo laboratorij kar v garaži, želijo pa si seveda večjih prostorov.

V tujino, ko bo ponudba presegla povpraševanje

Kljub trenutnim prostorskim omejitvam imajo v načrtu tudi prodajo gojilnic z ličinkami, da bi lahko kupec spremljal, kako iz ličinke zraste pikapolonica, pojasnjuje sogovornica.

Čeprav so predvidevali, da bodo njihovi glavni kupci starši, ki bodo pikapolonice kupovali za otroke, se je izkazalo, da so kupci vendarle bolj raznovrstni. Veliko je denimo mlajših, okoljsko ozaveščenih kupcev, ki kupijo terarije z mislijo na poznejšo vrnitev pikapolonic v naravo.

Za zdaj ostajajo na slovenskem trgu, za tujino pa potrebujejo tudi čas. O njej bodo razmišljali, ko bo ponudba večja od povpraševanja, še pravi Štarkelova.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Ni dovolj, da le zasveti žarnica v glavi
Finance
Špela Mikuš Ni dovolj, da le zasveti žarnica v glavi

Marsikdo sliši za uspešno podjetje, uspešno idejo in si reče: »Tega bi se tudi jaz spomnil.« Pa se ni. Spomnil se je nekdo drug in s tem zaslužil.

Moje finance
Razno
Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev
Moje finance
RaznoMaja Virant Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

Moje finance
Razno
Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!
Moje finance
RaznoMaja Virant Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Otroška steklenička, ki poenostavi pripravo adaptiranega mleka 1

Izdelek bo na voljo predvidoma do konca leta, vložili so tudi že nacionalno patentno vlogo

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Blazinica, zaradi katere bo vaše sadje dlje časa sveže
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Blazinica, zaradi katere bo vaše sadje dlje časa sveže 39

Ideja za Permafruit se je fantom v ekipi porodila že v gimnaziji, ko so bili izbrani za naj dijaško podjetje leta 2015

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju 4

Pri razvoju aplikacije so sodelovali s prestižno ameriško univerzo MIT