(DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu (DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu Višji bodo prispevki, drugače boste oddajali obračune, spremembe so pri DDV in nepremičninskih dajatvah; na kaj bodo pozorni davčni inšpektorji
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah

Čas branja: 3 min
25.02.2018  15:46
V podjetju Dotcom načrtujejo 30-odstotno rast
Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah
Foto: Dotcom

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Iztok Colja dodaj
McDonald's dodaj

Trgovske, gostinske in hotelske verige se vodenja temperatur v hladilnih napravah večinoma še vedno lotevajo ročno, so na podlagi tržne raziskave pred časom ugotovili v slovenskem podjetju Dotcom. Zato so pred dvema letoma začeli razmišljati, kako bi se to dalo avtomatizirati. In tako je nastal Saefy – sonda za širšo uporabo avtomatiziranega vodenja temperatur v hladilnih napravah.

Gre za termometer IoT (internet of things – internet stvari), ki prek protokola MQTT neposredno komunicira s sistemom Saefy. Ta deluje po principu sonde, ki je nameščena v hladilno napravo, pri čemer sistem beleži konsistentne in točnejše podatke o temperaturi.

Ob nenadnih spremembah sistem sproži alarm

»Vse, kar uporabniki potrebujejo pri svojem delu, je naprava, ki se lahko poveže z internetom,« pravi direktor Dotcoma Iztok Colja. Kot pojasnjuje, zaposleni svoje naloge beležijo oziroma vnašajo prek pametnih telefonov ali tabličnih računalnikov, odvisno od sklopov, ki se pokrivajo v okviru protokola HACCP (analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk; sistem, ki omogoča prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitnimi škodljivimi dejavniki v živilih ali stanjih, ki lahko ogrožajo zdravje). »Vodstvo pa izvaja svoj nadzor večinoma prek zaledne platforme, kjer ima dostop do vseh arhivskih podatkov in odprtih postavk.«

Torej, vodje lahko vidijo, ali so bile v zadnji izmeni opravljene vse naloge in ali je kateri od zaposlenih pozabil narediti določen korak. Če pa pride do nenadne spremembe temperature, se prek SMS ali e-pošte sproži alarm.

Sonde za avtomatično spremljanje temperature podatke pošiljajo prek wi-fija. Zato je, kot dodaja Colja, za optimalno delovanje zaželena čim večja moč internetnega signala.

Platforma se lahko prilagodi željam in potrebam naročnika

V svetu je nekaj proizvajalcev, ki prodajajo podobne izdelke, pravi sogovornik in dodaja, da se od njih razlikujejo po tem, da pri vpeljevanju svoje rešitve uporabljajo najnovejše standarde in tehnologije, poleg strojne opreme pa ponujajo tudi platformo za celostno upravljanje protokola HACCP.

»Naša platforma poleg popolne avtomatizacije določenih procesov (beleženje temperature) omogoča, da si uporabnik v celoti nastavi svoje parametre in naloge, ki jih opravlja tako, da sam izbira med tistimi postopki, ki jih v okviru svoje dejavnosti spremlja. Denimo čiščenje ali vzdrževanje določenih naprav, splošne higienske prakse, različne izmene, uporabniške skupine ... Povedano drugače, platforma Saefy se lahko spreminja ali dograjuje glede na potrebe in želje naročnika,« dodaja.

Ciljajo na distributerje hladilnikov, hotele, supermarkete ...

Ciljne stranke Dotcoma za Saefy so proizvajalci in distributerji hladilnikov ter zamrzovalnikov, večje verige s področja prodaje in distribucije hrane, kot so hoteli, restavracije s hitro prehrano, supermarketi, bencinske črpalke. Skratka, vsi tisti, ki morajo spremljati in delovati po pravilih HACCP.

Bodo pa, poleg v sam razvoj in nadgradnjo izdelka, precejšen del sredstev vložili tudi v prodajo in oglaševanje. Pri tem pa, tako pravi Colja, ciljajo predvsem na distributerje, saj se želijo v podjetju posvečati zlasti razvoju, nadgradnjam in izboljšavam tako, da pridejo naproti različnim uporabnikom na različnih trgih.

S Saefyjem jim je že uspelo priti v Švico

Kot pravijo v podjetju, se za sistem že odločajo nekatera slovenska kopališča, bolnišnice, vrtci in restavracije. So pa s Saefyjem že uspešno prodrli na švicarski trg (tam jim zaupa veriga restavracij McDonald's), načrtujejo pa prodor na vse evropske trge. A seveda je na vsakem trgu treba biti pozoren, kako se uvaja HACCP – nekatere države so bolj stroge kot druge. »Bolj je trg razvit, večji je nadzor in posledično večja je tudi implementacija samih normativov,« dodaja Colja.

Načrtovana okoli 30-odstotna rast

Podjetje Dotcom, ki ima sedež v Ljubljani in Trstu, je po Coljevih besedah lani doseglo 30-odstotno rast poslovanja (v letu 2016 so ustvarili približno 425 tisoč evrov prihodkov). Podobno rast načrtujejo tudi za letos, še pravi sogovornik.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: rokovnik, ki združuje analogni in digitalni svet 5

Za rokovnik so novembra na platformi za množično financiranje Kickstarter zbrali slabih 30 tisoč dolarjev

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite 12

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec

Podjetnik
(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti

Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi...