Podjetnik

(video) Ne delajo samo piva, ampak tudi pivovarne

17.10.2017 10:23
Čas branja: 3 min
(video) Ne delajo samo piva, ampak tudi pivovarne
Maja Imširović z možem Denisom vodi eno prvih slovenskih mikropivovarn. Foto: Borut Hočevar

V črnomaljski pivovarni Vizir bodo letos zvarili okoli 200 tisoč litrov piva. V povezani družbi Mithraeum pa proizvajajo opremo za varjenje piva in izvozijo večino proizvodnje. Vizir in Mithraeum izvirata iz družinskega podjetja, ki se je sprva ukvarjalo z vinarstvom, sčasoma pa so začeli izdelovati tudi sode za vino iz nerjaveče pločevine. Dejavnosti so ločili v dve podjetji, vsako je prevzel eden od bratov.

Etiketa mora biti unikatna

V Vizirju postaja vinarstvo vse manj pomembna dejavnost in pomeni le še okoli 15 odstotkov prihodkov. Vse več pa se ukvarjajo z varjenjem piva. Maja in Denis Imširović sta začela s pivom pred osmimi leti, brez izkušenj, toda z veliko radovednosti in znanja. Oba sta namreč živilska tehnologa. Varijo okoli deset vrst piva: z medom, dimljeno pivo, pivo s kostanjem, pivo z meto, ingverjem in drugimi začimbami, brezglutensko ajdovo pivo in druge. Nekatera piva so sezonska, druga varijo vse leto. Uporabljajo vodo iz vodovoda, ki pa jo obdelajo za vsak stil piva posebej.

Pred dvema letoma so začeli za naročnike variti piva drugih blagovnih znamk, in sicer po recepturi naročnikov. Tako izkoristijo proizvodne zmogljivosti. Sodelovanje z drugimi malimi pivovarji jim omogoča polnjenje piva v steklenice. Vsak zase bi namreč zvaril premalo. Za etikete pri butičnih pivih veljajo drugačna pravila kot za velike pivovarje. »Bolj unikatno etiketo imaš, boljši si,« pojasnjuje Maja Imširović.

Svetla prihodnost malih pivovarjev

Prihodnost malih pivovarjev je svetla, pa dodaja Denis Imširović in pojasnjuje: »V Sloveniji imajo takšne pivovarne skupaj od 1,5- do 1,7-odstotni tržni delež, evropsko povprečje pa je pet ali šest odstotkov. Polovica malih pivovarjev je tradicionalnih. Ukvarjajo se z ležaki, običajno imajo tudi gostinski obrat. Druga polovica pa so pivovarji z novimi vrstami piva.«

Prihod Heinekena je za male pivovarje pozitiven. »Slovenski lastniki so nam metali polena pod noge, zdaj pa se spoštujemo. Imamo združenje, v katerem smo veliki in mali. Pri velikih smo imeli izobraževanje,« dodaja Imširović.

Tudi v podjetju Mithraeum so sčasoma spremenili proizvodnjo. Namesto vinskih sodov v črnomaljski industrijski coni Kanižarica izdelujejo opremo za varjenje piva lastne blagovne znamke Brewiks. Okoli 90 odstotkov njihove proizvodnje je namenjeno izvozu. Vizir in Mithraeum sodelujeta pri razvoju in tudi pri testiranju naprav ter tako izkoriščata sinergijske učinke.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Kako sta mlada pivovarja iz svoje strasti naredila posel
Manager
ManagerSabina Petrov Kako sta mlada pivovarja iz svoje strasti naredila posel 1

Ljubitelja kraft piva Anita Lozar in Matej Pelicon sta bila najprej samo ljubitelja kraft piva, nato pa sta postavila obrtno pivovarno, kjer zvarita 20 tisoč litrov piva na mesec; rasla bosta postopoma in ostala lokalna pivovarja, pravita.

FINANCE
Podjetnik
Pivo in biznis: kako gre slovenskim mikropivovarnam
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Pivo in biznis: kako gre slovenskim mikropivovarnam

Delež, ki ga na slovenskem trgu pokrivajo mikropivovarne, se giblje pod enim odstotkom, a z dobrim potencialom za rast

FINANCE
Kaj nas lahko pivo nauči o regulacijah?
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

AGROBIZ
Novice
Fontana piva v Žalcu je magnet za obiskovalce
Agrobiznis
NoviceSTA Fontana piva v Žalcu je magnet za obiskovalce 5

Od aprila so prodali več kot 28 tisoč vrčkov piva, v žalski občini upajo, da bo fontano piva, ki bo od julija ponujala štiri nove vrste piva, obiskalo sto tisoč ljudi na leto

FINANCE
 Kako posluje združena Pivovarna Laško Union pod Heinekenom
Finance
Petra Sovdat Kako posluje združena Pivovarna Laško Union pod Heinekenom 5

Zakaj manj prihodkov ni vedno tudi slabo

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.