Podjetnik

Lanski finalist Najpodjetniške ideje izbran za naj evropsko socialno inovacijo leta 2017

05.11.2017 19:00
Čas branja: 1 min

Feelif je multimedijska naprava za slepe in slabovidne, ki jim omogoča, da čutijo oblike na ravni površini zaslonov na dotik. Sestavlja jo standardna tablica, na katero se nalepi posebna mrežica ter namesti posebna aplikacija, ki vse skupaj poveže v nepozabno doživetje zvoka in vibracij pod prsti uporabnika. In ta naprava je bila skupaj z buildx in SAGA konec oktobra razglašena za najboljšo evropsko socialno inovacijo leta 2017.

Trije zmagovalci so bili izbrani izmed skoraj 800 prijavljenih projektov iz več kot 40 držav. Vsak projekt je od evropske komisije prejel denarno nagrado v višini 50 tisoč evrov.

To sicer ni prvo priznanje za feelif. Da gre za posebno, pomembno inovacijo, so prepoznali tudi pri Center for Innovation and Technology Commercialization Foundation, ki deluje pod okriljem Unesca in ima več kot 70 partnerjev z vsega sveta. Ti so namreč feelif uvrstili med 150 najboljših inovacij na svetu. Podjetje 4WEB, ki je razvilo feelif, se je uvrstilo med finaliste evropskega turnirja socialnih inovacij, direktorja podjetja Željka Khermayerja pa je Financial Times pred časom uvrstil na lestvico sto najboljših voditeljev in inovatorjev v srednji in vzhodni Evropi.

Tablica na testih na nemškem in avstrijskem trgu

V podjetju 4WEB, ki je razvilo feelif, pravijo, da so prodali nekaj beta verzij izdelka, do konca leta pa napravo feelif ponujajo v predprodaji po znižanih cenah. Tablico z vsebinami so že dali v testiranje na avstrijski in nemški trg, od koder po njihovih besedah dobivajo pozitivne odzive. V Sloveniji bo tablica v testiranje poslana v prihodnjih dneh. Vse vsebine na njej so v slovenščini, angleščini in nemščini, prevedli pa jih bodo tudi v francoščino in najverjetneje tudi v španščino.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Startupozavri
Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer«
StartupozavriBlažej Kupec Intervju: Če ti v Sloveniji enkrat ne uspe, si že »luzer« 3

»Če želimo, da bo Slovenija čez deset let inovativna, moramo delo v osnovnih šolah in vrtcih začeti že danes,« je prepričan Borut Likar, inovator, podjetnik in profesor na koprski fakulteti za management.

PA
Novice
(FMCG) Določanje cen mora poganjati razvojni proces
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija (FMCG) Določanje cen mora poganjati razvojni proces

»Če sprašujete, ali bo vaša že zasnovana inovacija dosegla finančne cilje, ste prav verjetno že prepozni«, pravi Alexandra Wogritsch iz enega vodilnih svetovalnih podjetij na področju cen.

FINANCE
Okolje & energija
Energetske inovacije v ospredju Stičišča znanosti in gospodarstva
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Energetske inovacije v ospredju Stičišča znanosti in gospodarstva 1

Stičišče znanosti in gospodarstva je projekt ministrstva za izobraževanje in je umeščeno predvsem v mednarodni sejem MOS. Projekt vodi Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

Moje finance
Nakup
Kako kupiti nekaj, česar ne pošiljajo v Slovenijo?
Moje finance
Pameten nakupMarko Štor Kako kupiti nekaj, česar ne pošiljajo v Slovenijo?

Cel november sem se ukvarjal z iskanjem poti, kako razveseliti sina za osmi rojstni dan, saj si je zaželel tablico, ki jo prodajajo le onkraj luže. Pravi izziv je bil pošiljko spraviti v Slovenijo, toda na koncu mi je po številnih mukah vendarle uspelo. Kako?

FINANCE
Članki
Socialna pravičnost – politična obljuba ali zaveza?
Finance
FinanceAlbina Kenda Socialna pravičnost – politična obljuba ali zaveza? 3

Steber socialnih pravic v EU: katere socialne pravice so politiki potrdili kot temeljne in od koga bo odvisno njihovo uresničevanje

FINANCE
Subvencije
To so novosti, ki jih morate podjetja poznati, če želite evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so novosti, ki jih morate podjetja poznati, če želite evropski denar

Evropska komisija bo namenila več denarja za mala in srednja podjetja, spreminjajo pa se tudi nekateri pogoji za prijavo na razpise

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja