Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Idrijčani, ki razvijajo pametno napravo za terapijo za otroke z lenim očesom

Za izvajanje dnevnih terapij z AmblyoPlay uporabnik potrebuje računalnik ali tablico ter očala z rdečim in zelenim filtrom
24.09.2017 19:59
Čas branja: 3 min

V podjetju Smart Optometry se že dve leti ukvarjajo z razvojem digitalnih rešitev za očesno industrijo. Zdaj pa večino pozornosti namenjajo terapevtski aplikaciji AmblyoPlay. Ta je namenjena otrokom, starim od štiri do 14 let, ki imajo ambliopijo ali po domače leno oko. To ima med dva in pet odstotki otrok, terapije, ki pa so namenjene otrokom, pa so večinoma neprilagojene otrokom in ne najbolj spodbudne, pravi Žan Menart iz podjetja Smart Optometry.

"Ko smo raziskali področje in videli, da se večina ponudnikov nekih programskih rešitev osredotoča predvsem na rešitve za klinike, veliko manj pa za končnega uporabnika na domu, smo razmišljati, kaj lahko sploh naredimo ter hkrati zagotovimo, da bo izdelek enostaven, učinkovit in zanimiv za otroka,« pravi Menart. Tako se je začel razvijati AmblyoPlay.

Poslovni model, ki temelji na mesečnih naročninah

Za izvajanje dnevnih terapij z AmblyoPlay uporabnik potrebuje računalnik (Windows, Linux, Mac) ali tablico (Android, iOS) ter očala z rdečim in zelenim filtrom. Očala, poleg preveze za oči, navodil in enomesečnega dostopa do vseh terapij, uporabnik dobi skupaj z naročnino za prvi mesec, pojasnjuje Menart. Prvi mesec (poslovni model AmblyoPlaya je zasnovan naročniško) bo starša stal 30 evrov, vsak nadaljnji pa med 20 in 25 evri, odvisno od dinamike plačevanja. Mesečne naročnine po prvem mesecu bodo vključevale terapije, igre, analitiko, sledenje napredku, možnost povezave z zdravnikom, našteva Menart.

Dnevna, polurna terapija za oko

Znotraj dnevne terapije se izmenjujejo igre in treningi, traja pa pol ure oziroma dvakrat po 15 minut z vmesnim odmorom. »Očala z rdečim in zelenim filtrom poskrbijo, da vsako oko vidi samo del slike, zato je za uspešno napredovanje v igri nujno, da možgani znova aktivirajo obe očesi, kar se zgodi s časom in s postopnim stopnjevanjem težavnosti,« pojasnjuje Menart.

Kot pravi sogovornik, večina trenutnih terapij za ambliopijo vključuje prekrivanje zdravega očesa. »Ker uporabljamo očala z rdečim in zelenim filtrom, ne prekrijemo boljšega očesa, ampak obe očesi delata skupaj. S tem poleg treninga lenega očesa skrbimo tudi za usklajen razvoj obeh očes in možgane učimo, kako obe očesi uporabljati skupaj ter obe sliki postavljati v eno celoto,« prednost njihove metode zdravljenja opisuje Menart.

Aplikacija bo sproti spremljala napredek

Poleg dnevnih terapij za otroke naj bi po napovedih Menarta AmblyoPlay spremljal otrokov napredek in omogočal oddaljen nadzor izvajanja terapije in napredka otrokovim staršem in pooblaščenemu očesnemu specialistu. Hkrati pa se enkrat tedensko pred dnevno terapijo izvede še avtomatizirano testiranje vidne ostrine vsakega očesa, s čimer se vsaj deloma izmeri napredek glede na prejšnje obdobje.

Prednost je v tem, da ponujajo terapijo na domu

AmblyoPlay, ki bo namenjen staršem in skrbnikom otrok z lenim očesom, je trenutno še v fazi preizkušanja in na različnih testiranjih, tako strokovnih kot tudi testiranju uporabniške izkušnje. To je, tako Menart, ključno, saj ne želijo naslavljati le problematike lenega očesa, ampak tudi problematiko rednega izvajanja terapije za leno oko. Torej morajo biti vaje za otroke zanimive.

Programska oprema, ki je namenjena terapijam na področju ambliopije, je tudi v tujini največkrat namenjena le očesnim klinikam, pri terapijah za doma pa so pri Smart Optometry zaznali vrzel. »Tiste programske rešitve za dom ne uporabljajo nekih stimulativnih elementov, s katerimi otroka privabimo k igranju ter zagotavljamo kakovost celostne storitve, s sledenjem napredka in povezavo z zdravniki,« pojasnjuje Menart.

V dveh letih v večini držav OECD

»Naša želja je, da postane AmblyoPlay prva izbira za izvajanje terapije lenega očesa otrok po svetu.« Tako pravi sogovornik in dodaja, da se že dogovarjajo tako z individualnimi ponudniki v nekaterih tujih državah kakor tudi z večjimi distribucijskimi podjetji, ki že ponujajo produkte prek svoje mreže v tej industriji. V prvi fazi se bodo sicer osredotočili na Slovenijo, v letu in pol do dveh letih pa si želijo biti navzoči v večini držav OECD.

Prvi produkt je bila tablica za očesne specialiste

V idrijskem Smart Optometryju so trenutno štirje; trije polno zaposleni in en s strokovno podporo s področja očesne industrije in področja pregledov vida. Občasno se jim sicer pridružijo tudi zunanji sodelavci, pravi Menart, ki vodi podjetje.

Njihov prvi produkt je bila aplikacija za tablice in pametne telefone, namenjena očesnim specialistom, s katero lahko pacienti hitro in enostavno opravijo široko paleto testov očesnih funkcij – od barvnega vida, globinskega vida, vidne ostre in podobno. To aplikacijo po besedah sogovornika uporablja že deset tisoč očesnih specialistov po svetu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Aktualno
Ob dvotirni terapiji manj klinično pomembnih krvavitev
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Ob dvotirni terapiji manj klinično pomembnih krvavitev

Tveganje za krvavitve pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo, ki so prestali perkutani koronarni poseg (PCI) s stentiranjem, je značilno nižje pri tistih, ki so prejemali dvotirno terapijo, v primerjavi z bolniki, ki so prejemali trotirno terapijo.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Aplikacija, ki želi prek obogatene resničnosti otroke spodbuditi h gibanju 4

Pri razvoju aplikacije so sodelovali s prestižno ameriško univerzo MIT

Moje finance
Razno
Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev
Moje finance
RaznoMaja Virant Otrok vas stane 184.000 evrov! Ponujamo 12 rešitev

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Koliko več otrok na tisoč žensk bi v Sloveniji dala tisoč evrov višja neto povprečna plača
Finance
Simona Toplak Koliko več otrok na tisoč žensk bi v Sloveniji dala tisoč evrov višja neto povprečna plača 45

Bogokletno o industrializaciji in demografiji - ko lahko lakirnica poveča število dojenčkov

Moje finance
Razno
Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!
Moje finance
RaznoMaja Virant Razmišljate o naraščaju? Pripravite 184.000 evrov!

Otroci so naše največje bogastvo. Toda ali ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo? Mi smo se. Od trenutka, ko otrok prijoka na svet, pa do konca izobraževanja vas olajša za 184 tisoč evrov. Čeprav je številka visoka, so naši otroci gotovo največja in najdonosnejša naložba. Koliko je vredno, ko zjutraj prihrumijo v vašo spalnico, ko jih občudujete med spanjem, ko se srečujejo s pomembnimi prelomnicami v življenju? Neprecenljivo! Da boste lahko dobro načrtovali, vam ponujamo 12 finančno-vzgojnih rešitev.

Bolezni
Ukrepajmo zgodaj, da bodo mladostniki zdravi
BolezniTina Bernik Ukrepajmo zgodaj, da bodo mladostniki zdravi

V Sloveniji je tako kot drugje po svetu čedalje več otrok s težavami v duševnem zdravju in motnjami prehranjevanja, z njimi pa se v mirnem in neokrnjenem okolju z metodo, prijazno do otrok, spopadajo tudi v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna.