(DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu (DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu Višji bodo prispevki, drugače boste oddajali obračune, spremembe so pri DDV in nepremičninskih dajatvah; na kaj bodo pozorni davčni inšpektorji
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Pikapolonica kot malo drugačen hišni ljubljenček

Čas branja: 2 min
13.08.2017  16:03
Cilj Dotiflya je, da bi sedempike pikapolonice pozneje vračali v naravo
Najpodjetniška ideja: Pikapolonica kot malo drugačen hišni ljubljenček

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Bi otroku ali sebi kupili malo drugačnega hišnega ljubljenčka? Dotifly ponuja mini terarij s pikapolonicami. Kot pravi Nina Štarkel, biologinja v ekipi Dotiflyja, so pikapolonice zelo nezahtevne, in če se jih otrok naveliča, jih lahko preprosto spustite v naravo. Pravzaprav bi to bilo spodbudno.

Ideja za vzgajanje pikapolonic je nastala pred leti v podjetniški šoli, terarij pa je v igro prišel pozneje. Temeljna ideja je bila, da bi pikapolonice gojili za ekološke kmete, pa se je izkazalo, da ni povpraševanja.

Želijo ohraniti avtohtono vrsto pikapolonic

Pri Dotiflyu vzgajajo sedempike pikapolonice. To je najpogostejša vrsta pikapolonic v Evropi, odrasle pa dosežejo velikost od 7,6 do deset milimetrov.

S terariji želijo pripomoči tudi k ohranitvi te avtohtone vrste. Sedempika pikapolonica ima namreč velikega naravnega sovražnika v harlekinski polonici, ki je v Evropo prišla iz Azije in zdaj izriva avtohtone vrste ter prinaša bolezni. »Zato spodbujamo kupce terarijev, da pikapolonice po tem, ko se jih naveličajo, spustijo v naravo. Naš cilj sicer je, da bi jih čez čas gojili tudi zato, da bi jih načrtno spuščali v naravo, seveda brez parazitov,« napoveduje Štarkelova.

Za terarije sprejemajo prednaročila

Na trgu je sedempike pikapolonice tako rekoč nemogoče dobiti, zato so pri Dotiflyu prvo populacijo 25 pikapolonic vzeli iz narave. »Iz teh zdaj vzgajamo nove in jih ne jemljemo več iz narave,« poudarja Štarkelova.

Zaloga pikapolonic za terarije je odvisna od pikapolonic samih, od tega, kako in kdaj se množijo. Trenutno jih nimajo v zalogi, zato sprejemajo prednaročila. »Povpraševanje je večje od trenutne ponudbe. A vsi razumejo, da gre za živ organizem in da ni vse odvisno od nas,« pojasnjuje sogovornica.

Pikapolonica ni zahtevna

Če kupite terarij s pikapolonicami, nimate veliko dela z njimi, pikapolonice so namreč dokaj nezahtevne. Tudi zato so po besedah Štarkelove primerne za prvega hišnega ljubljenčka.

Terarij morate postaviti na senčno mesto – preveč sonca pikapolonicam ne ustreza, rade imajo do 25 stopinj Celzija. Vsak dan jih popršite z vodo (v terariju je tudi rastlina) in nahranite. Nekaj hrane za pikapolonice, to so listne uši, dobite tudi ob nakupu terarija.

Vzgajajo tudi hrano za pikapolonice

Odrasle pikapolonice ne potrebujejo toliko hrane, ta je pomembnejša pri ličinkah. Kot pravi Štarkelova, lahko ličinka v razvoju poje tudi sto uši na dan, zato morajo v svojem laboratoriju gojiti tudi te. »Paziti pa je treba tudi na ličinke, saj jedo druga drugo, če so skupaj.«

Za zdaj še garažno podjetje

V ekipi Dotifly so trenutno trije. Zanje je ta projekt ob redni službi za zdaj postranski. Cilj pa je, da bi se toliko razširili, da bi morda koga še zaposlili, pravi Štarkelova, V ekipi ima na skrbi področje biologije, z nasveti pa ji pomaga tudi raziskovalka iz Nemčije.

Za zdaj imajo laboratorij kar v garaži, želijo pa si seveda večjih prostorov.

V tujino, ko bo ponudba presegla povpraševanje

Kljub trenutnim prostorskim omejitvam imajo v načrtu tudi prodajo gojilnic z ličinkami, da bi lahko kupec spremljal, kako iz ličinke zraste pikapolonica, pojasnjuje sogovornica.

Čeprav so predvidevali, da bodo njihovi glavni kupci starši, ki bodo pikapolonice kupovali za otroke, se je izkazalo, da so kupci vendarle bolj raznovrstni. Veliko je denimo mlajših, okoljsko ozaveščenih kupcev, ki kupijo terarije z mislijo na poznejšo vrnitev pikapolonic v naravo.

Za zdaj ostajajo na slovenskem trgu, za tujino pa potrebujejo tudi čas. O njej bodo razmišljali, ko bo ponudba večja od povpraševanja, še pravi Štarkelova.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: rokovnik, ki združuje analogni in digitalni svet 5

Za rokovnik so novembra na platformi za množično financiranje Kickstarter zbrali slabih 30 tisoč dolarjev

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite 12

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec

Podjetnik
(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti

Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi...