Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v digitalno dobo!
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe
Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Ste nevešči Instagrama? Tako lahko sfrizirate poslovni profil Vaše malo podjetje je na Instagramu, (novih) sledilcev, ki bi jim lahko predstavili vaše izdelke ali storitve, pa od nikoder. Kako izboljšati profil na Instagramu in kdaj uporabiti Instagram za podjetja?

Najpodjetniška ideja: Idrijčani, ki razvijajo pametno napravo za terapijo za otroke z lenim očesom

Čas branja: 3 min
24.09.2017  19:59
Za izvajanje dnevnih terapij z AmblyoPlay uporabnik potrebuje računalnik ali tablico ter očala z rdečim in zelenim filtrom
Najpodjetniška ideja: Idrijčani, ki razvijajo pametno napravo za terapijo za otroke z lenim očesom

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Smart dodaj
Žan Menart dodaj
Menart dodaj
Linux dodaj
Organizacija za... dodaj

V podjetju Smart Optometry se že dve leti ukvarjajo z razvojem digitalnih rešitev za očesno industrijo. Zdaj pa večino pozornosti namenjajo terapevtski aplikaciji AmblyoPlay. Ta je namenjena otrokom, starim od štiri do 14 let, ki imajo ambliopijo ali po domače leno oko. To ima med dva in pet odstotki otrok, terapije, ki pa so namenjene otrokom, pa so večinoma neprilagojene otrokom in ne najbolj spodbudne, pravi Žan Menart iz podjetja Smart Optometry.

"Ko smo raziskali področje in videli, da se večina ponudnikov nekih programskih rešitev osredotoča predvsem na rešitve za klinike, veliko manj pa za končnega uporabnika na domu, smo razmišljati, kaj lahko sploh naredimo ter hkrati zagotovimo, da bo izdelek enostaven, učinkovit in zanimiv za otroka,« pravi Menart. Tako se je začel razvijati AmblyoPlay.

Poslovni model, ki temelji na mesečnih naročninah

Za izvajanje dnevnih terapij z AmblyoPlay uporabnik potrebuje računalnik (Windows, Linux, Mac) ali tablico (Android, iOS) ter očala z rdečim in zelenim filtrom. Očala, poleg preveze za oči, navodil in enomesečnega dostopa do vseh terapij, uporabnik dobi skupaj z naročnino za prvi mesec, pojasnjuje Menart. Prvi mesec (poslovni model AmblyoPlaya je zasnovan naročniško) bo starša stal 30 evrov, vsak nadaljnji pa med 20 in 25 evri, odvisno od dinamike plačevanja. Mesečne naročnine po prvem mesecu bodo vključevale terapije, igre, analitiko, sledenje napredku, možnost povezave z zdravnikom, našteva Menart.

Dnevna, polurna terapija za oko

Znotraj dnevne terapije se izmenjujejo igre in treningi, traja pa pol ure oziroma dvakrat po 15 minut z vmesnim odmorom. »Očala z rdečim in zelenim filtrom poskrbijo, da vsako oko vidi samo del slike, zato je za uspešno napredovanje v igri nujno, da možgani znova aktivirajo obe očesi, kar se zgodi s časom in s postopnim stopnjevanjem težavnosti,« pojasnjuje Menart.

Kot pravi sogovornik, večina trenutnih terapij za ambliopijo vključuje prekrivanje zdravega očesa. »Ker uporabljamo očala z rdečim in zelenim filtrom, ne prekrijemo boljšega očesa, ampak obe očesi delata skupaj. S tem poleg treninga lenega očesa skrbimo tudi za usklajen razvoj obeh očes in možgane učimo, kako obe očesi uporabljati skupaj ter obe sliki postavljati v eno celoto,« prednost njihove metode zdravljenja opisuje Menart.

Aplikacija bo sproti spremljala napredek

Poleg dnevnih terapij za otroke naj bi po napovedih Menarta AmblyoPlay spremljal otrokov napredek in omogočal oddaljen nadzor izvajanja terapije in napredka otrokovim staršem in pooblaščenemu očesnemu specialistu. Hkrati pa se enkrat tedensko pred dnevno terapijo izvede še avtomatizirano testiranje vidne ostrine vsakega očesa, s čimer se vsaj deloma izmeri napredek glede na prejšnje obdobje.

Prednost je v tem, da ponujajo terapijo na domu

AmblyoPlay, ki bo namenjen staršem in skrbnikom otrok z lenim očesom, je trenutno še v fazi preizkušanja in na različnih testiranjih, tako strokovnih kot tudi testiranju uporabniške izkušnje. To je, tako Menart, ključno, saj ne želijo naslavljati le problematike lenega očesa, ampak tudi problematiko rednega izvajanja terapije za leno oko. Torej morajo biti vaje za otroke zanimive.

Programska oprema, ki je namenjena terapijam na področju ambliopije, je tudi v tujini največkrat namenjena le očesnim klinikam, pri terapijah za doma pa so pri Smart Optometry zaznali vrzel. »Tiste programske rešitve za dom ne uporabljajo nekih stimulativnih elementov, s katerimi otroka privabimo k igranju ter zagotavljamo kakovost celostne storitve, s sledenjem napredka in povezavo z zdravniki,« pojasnjuje Menart.

V dveh letih v večini držav OECD

»Naša želja je, da postane AmblyoPlay prva izbira za izvajanje terapije lenega očesa otrok po svetu.« Tako pravi sogovornik in dodaja, da se že dogovarjajo tako z individualnimi ponudniki v nekaterih tujih državah kakor tudi z večjimi distribucijskimi podjetji, ki že ponujajo produkte prek svoje mreže v tej industriji. V prvi fazi se bodo sicer osredotočili na Slovenijo, v letu in pol do dveh letih pa si želijo biti navzoči v večini držav OECD.

Prvi produkt je bila tablica za očesne specialiste

V idrijskem Smart Optometryju so trenutno štirje; trije polno zaposleni in en s strokovno podporo s področja očesne industrije in področja pregledov vida. Občasno se jim sicer pridružijo tudi zunanji sodelavci, pravi Menart, ki vodi podjetje.

Njihov prvi produkt je bila aplikacija za tablice in pametne telefone, namenjena očesnim specialistom, s katero lahko pacienti hitro in enostavno opravijo široko paleto testov očesnih funkcij – od barvnega vida, globinskega vida, vidne ostre in podobno. To aplikacijo po besedah sogovornika uporablja že deset tisoč očesnih specialistov po svetu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Inšpektorji spet v akciji. Kaj bodo ciljali tokrat? 3

Pogledali smo, kje bo največ nadzorov in kaj bodo pod drobnogled vzele različne inšpekcije

Podjetnik
Slovenski startupi cvetijo kot še nikoli 1

Startup scena je živahna, kateri startupi bodo pisali uspešne zgodbe

Podjetnik
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci

V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?

Podjetnik
Kako so Mali junaki premagali slovenske ICO-je 2

ICO-norija je bila anomalija v poslovni zgodovini, ko se je dalo milijone evrov zbrati, ne da bi se podjetje odreklo čemurkoli. Sistem se...

Podjetnik
Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! 2

Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v...

Podjetnik
Če lovite zadnje trenutke, je tu vse, kar morate vedeti o davčnih obračunih

Na kaj so pozorni nadzorniki in inšpektorji, do česa ste upravičeni, če Furs zamuja z vračili davka ...

Podjetnik
Kako bi država pomagala startupom

Pogledali smo, katerim ukrepom se namerava gospodarsko ministrstvo posvetiti v prihodnje.