Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v digitalno dobo!
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe
Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Vaše malo podjetje je na Instagramu, (novih) sledilcev, ki bi jim lahko predstavili vaše izdelke ali storitve, pa od nikoder. Kako izboljšati profil na Instagramu in kdaj uporabiti Instagram za podjetja?

Najpodjetniška ideja: Histria Botanica tudi s turistično kmetijo

Čas branja: 2 min
20.08.2017  17:48
Najbolj prodajan je hidrolat smilja, poleti pa se dobro prodaja tudi zeliščna klasika - sivka
Najpodjetniška ideja: Histria Botanica tudi s turistično kmetijo
Foto: Matic Zorman

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Jana Bergant in Matej Turin sta pred dvema letoma pod blagovno znamko Histria Botanica začela prodajati hidrolate in eterična olja iz osmih zelišč in dišavnic iz Istre. V Najpodjetniški ideji smo ju prvič predstavili konec leta 2015, v tem času pa sta svoje delovanje razširila na delavnice, kjer izobražujeta o hidrolatih, ter tudi na turistično zeliščno kmetijo, kjer od letos naprej gostom ponujata tudi prenočišča.

Lani sta kupila domačijo na Kortini, najela pa sta tudi še nekaj zapuščenih in zaraščenih kmetijskih površin za nove nasade zelišč. Zelišča sicer pridelujeta na dveh hektarih zemlje v dolini reke Dragonje. Kot priznava Bergantova, se pri kmetovanju še malo učita, nameravata pa postaviti tudi rastlinjak, že zato, da bodo sadike nekaterih zelišč bolje uspevale.

Zanimanje gostov ju je kar malo presenetilo

Od letošnjega leta Histria Botanica na svoji turistični zeliščni kmetiji ponuja tudi prenočišča. Imajo tri sobe, v vsaki sta dve ležišči, v okolici kmetije pa se da tudi kampirati. »Moram priznati, da naju je zanimanje gostov kar malo presenetilo,« pravi Bergantova in dodaja, da med tujci prevladujejo belgijski turisti.

Kmalu tudi delavnice v tujih jezikih

Veliko časa pa posvetita tudi delavnicam in izobraževanjem o tem, kaj so hidrolati in kakšen učinek imajo. »Opazila sva, da ljudje že več vedo o tem, kaj so hidrolati. Ko sva bila na zadnjem sejmu, posvečenem zdravju, se je že opazila razlika v tem, da nama ni bilo več treba pojasnjevati, kaj sploh je hidrolat, ampak so ljudje že vedeli, za kaj gre,« razlaga sogovornica. Kaj torej je hidrolat? Na svoji spletni strani pojasnjujeta, da je hidrolat proizvod, ki ga pridobimo s postopkom destilacije zdravilnih in aromatičnih rastlin (različnih delov, lahko je cvetje, lahko listi, listi s steblom, iglice, olupki citrusov). Po eni strani pridobimo v vodi netopne zdravilne učinkovine – to so eterična olja, po drugi strani pa v vodi topne učinkovine – hidrolate.

Delavnice so zanju še vedno pomembne. Tako organizirata delavnice o paliativni negi, aromaterapiji in druge, pri čemer se povezujeta z različnimi poznavalci. »Razmišljava pa tudi o tem, da bi v prihodnje delavnice ponudila še v tujem jeziku. Tako bi združila več področij, turizem in izobraževanje, v eni ponudbi.«

Hidrolat smilja je prodajni hit

Hidrolate v Histrii Botanici pakirajo v 30-mililitrsko stekleničko z razpršilom, stanejo pa osem evrov. Na voljo so še v 500-mililitrski steklenici, ki stane 11 evrov.

Prodajo več hidrolatov kot eteričnih olj. »Pozna se, da so hidrolati že prešli ozke kroge aromaterapije, znanje o dobri praksi se širi,« opaža sogovornica. Kot dodaja, je najbolj prodajan hidrolat smilja, poleti pa se dobro prodaja tudi zeliščna klasika – sivka.

Seveda pa se v Histrii Botanici ukvarjata tudi z razvojem novih izdelkov. Če bo vse teklo, kot je treba, bodo novi izdelki na trgu do konca leta.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Inšpektorji spet v akciji. Kaj bodo ciljali tokrat? 3

Pogledali smo, kje bo največ nadzorov in kaj bodo pod drobnogled vzele različne inšpekcije

Podjetnik
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli 1

Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe

Podjetnik
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci

V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?

Podjetnik
Kako so Mali junaki premagali slovenske ICO-je 2

ICO-norija je bila anomalija v poslovni zgodovini, ko se je dalo milijone evrov zbrati, ne da bi se podjetje odreklo čemurkoli. Sistem se...

Podjetnik
Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! 2

Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v...

Podjetnik
Če lovite zadnje trenutke, je tu vse, kar morate vedeti o davčnih obračunih

Na kaj so pozorni nadzorniki in inšpektorji, do česa ste upravičeni, če Furs zamuja z vračili davka ...

Podjetnik
Kako bi država pomagala startupom

Pogledali smo, katerim ukrepom se namerava gospodarsko ministrstvo posvetiti v prihodnje.