Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

Najpodjetniška ideja: Histria Botanica tudi s turistično kmetijo

Čas branja: 2 min
20.08.2017  17:48
Najbolj prodajan je hidrolat smilja, poleti pa se dobro prodaja tudi zeliščna klasika - sivka
Najpodjetniška ideja: Histria Botanica tudi s turistično kmetijo
Foto: Matic Zorman

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Jana Bergant in Matej Turin sta pred dvema letoma pod blagovno znamko Histria Botanica začela prodajati hidrolate in eterična olja iz osmih zelišč in dišavnic iz Istre. V Najpodjetniški ideji smo ju prvič predstavili konec leta 2015, v tem času pa sta svoje delovanje razširila na delavnice, kjer izobražujeta o hidrolatih, ter tudi na turistično zeliščno kmetijo, kjer od letos naprej gostom ponujata tudi prenočišča.

Lani sta kupila domačijo na Kortini, najela pa sta tudi še nekaj zapuščenih in zaraščenih kmetijskih površin za nove nasade zelišč. Zelišča sicer pridelujeta na dveh hektarih zemlje v dolini reke Dragonje. Kot priznava Bergantova, se pri kmetovanju še malo učita, nameravata pa postaviti tudi rastlinjak, že zato, da bodo sadike nekaterih zelišč bolje uspevale.

Zanimanje gostov ju je kar malo presenetilo

Od letošnjega leta Histria Botanica na svoji turistični zeliščni kmetiji ponuja tudi prenočišča. Imajo tri sobe, v vsaki sta dve ležišči, v okolici kmetije pa se da tudi kampirati. »Moram priznati, da naju je zanimanje gostov kar malo presenetilo,« pravi Bergantova in dodaja, da med tujci prevladujejo belgijski turisti.

Kmalu tudi delavnice v tujih jezikih

Veliko časa pa posvetita tudi delavnicam in izobraževanjem o tem, kaj so hidrolati in kakšen učinek imajo. »Opazila sva, da ljudje že več vedo o tem, kaj so hidrolati. Ko sva bila na zadnjem sejmu, posvečenem zdravju, se je že opazila razlika v tem, da nama ni bilo več treba pojasnjevati, kaj sploh je hidrolat, ampak so ljudje že vedeli, za kaj gre,« razlaga sogovornica. Kaj torej je hidrolat? Na svoji spletni strani pojasnjujeta, da je hidrolat proizvod, ki ga pridobimo s postopkom destilacije zdravilnih in aromatičnih rastlin (različnih delov, lahko je cvetje, lahko listi, listi s steblom, iglice, olupki citrusov). Po eni strani pridobimo v vodi netopne zdravilne učinkovine – to so eterična olja, po drugi strani pa v vodi topne učinkovine – hidrolate.

Delavnice so zanju še vedno pomembne. Tako organizirata delavnice o paliativni negi, aromaterapiji in druge, pri čemer se povezujeta z različnimi poznavalci. »Razmišljava pa tudi o tem, da bi v prihodnje delavnice ponudila še v tujem jeziku. Tako bi združila več področij, turizem in izobraževanje, v eni ponudbi.«

Hidrolat smilja je prodajni hit

Hidrolate v Histrii Botanici pakirajo v 30-mililitrsko stekleničko z razpršilom, stanejo pa osem evrov. Na voljo so še v 500-mililitrski steklenici, ki stane 11 evrov.

Prodajo več hidrolatov kot eteričnih olj. »Pozna se, da so hidrolati že prešli ozke kroge aromaterapije, znanje o dobri praksi se širi,« opaža sogovornica. Kot dodaja, je najbolj prodajan hidrolat smilja, poleti pa se dobro prodaja tudi zeliščna klasika – sivka.

Seveda pa se v Histrii Botanici ukvarjata tudi z razvojem novih izdelkov. Če bo vse teklo, kot je treba, bodo novi izdelki na trgu do konca leta.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...