Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju

Pri razvoju aplikacije so sodelovali s prestižno ameriško univerzo MIT
03.09.2017 15:20
Čas branja: 3 min

Slovensko podjetje ASMJ pod svojo blagovno znamko Moveo razvija interaktivno mobilno igro Auggies, s katero želijo spodbujati gibanje otrok na prostem. V čem pa so drugačni od drugih, od konkurence, ki ponuja podobno? »Številne športne mobilne aplikacije sicer spremljajo športne aktivnosti do potankosti, vendar jim primanjkuje infrastrukture, socialne komponente in igrifikacije. Auggies zagotavlja, da se otroci gibajo zunaj, v svojem realnem okolju, in ob tem z aplikacijo spoznavajo različne poučne vsebine,« pravi Andrej Strojin iz ASMJ.

Igra deluje s pomočjo obogatene resničnosti (angl. Augmented Reality), s katero motivirajo otroke, da se bolj gibajo zunaj in skupaj z aplikacijo odkrivajo okolje okoli sebe. Danes denimo odkrivajo park Tivoli, jutri Rožnik in podobno. Telesno dejavnost, denimo poskoke, 500 metrov hoje, pa aplikacija nadgradi z zabavnimi igrami, pojasnjuje Strojin.

Do obogatene resničnosti skupaj z MIT

V svoji aplikaciji uporabljajo tehnologijo za prepoznavanje objektov, ki so jo razvili na prestižnem Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Otrokom zadamo cilj, da morajo najti spomenik, mačka, ptiča ali čoln, in zato morajo iti ven. Ko ta objekt najdejo, ga slikajo in takrat uporabimo tehnologijo MIT, ki to sliko prepozna in nam vrne podatke, kaj so na tej sliki prepoznali."

Univerza MIT se je po Strojinovih besedah strateško usmerila v obogateno resničnost in veliko vlaga tudi v start-upe, ki delujejo na tem področju. "Tam smo prek našega sodelavca Kirka Andersona, ki za nas pogodbeno dela na področju poslovnega razvoja, prišli do Davida Rosa (podjetnika in raziskovalca na MIT Media Lab), ki ga je naša ideja navdušila in nam je ponudil podporo, torej svoj čas in študente," zgodbo, kako so začeli sodelovati z MIT, opisuje Strojin.

Glavni trg bodo ZDA

Aplikacija bo na trgu predvidoma prihodnji mesec, glavni trg za ekipo pa bodo ZDA, kjer so s podjetjem tudi že več kot leto dni. V Sloveniji jih je v ekipi šest, en sodelavec pa je ZDA in vodi razvoj poslovanja ter svetuje na področju tehnologije. Celoten razvoj zanje opravlja podjetje Kamino, za kar so se odločili po več poskusih gradnje svoje ekipe, pojasnjuje sogovornik.

So pa delovanje aplikacije že testirali, in sicer tri mesece (od januarja do marca) v ameriškem mestu Boston. Pri testiranju aplikacije smo opazili, da so otroci po mesecu dni uporabe aplikacijo uporabljali pogosteje kot ob začetku uporabe, ugotovitve testov, ki so jih opravili s pomočjo staršev in učiteljev otrok, predstavi sogovornik.

Prihodnje leto do nekaj deset tisoč uporabnikov

Do konca leta ciljajo, da bi dosegli nekaj tisoč prenosov aplikacije, ki je za zdaj pripravljena le za iOS, za androide naj bi bila pripravljena v prvi polovici prihodnjega leta. »Do konca prihodnjega leta, ko bomo aplikacijo dopolnili toliko, da jo bodo otroci igrali večkrat na teden in bomo dosegli želeno stopnjo igranja, pa ciljamo na nekaj deset tisoč uporabnikov,« načrte opisuje prvi mož podjetja ASMJ. Z aplikacijo sicer ciljajo na otroke, stare do 12 let, oziroma na njihove starše, ki bi aplikacijo imeli na svojih telefonih. "Starše, mestne skupnosti in šole bomo nagovarjali prek naše blagovne znamke Moveo, otroke pa prek nove spletne strani auggies.tv (ki jo ravno postavljamo), prek družabnih omrežij in podobno," pravi Strojin.

Z naložbo podjetniškega sklada do trženja v ZDA

Za projekt Moveo je ASMJ pred nedavnim dobil 75 tisoč evrov semenskega kapitala Slovenskega podjetniškega sklada. Kot pravijo, bodo ta denar porabili za komercializacijo aplikacije na ameriškem trgu ter za vlaganje v njeno trženje. Se pa v prihodnjih dneh odpravljajo tudi v ameriški pospeševalnik Propeller. "Čas v pospeševalniku bomo izkoristili za testiranje našega novega produkta na ameriškem trgu ter gradnjo prepoznavnosti v lokalnih skupnostih in predstavitev vlagateljem."

Veliki načrti

Prenos aplikacije bo brezplačen, brez plačila bodo lahko tudi dosegali različne cilje. Skratka, osnovne igre bodo brezplačne, uporabniki pa bodo lahko kupili posebne igrače, denimo detektor zaklada. "Od nove aplikacije prve prihodke pričakujemo v prvi polovici prihodnjega leta, ker želimo uporabnikom čim več vsebin ponuditi brezplačno, zato da se učimo iz povratnih informacij in zgradimo veliko bazo uporabnikov," napoveduje sogovornik in hkrati dodaja, da načrtujejo sodelovanje tudi s kakšno izmed produkcijskih hiš, ki producira vsebine za otroke. Če bodo sledili trendu Pokemon Go, ki je v prvih šestih mesecih ustvaril več sto milijonov dolarjev prihodkov, pa bi aplikacija Auggies tudi v prihodnjih letih lahko ustvarila milijonske prihodke, napoveduje Strojin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Aplikacija za lažje urejanje osebnih financ 7

V štirih mesecih nameravajo z aplikacijo 360Finance Guru prodreti tudi na druge evropske trge

FINANCE
Koliko več otrok na tisoč žensk bi v Sloveniji dala tisoč evrov višja neto povprečna plača
Finance
Simona Toplak Koliko več otrok na tisoč žensk bi v Sloveniji dala tisoč evrov višja neto povprečna plača 45

Bogokletno o industrializaciji in demografiji - ko lahko lakirnica poveča število dojenčkov

Moje finance
Razno
Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev
Moje finance
RaznoMaja Virant Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

Moje finance
Razno
Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!
Moje finance
RaznoMaja Virant Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

FINANCE
Manager
Ljubezen v ničlah in enkah
Manager
ManagerBlažej Kupec Ljubezen v ničlah in enkah
FINANCE
Transport in logistika
V Ljubljano se vsak dan pripelje sto tisoč ljudi, mnogi po nepotrebnem
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija V Ljubljano se vsak dan pripelje sto tisoč ljudi, mnogi po nepotrebnem 14

5 vprašanj za antropologa Dana Podjeda, urednika nove knjige Research on the Road, v kateri raziskujejo vožnjo kot del življenja

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.