Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

(video, foto) Kotli za žganjekuho so tudi izvozni izdelek

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
Marko Godec dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj
Sava dodaj
 
Čas branja: 2 min
10.05.2018  01:00
(video, foto) Kotli za žganjekuho so tudi izvozni izdelek
Gašper in Marko Godec delata sama, a bosta v prihodnje zaposlila še koga.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
Marko Godec dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj
Sava dodaj

Kotlarstvo Godec iz Jevnice pri Litiji izvozi več kot polovico svojih izdelkov. Njihovi najpomembnejši izdelki so kotli za žganjekuho in kotli za pridobivanje eteričnih olj. Najpomembnejši tuji trg Kotlarstva Godec je Avstrija, poslujejo pa tudi na Hrvaškem, v Bosni, ZDA, Švici in drugod. Večina kupcev so posamezniki. Stranke pridobivajo predvsem prek sejemskih nastopov v Avstriji in Sloveniji. Na sejmih se začnejo pogovori, posel pa se lahko uresniči veliko pozneje, pojasnjuje Marko Godec, ki je družinsko obrt prevzel po očetu.

Kotli izključno po naročilu

Obrt izvira iz leta 1947, ko se je šel Markov oče Jože učit obrti v ljubljansko Šiško. Bil je eden zadnjih, ki so opravili mojstrski izpit. Najprej je delal pri kotlarstvu Kapelj v Ljubljani, pozneje je sam nadaljeval obrt, leta 1978 so dejavnost preselili v Jevnico.

V Kotlarstvu Godec izdelujejo kotle po naročilu. Serijske proizvodnje nimajo. »Kako naj vem, kaj želi kupec,« pojasnjuje Marko Godec. Poleg kotlov za žganjekuho in za pridobivanje eteričnih olj izdelujejo tudi kotle za kmetijstvo: sirarske kotle, ki jih uporabljajo tudi na planinah, in hitroparilne kotle, ki jih uporabljajo za pripravo krme. Izdelujejo tudi kotličke za piknik in druge manjše kotle. Opravljajo tudi servisne storitve in izdelujejo manjše bakrene izdelke, na primer vrtna orodja.

Bakrena pločevina je osnovni material pri proizvodnji Godčevih izdelkov. Na drugem mestu je nerjaveča pločevina, železa pa uporabljajo vse manj.

Kotli so vse bolj pametni

Godčevi izdelki so narejeni ročno, vključujejo pa vse več pameti. Tudi zato sodijo v višji kakovostni razred. Vanje vgrajujejo krmilnike, ki spremljajo temperaturo in deloma ali povsem avtomatizirajo kuhanje. Krmilna naprava pomeni do četrtino vrednosti kotla. K večji uporabi tehnologije je pripomogel tudi Markov sin Gašper, elektrotehnik. Marko in Gašper sta trenutno edina zaposlena v podjetju, v prihodnosti pa se bo verjetno odprlo še kakšno delovno mesto.

Uvajanje tehnologije je pripomoglo, da je kuhanja žganja na polena vse manj, vse več se kuha na elektriko ali na kurilno ulje. Tudi na plin, čeprav takšno kuhanje cenovno ni konkurenčno. Žganjekuhe je sicer več kot nekoč, hkrati pa uporaba tehnologije pomeni, da nekdanja »romantika« pri tem opravilu zamira.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...