Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Kako si odrezati svoj kos trga pri naravni kozmetiki

Izdelke že prodaja na Hrvaškem, kmalu načrtuje še prodor v Italijo
18.02.2018 15:17
Čas branja: 3 min

Pod blagovno znamko Gaia naturelle najdete naravno kozmetiko, ki jo izdeluje in razvija mlada podjetnica Anja Bordon. Začelo se je kot hobi. Ko pa je ostala brez službe, se je odločila svoj hobi spremeniti v posel. In nastala sta podjetje Hungry Skin in blagovna znamka Gaia naturelle. Velik uspeh je sledil s prehranskim dopolnilom kolagenom shot.

»Praskanje po mozoljih, pretirano sončenje in slaba prehrana so pustili posledice, ki so se najbolj pokazale na moji koži,« motiv za izdelovanje naravne kozmetike opisuje sogovornica. Najprej je to bilo hobi, sčasoma pa je postalo posel – ko je po končanem porodniškem dopustu, po rojstvu tretjega otroka, ostala brez službe razvojne tehnologinje v enem večjih slovenskih podjetij s prehranskimi dopolnili.

Od naravne kozmetike do prehranskega dopolnila

Naravno kozmetiko Bordonova izdeluje sama, ročno izdelano leseno embalažo pa ji naredijo dolenjski ustvarjalci, sama jo le zbrusi, lakira in pripravi za uporabo.

Da je treba za kožo dobro poskrbeti tudi s hranili, se Bordonova kot živilska tehnologinja dobro zaveda. Zato je svoji naravni kozmetiki dodala še prehransko dopolnilo. »Dve izmed najučinkovitejših sestavin sta kolagen in MSM – in tako sem dobila idejo, da to združim v kolagen shot.« Ta se je izkazal za zmagovalnega, saj je njen daleč najbolj prodajani izdelek.

Njene stranke so večinoma ženske, stare nad 30 let, največ izdelkov pa proda prek svoje spletne trgovine. Kolagen shot je na voljo tudi v nekaj drugih spletnih in manjših fizičnih trgovinah, kozmetika pa le v dveh fizičnih trgovinah.

Že na začetku izziv: kakšno ime blagovne znamke izbrati?

Njeno podjetje se imenuje Hungry Skin, izdelke pa ponuja pod blagovno znamko Gaia naturelle. Sicer je Bordonova želela, da bi se tudi izdelki imenovali Hungry Skin, a je ugotovila, da je v EU že registrirana blagovna znamka Hungry Skin Technology.

Ime blagovne znamke, ki v EU še ni registrirana, je bilo kar težko najti. Poimenovanje Gaia naturelle je nastalo zaradi dveh razlogov: Gaia je v grški mitologiji starodavna mati življenja oziroma mati Zemlja, naturelle pa v francoščini pomeni naravna. To ime je Bordonovi blizu, ker se njena hči imenuje Gaja. V imenu podjetja pa je vseeno ohranila Hungry Skin.

Za razvoj skrbi sama

Razvoj novih izdelkov po besedah sogovornice vzame kar nekaj časa. Preden jih da na trg, jih preizkusijo njene prijateljice. Načrtuje pa že nov izdelek, in sicer naravno kremo za obraz za zrelo kožo z učinkovinami proti staranju. Največji izziv v razvoju izdelkov ji je bil razvoj prehranskega dopolnila oziroma njegov okus. »Kolagen shot namreč vsebuje ribji kolagen in tako imenovani mineral lepote MSM. Obe sestavini imata zelo specifičen okus, ki je marsikomu neprijeten. V sodelovanju s slovenskim proizvajalcem prehranskih dopolnil pa nam je uspelo razviti formulo z visoko vsebnostjo aktivnih sestavin, s sprejemljivim okusom in brez sladkorja. Kljub vsemu trudu se še vedno občasno najde kdo, ki mu okus ne ustreza.«

Ker Anja Bordon sama skrbi za celotno podjetje, ji sicer zmanjkuje časa za eksperimentiranje, a si prizadeva, da bi delo čez čas lahko porazdelila med zaposlene.

Sodelovanje na Kikštarterju kot dodatna motivacija za podjetniško pot

Ker je svoje izdelke razvijala, še preden je odprla podjetje, je razvoj financirala sama. A pravi stroški so sledili šele, ko je odprla podjetje, pravi. »Takrat sem se namreč lotila registracije kozmetičnih izdelkov ter nabave embalaže in surovin. Pomagala mi je naložba, ki sem jo pridobila zaradi sodelovanja na kamniškem Startup vikendu v Kikštarterju. To mi je dalo ogromno motivacije, da sem se resnično podala v podjetništvo in začela s polnim zagonom,« pojasnjuje.

Čez pet let se vidi na več tujih trgih

»Govorili so mi, da včasih traja tudi dve leti, da podjetje začne ustvarjati dobiček. Na srečo je trajalo le nekaj mesecev,« o svojem zaslužku na začetku podjetniške poti pravi Bordonova in dodaja, da trenutno ustvari dovolj, da plača vse prispevke in ji ob tem še nekaj ostane.

Svoje izdelke je v začetku leta že začela prodajati na Hrvaškem, dogovarja se tudi za prodajo prehranskega dopolnila na italijanskem trgu in Amazonu. Želi si, da bi ga opazile tudi večje trgovske verige in lekarne. »Upam na priložnosti, čeprav sem za zdaj le mikro start-up. Čez pet let pa računam, da bodo moji izdelki na več tujih trgih, predvsem pa se vidim, kako eksperimentiram in razvijam nove v lastnem laboratoriju,« svoje cilje opisuje Bordonova.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Bolezni
Nevarne shujševalne kure
BolezniLucija B. Petavs Nevarne shujševalne kure

Čudežna tabletka za hujšanje je sveti gral sodobnega življenja. Kdor bi jo iznašel, bi bajno obogatel. Ljudje so pripravljeni tvegati in pojesti marsikaj, da bi kilogrami splahneli brez truda. Tako kot štiri gospe srednjih let, ki so med letoma 2010 in 2015 shujševalno kuro z »nedolžnimi« škatlicami prehranskih dopolnil končale na ljubljanski gastroenterološki kliniki z akutno jetrno okvaro. Eni izmed njih so jetra popolnoma odpovedala.

IZVOZNIKI
Novice
Majhna prepoznavnost Slovenije ni ovira za uspeh
FINANCE
Manager
Z umetno inteligenco do trajnostnih materialov
FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah

V podjetju Dotcom načrtujejo 30-odstotno rast

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Mali junaki pridno rastejo in se širijo
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Mali junaki pridno rastejo in se širijo

Na ameriškem trgu se bodo lanski zmagovalci Najpodjetniške ideje predstavili 10. aprila

Moje finance
Razno
(intervju z Bogdano Rejc) Kako se vreči v podjetništvo in preživeti
Moje finance
RaznoMatjaž Nidorfer (intervju z Bogdano Rejc) Kako se vreči v podjetništvo in preživeti

Podjetniki morajo biti večni optimisti, vztrajni, pripravljeni na učenje in trdo delo. Tako na podlagi številnih izkušenj, ko je svetovala že na tisoče podjetnikom, pravi Bogdana Rejc. Že deset let je podjetniška svetovalka točke vem v podjetju data, poslovne storitve. je zdaj pravi čas, da se vržemo v podjetništvo? Kje so priložnosti? Kako se podjetništva sploh lotiti?

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja