(DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu (DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu Višji bodo prispevki, drugače boste oddajali obračune, spremembe so pri DDV in nepremičninskih dajatvah; na kaj bodo pozorni davčni inšpektorji
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

(video, foto) Kotli za žganjekuho so tudi izvozni izdelek

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
Marko Godec dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj
Sava dodaj
 
Čas branja: 2 min
10.05.2018  01:00
(video, foto) Kotli za žganjekuho so tudi izvozni izdelek
Gašper in Marko Godec delata sama, a bosta v prihodnje zaposlila še koga.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
podjetništvo   dodaj
Marko Godec dodaj
Damir Rutar dodaj
Herz dodaj
Sava dodaj

Kotlarstvo Godec iz Jevnice pri Litiji izvozi več kot polovico svojih izdelkov. Njihovi najpomembnejši izdelki so kotli za žganjekuho in kotli za pridobivanje eteričnih olj. Najpomembnejši tuji trg Kotlarstva Godec je Avstrija, poslujejo pa tudi na Hrvaškem, v Bosni, ZDA, Švici in drugod. Večina kupcev so posamezniki. Stranke pridobivajo predvsem prek sejemskih nastopov v Avstriji in Sloveniji. Na sejmih se začnejo pogovori, posel pa se lahko uresniči veliko pozneje, pojasnjuje Marko Godec, ki je družinsko obrt prevzel po očetu.

Kotli izključno po naročilu

Obrt izvira iz leta 1947, ko se je šel Markov oče Jože učit obrti v ljubljansko Šiško. Bil je eden zadnjih, ki so opravili mojstrski izpit. Najprej je delal pri kotlarstvu Kapelj v Ljubljani, pozneje je sam nadaljeval obrt, leta 1978 so dejavnost preselili v Jevnico.

V Kotlarstvu Godec izdelujejo kotle po naročilu. Serijske proizvodnje nimajo. »Kako naj vem, kaj želi kupec,« pojasnjuje Marko Godec. Poleg kotlov za žganjekuho in za pridobivanje eteričnih olj izdelujejo tudi kotle za kmetijstvo: sirarske kotle, ki jih uporabljajo tudi na planinah, in hitroparilne kotle, ki jih uporabljajo za pripravo krme. Izdelujejo tudi kotličke za piknik in druge manjše kotle. Opravljajo tudi servisne storitve in izdelujejo manjše bakrene izdelke, na primer vrtna orodja.

Bakrena pločevina je osnovni material pri proizvodnji Godčevih izdelkov. Na drugem mestu je nerjaveča pločevina, železa pa uporabljajo vse manj.

Kotli so vse bolj pametni

Godčevi izdelki so narejeni ročno, vključujejo pa vse več pameti. Tudi zato sodijo v višji kakovostni razred. Vanje vgrajujejo krmilnike, ki spremljajo temperaturo in deloma ali povsem avtomatizirajo kuhanje. Krmilna naprava pomeni do četrtino vrednosti kotla. K večji uporabi tehnologije je pripomogel tudi Markov sin Gašper, elektrotehnik. Marko in Gašper sta trenutno edina zaposlena v podjetju, v prihodnosti pa se bo verjetno odprlo še kakšno delovno mesto.

Uvajanje tehnologije je pripomoglo, da je kuhanja žganja na polena vse manj, vse več se kuha na elektriko ali na kurilno ulje. Tudi na plin, čeprav takšno kuhanje cenovno ni konkurenčno. Žganjekuhe je sicer več kot nekoč, hkrati pa uporaba tehnologije pomeni, da nekdanja »romantika« pri tem opravilu zamira.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: rokovnik, ki združuje analogni in digitalni svet 5

Za rokovnik so novembra na platformi za množično financiranje Kickstarter zbrali slabih 30 tisoč dolarjev

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite 12

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec

Podjetnik
(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti

Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi...