Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Slovenski start-up, ki želi poenostaviti načrtovanje mest

Prvi cilj za AgiliCity je, da orodje Modelur iz beta faze premaknejo v polno različico
02.12.2017 19:15
Čas branja: 3 min
Najpodjetniška ideja: Slovenski start-up, ki želi poenostaviti načrtovanje mest
Ekipa AgiliCityja (z leve proti desni): Nino Marčetić, Martin Vuk, Žiga Böhm, Jernej Vidmar in Žiga Stopinšek Foto: Jernej Vidmar

Načrtovanje mest je treba poenostaviti, pravi Jernej Vidmar iz AgiliCityja. V podjetju zato razvijajo programsko opremo Modelur, ki omogoča izjemno hitro in preprosto oblikovanje mestne zazidave. Z Modelurjem ciljajo tako na občine kot tudi na velika arhitekturna podjetja, pozneje pa bodo svojo rešitev začeli ponujati še univerzam. Skratka, programska oprema je namenjena vsem, ki sodelujejo pri načrtovanju in oblikovanju mest.

Modelur je specializirano orodje za urbanistično načrtovanje in oblikovanje. Arhitekti in urbanisti z njim zazidavo oblikujejo povprečno 2,5-krat hitreje, kot če to delo prepustijo tradicionalnim CAD-orodjem. Program samodejno in v realnem času izračunava vse glavne urbanistične kazalce (faktor izrabe, število stanovanj, število potrebnih parkirnih mest ...), pojasnjuje sogovornik.

Najprej po partnerja, potem do občin

Čeprav so med glavnimi strankami tudi občine, so v AgiliCityju trenutno usmerjeni predvsem v iskanje lokalnih partnerjev. »Zaradi specifik posameznih mest bi bilo neodgovorno, da bi sami poskušali pripraviti interaktivne prostorske načrte. Bi pa sodelovali z lokalnimi partnerji, ki mesta in njihove prostorske načrte že dobro poznajo. Na Danskem je denimo večje inženirsko podjetje dobilo koncesijo, da vsa danska mesta opremi z odprtimi podatki. In poklicali so nas, da bi pripravili prototip za mesto Aarhus. Projekt zaradi obveznosti trenutno stoji, a v Aarhusu so nad idejo navdušeni, v začetku leta 2018 pa bomo videli, kako naprej,« pravi Vidmar.

Skratka – do mesta ali občine prek lokalnega partnerja, ki pozna vse podrobnosti in značilnosti mesta, nato pa bi, tako Vidmar, licence prodajali tudi neposredno občinam.

Več let program brezplačno, zdaj z licenco

Ekipa pri programu Modelur dela že več let. Letos februarja so ustanovili podjetje in program začeli tudi tržiti. Do letos je bil Modelur uporabnikom na voljo brezplačno, v tem času pa so zabeležili prenos programa iz več kot 190 držav, od tega dve tretjini iz Kitajske. Kljub temu kakšnega resnejšega naročila iz Kitajske do danes še niso prejeli. A kot pravi Vidmar, se s Kitajsko še niso niti posebej ukvarjali.

Najprej so šle mesečne, zdaj se prodajajo letne licence

Ekipa se prav zdaj loteva aktivnega trženja produkta, pri čimer se ukvarja predvsem z iskanjem optimalnega prodajnega procesa. Menijo, da bo še posebej pomemben kanal za prodajo tudi razne strokovne urbanistične konference.

Največ licenc so prodali v ZDA, Evropo in Avstralijo. Trenutno imajo nekaj več kot 60 aktivnih strank oziroma okrog 200 licenc. »Sprva so stranke kupovale mesečne licence, vendar so potem hitro prešle na letne. Zdaj pa se dogaja, da kupujejo letne licence in jih potem še dodajajo. Denimo v Oslu so najprej kupili tri, zdaj jih imajo že šest,« pojasnjuje sogovornik, ki je Modelur predstavil tudi na tekmovanju Ideas from Europe na nedavni skupščini evropskih malih in srednjih podjetij v estonskem Talinu.

Letna licenca beta verzije programa stane 365 evrov, ko bodo prešli na prvo polno različico, se bodo licence občutno podražile. Mesečne licence pa bodo opustili in jih morda nadomestili s trimesečnimi.

Prednost je samodejno prilagajanje

Konkurenčnih rešitev sicer niti ni tako veliko, pravi sogovornik. So pa v igri veliki igralci, kot sta Esri in Autodesk. Vendar je treba dodati, da gre še vedno za dokaj nerazvit trg. »Mi edini omogočamo interaktivno regulacijo oblike zazidave, torej da se zgradba lahko samodejno prilagaja regulacijskim določilom posamezne občine.«

Bolj kot denar potrebujejo ljudi, ki bi jim odprli vrata

V ekipi jih je pet, polno zaposlen pa je za zdaj le Vidmar. »Skladno z rastjo prihodkov računamo, da se bodo najprej zaposlili drugi soustanovitelji, potem bomo razmišljali o nadaljnji širitvi ekipe.«

Večanje števila uporabnikov in prehod iz beta faze na prvo polno različico sta glavna cilja, na katera se osredotočajo zdaj. Bolj kot finančno injekcijo ekipa AgiliCity išče pomoč pri »odpiranju vrat«, zaradi česar razmišljajo, da bi v prihodnosti v svojo zgodbo vključili tudi poslovnega angela. »Če želimo hitro zrasti, potrebujemo nekoga, ki že zna voditi posle in ima široko mednarodno mrežo. Glavni del razvoja je narejen, denar potrebujemo za trženje, obiskovanje konferenc,« pravi Vidmar in dodaja, da jih je kar nekoliko presenetilo to, da se Modelur za zdaj prodaja kar sam od sebe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Zgodbe
6 obetavnih mladih podjetij za 2018
ZgodbeBlažej Kupec 6 obetavnih mladih podjetij za 2018

S pomočjo Iniciative Start:up Slovenija, Poslovnih angelov Slovenije, ABC pospeševalnika in Zavoda mladi podjetnik smo izbrali šest ekip, ki imajo po našem mnenju rešitev, zanimivo za globalne trge, in možnost za hitro rast.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: ID.Conference s svojo rešitvijo za organizatorje konferenc cilja na globalni trg
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: ID.Conference s svojo rešitvijo za organizatorje konferenc cilja na globalni trg

Novo investicijo bodo porabili za trženje, zaposlitve in tudi za razvoj

FINANCE
Subvencije
To so občine, v katerih lahko jeseni še poberete denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so občine, v katerih lahko jeseni še poberete denar

Podjetja lahko dobijo subvencije za zaposlovanje in naložbe, gospodinjstva pa denar za okoljske naložbe

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Manager
Nauki uspeha košarkarske reprezentance za podjetnike
FINANCE
IKT
Le redka slovenska podjetja sistem BI vidijo kot naložbo
IKT
IKTMiran Varga Le redka slovenska podjetja sistem BI vidijo kot naložbo

Slovenija po rabi rešitev za poslovno obveščanje in podporo odločanju v primerjavi z Evropo ne odstopa ne navzgor ne navzdol.

FINANCE
Subvencije
Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Imate inovativno idejo? Tako jo prijavite na razpis za evropski denar

Ni dovolj, da imate dobro idejo, vedeti morate tudi, kako boste projekt izpeljali

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.