Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Platforma, na kateri bodo vašo hišo opazili producenti

Producentov, ki bi snemali, ne manjka, iščejo pa nove lokacije, ki bi jih dali v nabor
28.01.2018 16:59
Čas branja: 3 min
Najpodjetniška ideja: Platforma, na kateri bodo vašo hišo opazili producenti
Platforma Pioka je zorela leto dni, zaživela pa je lanskega septembra. Foto: Digitalgenetics/Getty Images/iStockphoto/Pioka

Imate hišo, stanovanje, pa bi ga radi za en dan ali nekaj ur prepustili snemalcem ali fotografom? Pioka je spletna platforma, knjižnica lokacij, ki lastnikom nepremičnin in iskalcem lokacij omogoča, da se te tudi najdejo. Ni pa to le tržnica lokacij, saj kot pravi Adrijana Pestotnik iz Pioke, želijo ponuditi celostno storitev, ki pomeni zaupanja vreden odnos med lastniki in produkcijo. Zato je sama med drugim tudi na snemanjih in zastopa lastnika.

»Preden sva začeli s Pioko, sva se s prijateljico Uršo Podlesnik pogovarjali o tem, kako se vedno zadnji trenutek iščejo lokacije za snemanje. Zato sva se odločili, da bova to težavo rešili. Začrtali sva nabor, knjižnico, v kateri uporabniki po kategorijah (apartmaji, kuhinje, terase, industrijski objekti, dvorci, retro in drugo) zlahka najdejo ustrezno lastniško lokacijo ali objekt, ki bo pravi za snemanje,« nastanek ideje za Pioko pojasnjuje Pestotnikova.

Ne želijo biti le spletna tržnica

Ko se je ideja enkrat porodila, sta jo razvijali približno leto dni in lani septembra je Pioka zaživela. Ne želijo pa biti le tržnica nepremičnin, ampak ponuditi več, in to je odnos do lastnikov. »Le z dobrim odnosom se bomo na lokacijo lahko vračali. Organizator snemalne lokacije (location manager) je tisti, ki priskrbi vsa dovoljenja, poskrbi za dodatna parkirišča, zaščito lokacij, za vse označbe ... Midve pa sva tisti del ekipe, ki gradi odnos z lastniki nepremičnin, torej posreduje lastnikove zahteve podukcijski ekipi. Lokacije snemalnim ekipam ne oddam, če nisem navzoča na snemanju,« pojasnjuje sogovornica.

Snemanj v Sloveniji ne manjka …

Če menite, da trga za tak produkt ni, se motite. Saj kot pojasnjuje sogovornica, se je beseda o Pioki hitro razširila. Povezali sta se tudi z ekipo izkušenih organizatorjev lokacij podjetja Raw, s katerimi skupaj opravljajo celostno storitev upravljanja snemalnih lokacij (location management). In snemanj je precej, tako s slovenskimi kot tujimi produkcijami.

… iščejo pa se »karakterno zanimive lokacije«

Če se sami vidite v tem, da bi svojo nepremičnino ponudili producentom denimo za oglas in tako prišli do dodatnega zaslužka, morate vedeti, da ni vsak prostor primeren. »Apartmaji so lahko čisto lepi, a za snemanje premajhni. Manj kot 80 kvadratnih metrov ne pride v poštev. Snemalne ekipe lahko štejejo do 20 ljudi, lahko tudi do 60 in več. Večinoma se zato iščejo hiše. Tujim producentom pa je Slovenija zanimiva kot filmska kulisa. V Pioki iščemo predvsem lastniške nepremičnine,« pojasnjuje sogovornica. Lastnik pa lahko pred in med snemanjem seveda izrazi svoje želje.

Skratka, če ne želite, da vam po hiši hodi kup ljudi, niste primerna oseba, ki bi nepremičnino ponudila prek Pioke.

Sicer Slovenci dokaj radi odprejo svoja vrata v ta namen. Poglejte, koliko jih svoje nepremičnine že oddaja prek Airbnbja, pravi sogovornica. In če bi radi oddali svoje stanovanje ali hišo, naj vas ne skrbi za čistočo. Tudi za čiščenje po koncu snemanja je poskrbljeno.

Priložnost tudi v tujini

»Moj zaslužek je v storitvi, dodani vrednosti, ki jo ponujamo lastnikom in producentom s povezovanjem in ohranjanjem zaupanja vrednega odnosa,« pravi Pestotnikova. V prihodnje pa bo za razvoj storitve vsekakor veliko priložnosti tudi v tujini.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Razno
Živeti z družino pri starših. Uredite odnose, da ne poči!
Moje finance
RaznoŽiveti z družino pri starših. Uredite odnose, da ne poči!

Štiričlanska družina Novak je živela skupaj s sorodniki v dvostanovanjski hiši. Vse je bilo lepo in prav – do pred kratkim. In ko je počilo, je res počilo. Novakovi so se morali skoraj čez noč izseliti iz hiše staršev. Kako urediti odnose, da se nam ne zgodi takšen scenarij?

FINANCE
Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni?
Finance
Teja Grapulin Gurs je morda spremenil vrednost vašega stanovanja. Kaj to pomeni? 1

Gursova ocena vrednosti vašega stanovanja bo, če stanujete v Ljubljani, lahko višja tudi za 20 odstotkov ali več

FINANCE
Dražbe
Spletna dražba Unija: apartmajska hiša na hrvaški obali
Dražbe
DražbeRedakcija Dražbe Spletna dražba Unija: apartmajska hiša na hrvaški obali 3

Spletna dražba bo 27. marca, izklicna cena je 249 tisoč evrov

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Moje finance
Nakup
Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Cene stanovanj gredo v nebo. Kaj storiti?

Tako svetujejo poznavalci nepremičninskega trga mladi družini Novak, ki se je znašla v dilemi – kupiti stanovanje zdaj, ko so cene že kar zasoljene, ali počakati recimo pet let, da nekoliko upadejo. Strokovnjaki so si skoraj edini – kupijo naj ga zdaj! Seveda pa ne pozabite na 6 nasvetov pri nakupu stanovanj.

FINANCE
Nepremičnine: kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med
Finance
Jurij Šimac Nepremičnine: kam gredo cene, koliko se da o njih pogajati in katere gredo za med 4

O nepremičninah na dogodku revije Moje finance

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.