Podjetnik

To je 10 finalistov Najpodjetniške ideje 2018

Pridružite se nam 31. maja v ljubljanskem hotelu Lev, kjer bomo na brezplačnem dogodku med 17. in 19. uro poslušali uspešne podjetniške zgodbe in razkrili letošnjo najpodjetniško idejo.
14.05.2018 08:09
Dopolnjeno: 14.05.2018 08:11
Čas branja: 6 min

31. maja bomo v ljubljanskem hotelu Lev že 15. razglasili najpodjetniško idejo. V letošnji sezoni smo predstavili prehranske izdelke, aplikacije, nove produkte, nadgradnje rešitev … In vse je nastalo s slovenskim znanjem.

Za izbor zmagovalca letošnje najpodjetniške ideje pa bomo potrebovali tudi pomoč bralcev Financ. Namreč, z vašo pomočjo in pomočjo komisije Časnika Finance bomo izmed desetih finalistov izbrali enega – letošnjo najpodjetniško idejo. Če nam želite pomagati pri izboru zmagovalca, lahko za svojega favorita glasujete na tej povezavi. Videe vseh finalistov pa si lahko ogledate tu.

Izbor Najpodjetniška ideja bo zgodbo pisal tudi prihodnje leto. Kmalu bomo začeli predstavljati najpodjetniške ideje 2018/2019. Seveda nam tudi tu lahko pomagate. Predloge zbiramo na spela.mikus@finance.si.

Kdo so letošnji finalisti

Aereform – simulator za osnovno šolanje pilotov z VR-očali

V Aereformu razvijajo simulatorje letenja z očali za virtualno resničnost. Razvili so simulator nadzvočnega letala MiG-21 bis in X-ALPHO, ki simulira Pipistrelovi ultralahki letali Alpha Trainer in Alpha Electro. Njihovi simulatorji ne uporabljajo zaslonov, ampak VR-očala, ki uporabniku omogočajo neomejeno vidno polje. To je odločilnega pomena pri osnovnem šolanju, saj kombinacija virtualne resničnosti in fizične kabine ponudi resnično prepričljivo in zelo močno izkušnjo letenja.

AgiliCity – orodje Modelur, ki omogoča izjemno hitro in preprosto oblikovanje mestne zazidave

Modelur je specializirano orodje za urbanistično načrtovanje in oblikovanje. Arhitekti in urbanisti z njim zazidavo oblikujejo povprečno 2,5-krat hitreje, kot če to delo prepustijo tradicionalnim CAD-orodjem. Program samodejno in v realnem času izračunava vse glavne urbanistične kazalce (faktor izrabe, število stanovanj, število potrebnih parkirnih mest ...). Z Modelurjem v AgiliCityju ciljajo tako na občine kot tudi na velika arhitekturna podjetja.

Bokri – lončki iz bioplastike in semen, ki jih lahko preprosto odvržete na kompost

Družinsko podjetje Bokri iz Radelj ob Dravi je bilo pred leti klasično plastičarsko podjetje, ki je proizvajalo izdelke po naročilu. Zdaj so se usmerili tudi v ekolinijo. Z brizganjem različnih vrst bioplastike so poslali na trg ekoset, ki ga sestavljata ekolonček in podstavek (narejena sta iz koruznega škroba in odpadnih semen solate – ljubljanske ledenke), organski kompost (produkt razgradnje ekolončkov in podstavkov) ter izbrana semena.

Borgla – Kefirko Cheese Maker, kuhinjski pripomoček za domačo pripravo sira

V kuhinjskem pripomočku za pripravo sira Kefirko lahko pripravite več vrst sira, prvotno pa je bila posoda razvita za pripravo kefirjevega sira. Deluje tako, da posodo sestavite in v košarico nalijete pripravljen kefir. Posodo zaprete in jo postavite v hladilnik. Za gostejši kremni sir jo pustite stati čez noč, za poltrdi sir pa vsaj en dan. Ko se naredi sir, posodo odprete, odlijete sirotko in obrnete košarico nad krožnik. Tako dobite probiotični kefirjev sir.

Dotcom – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah Saefy

Trgovske, gostinske in hotelske verige se vodenja temperatur v hladilnih napravah večinoma še vedno lotevajo ročno, so na podlagi tržne raziskave pred časom ugotovili v slovenskem podjetju Dotcom. Zato je nastal Saefy – sonda za širšo uporabo avtomatiziranega vodenja temperatur v hladilnih napravah. Gre za termometer IoT (internet of things – internet stvari), ki prek protokola MQTT neposredno komunicira s sistemom Saefy. Ta deluje po principu sonde, ki je nameščena v hladilno napravo, pri čemer sistem beleži konsistentne in točnejše podatke o temperaturi.

ID.Conference – stojalo RFID UHF, ki rešuje vprašanje nadziranja prehoda udeležencev na konferencah

Ste se že znašli na konferenci, kjer ste morali potrditi svoj prihod in ste zato čakali v vrsti? Slovensko podjetje ID.Conference ima rešitev za to v obliki inovativnega stojala RFID UHF. Ta prek identifikacijske kartice, ki jo dobijo udeleženci konference, spremlja, kdo je prišel v predavalnico, koliko časa je bil tam in kdaj je šel iz predavalnice – brez ustavljanja in stanja v vrsti. Če pa nekdo nima dovoljenja, da se denimo konference ali predavanja udeleži, bo na stojalu zasvetila rdeča luč.

LacMar – izdelki iz kobiljega mleka

Klemen Potočnik in Manca Knap Potočnik iz grosupeljskega podjetja LacMar ponujata zamrznjeno kobilje mleko, pa tudi šampon, kremo in milo. Zakaj pa zamrznjeno mleko? Kobilje mleko se ne homogenizira ne pasterizira, zato je rok uporabe kratek. Če želite iz njega dobiti največ, ga morate uživati surovega, in to vsaj šest tednov. Kobilje mleko se ne sesiri, ima pa velik delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin in od teh jih je kar polovica omega 3.

MeetPoint – platforma, prek katere lahko uredite vse potrebno za organizacijo dogodka

Če boste organizirali dogodek, si boste izbrali obliko naročnine in naročili storitev MeetPoint, potem pa to platformo za menedžment dogodkov upravljali sami. Uporabili boste lahko tiste njene funkcionalnosti, ki jih boste potrebovali. Platforma vključuje funkcionalnosti, kot so mobilna registracija na dogodku, spletni nakup oziroma plačilo kotizacije za dogodek, baza udeležencev, postavitev spletnih strani in aplikacije za dogodek, statistika dogodka …

Pioka – platforma, na kateri bodo vašo hišo opazili producenti

Imate hišo, stanovanje, pa bi ga radi za en dan ali nekaj ur prepustili snemalcem ali fotografom? Pioka je spletna platforma, knjižnica lokacij, ki lastnikom nepremičnin in iskalcem lokacij omogoča, da se te tudi najdejo. Ne želijo pa biti le tržnica nepremičnin, ampak ponuditi več, in to je odnos do lastnikov. Organizator snemalne lokacije (location manager) je tisti, ki priskrbi vsa dovoljenja, poskrbi za dodatna parkirišča, zaščito lokacij, za vse označbe ... Pioka pa je tisti del ekipe, ki gradi odnos z lastniki nepremičnin.

Smart Optometry – terapevtska aplikacija AmblyoPlay za otroke z lenim očesom

Terapevtska aplikacija AmblyoPlay je namenjena otrokom, starim od štiri do 14 let, ki imajo ambliopijo ali, po domače, leno oko. To ima od dva do pet odstotkov otrok, terapije, ki so namenjene otrokom, pa tem večinoma niso prilagojene niti najbolj spodbudne. Za izvajanje dnevnih terapij z AmblyoPlayem uporabnik potrebuje računalnik (Windows, Linux, Mac) ali tablico (Android, iOS) ter očala z rdečim in zelenim filtrom. Očala, poleg preveze za oči, navodil in enomesečnega dostopa do vseh terapij, uporabnik dobi skupaj z naročnino za prvi mesec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Moje finance
Razno
Tinder, Ona-on, Badoo in Twoo. Kako in za koliko?
Moje finance
RaznoNina Simič Tinder, Ona-on, Badoo in Twoo. Kako in za koliko?

Čeprav zadnje leto ni naklonjeno druženju, še zlasti ne spoznavanju novih ljudi, smo ljudje vendarle mojstri iskanja rešitev. Številke za leto 2020 denimo kažejo v prid spletnim servisom za spoznavanje - samo največji slovenski spoznavni portal je zabeležil okrog 70 tisoč novih uporabnikov in skoraj dva tisoč novih parov, med epidemijo je Facebook svetu ponudil mobilno aplikacijo za zmenke. Novega partnerja je prek moderne tehnologije v tem obdobju spoznala tudi naša 32-letna sogovornica Tina. Kakšne možnosti ponujajo romantične aplikacije? Kakšna so doplačila? Kako so se znašli ponudniki »zmenkarskih« dogodkov v živo?

FINANCE
Izšel je novi Akademček: Prihodnost je hibridna
FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar

FINANCE
Finančna šola: Otroke je treba učiti o denarju, ko so še v vrtcu
Finance
Pia Bedene Finančna šola: Otroke je treba učiti o denarju, ko so še v vrtcu

Ko razmišljamo o družini ali pa smo že starši, se nam postavlja veliko vprašanj o financah. Na dogodku, ki ga je organizirala revija Moje finance v okviru finančne šole za milenijce in proaktivne, so se s strokovnjaki spraševali, kaj je finančno odgovorno starševstvo.

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

Moje finance
Razno
Kako postati (finančno) odgovoren starš?
Moje finance
RaznoMaja Virant Kako postati (finančno) odgovoren starš?

Otroci so naša prihodnost in upanje za boljši svet. Se pa ob vseh prijetnih rečeh ne gre slepiti ‒ vzgoja otrok tudi nekaj stane. Pa ne samo živcev, tudi denarja. Kar pomislite: voziček, plenice, oblačila, športna oprema, tečaji, treningi, žepnina … seznam otrokovih potreb je dolg. Naračunali smo, da nas otrok od rojstva do konca srednje šole stane več kot 100 tisočakov. To ne pomeni, da toliko stane vsak otrok, številka ni absolutna. Morda za otroka ne varčujete ali mu ne dajete žepnine. Morda dobite oblačila zanj od prijateljev in znancev. Morda imate manjše dohodke in ste zato upravičeni do višjih socialnih transferjev. A tudi če naš izračun oklestimo za 30 odstotkov, je številka še vedno velika. Ne želimo strašiti, niti ni primerno, da na otroke gledamo kot na strošek. Se je pa dobro zavedati, da je pomemben del starševstva tudi finančna priprava.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.