Podjetnik

Najpodjetniška ideja: podloga za jogo, ki se povezuje z aplikacijo

Najboljši kanal za prodajo je Instagram
17.06.2018 15:13
Čas branja: 3 min

Za imenom Melon & Lime se skrivajo podloge za jogo, ki bodo kmalu postale povezane podloge. Kaj to pomeni? Vanje bo vgrajen NFC-čip, ki bo uporabniku omogočil dostop do aplikacije, ki naj bi v osnovni različici zaživela že junija, napoveduje ena izmed dveh ustanoviteljic podjetja Melon & Lime Rebeka Vegelj.

Slovensko-hrvaško podjetje, ki sta ga ustanovili Vegljeva in Jelena Šangarelo, je zaživelo predvsem zaradi navdušenja nad jogo in zaradi želje, da bi se z njo seznanilo čim več ljudi. Pri svojem izdelku pa se želijo izogniti izrazu »pametna podloga«, ampak se nagibajo k izrazu »povezana podloga«. »Vsaka podloga melon & lime ima vgrajen NFC-čip, ki bo uporabnikom omogočal dostop do aplikacije z vodenimi vadbami joge in meditacije, z dihalnimi vajami in drugimi zanimivimi vsebinami. Kot zanimivost pa lahko povem, da smo lani zares razvili proof of concept prototip pametne podloge za jogo. Kljub uspešni konceptualni izvedbi se za zdaj nismo odločili za razvoj produkta, kar pa seveda ne pomeni, da smo to možnost popolnoma opustili.« Aplikacija naj bi, kot dodaja Vegljeva, v osnovni različici zaživela predvidoma v tem mesecu.

Najboljši kanal za prodajo je Instagram

Podloge melon & lime so namenjene predvsem tistim, ki se šele spoznavajo z jogo, pa tudi tistim, ki za redno vadbo in zdrav življenjski slog potrebujejo kanček dodatne motivacije, pravi sogovornica in dodaja, da je trenutno najbolj učinkovit kanal za prodajo Instagram. »Ta platforma je odlična za izdelke, ki temeljijo na dizajnu in estetiki. Tam imaš priložnost povedati zgodbo znamke skozi fotografije, kar nam zelo ustreza.«

Pri prodaji pa se v podjetju osredotočajo predvsem na Evropo in ZDA, saj je joga na teh trgih v zadnjih letih postala izjemno priljubljena, razlaga Vegljeva. »V Ameriki so lani izvedli obširno raziskavo, ki je pokazala, da 36,7 milijona Američanov redno prakticira jogo, medtem ko se 80 milijonov želi v kratkem začeti ukvarjati z njo.«

Konkurenca: brezplačne vadbe na Youtubu

Svojo prihodnost v Melon & Lime vidijo v tem, da za področje velnesa postanejo to, kar je Nike za rekreativni šport. A Vegljeva priznava, da v zelo kratkem času kaj takega ni izvedljivo. Je pa to cilj, ki so si ga zastavili.

Na dolgi rok konkurenco vidijo v drugih aplikacijah, namenjenih vodeni vadbi joge, in tudi v brezplačnih vadbah, ki so na voljo na Youtubu. »Od prvih se razlikujemo po razširjeni in personalizirani vsebini, pa tudi po tem, da kombiniramo fizični izdelek s programsko opremo. Ob nakupu naše podloge uporabnik prejme brezplačno aplikacijo z vsebino, kar mu olajša odločitev, kako vaditi, in ga tudi spodbudi, saj se mu ni treba prebijati skozi poplavo nepreverjenih informacij. Denimo ob iskalnem vnosu 'beginner yoga' (joga za začetnike) nam Youtube postreže s kar 1,3 milijona zadetki,« pojasnjuje Vegljeva.

Podloge le prvi izdelek v nizu

Podloga za jogo (trenutno lahko izbirate med dvema različicama) torej ni edini izdelek, ki ga načrtujejo v podjetju. Kot pravi sogovornica, bo sicer najprej na vrsti nadgradnja aplikacije z naprednejšimi funkcijami, v načrtu pa so tudi podporni izdelki, namenjeni jogi in velnesu. »Potreben je strateški razmislek pa tudi ogromno časa in denarja, da se ustvari nov izdelek. Kot rečeno bomo po lansiranju aplikacije energijo usmerili v podporne izdelke, kot so opeke za jogo, s katerimi si pomagamo pri vadbi, in druge enostavnejše izdelke za jogo in dobro počutje,« napoveduje Vegljeva.

Pridobili prvega zunanjega vlagatelja

Podjetje Melon & Lime je uradno zaživelo v lanskem novembru, spletno trgovino pa so odprli pred nekaj meseci. »Dobili smo prvega zunanjega investitorja in se trudimo, da investicijo še povečamo, pa tudi, da pridobimo strateške partnerje, ki nam bodo pomagali pri širitvi na tuje trge,« še pravi sogovornica.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Razno
(P)ostati fit: Vodnik po mobilnih aplikacijah za vadbo doma
Moje finance
RaznoPia Bedene (P)ostati fit: Vodnik po mobilnih aplikacijah za vadbo doma

Čeprav je vlada sprostila ukrepe za vadbo v zaprtih prostorih, je število vadečih še vedno zelo omejeno. Še vedno bomo številni primorani trenirati doma. Pri tem nam lahko pomagajo aplikacije, ki ponujajo na stotine različnih vadb, skozi katere nas vodijo virtualni osebni trenerji. Pripravili smo pregled najbolj priljubljenih mobilnih aplikacij in videov na Youtubu, ki nas lahko »preganjajo« in motivirajo namesto osebnih trenerjev v fitnesih.

Slovenija
S treningom za moč izgubite maščobo in ohranite pusto telesno maso
SlovenijaTjaša Savkovič* S treningom za moč izgubite maščobo in ohranite pusto telesno maso

Z omejevanjem kalorij boste sicer zelo verjetno izgubili nekaj kilogramov, a ne le želenih maščobnih oblog, temveč tudi puste telesne mase. S pusto telesno maso, ki je izjemnega pomena skozi vsa življenjska obdobja, označujemo celotno maso telesa brez maščobe.

FINANCE
Transport in logistika
Izredne razmere v mednarodni trgovini: plačajte več, ali ostanite brez zalog
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Izredne razmere v mednarodni trgovini: plačajte več, ali ostanite brez zalog 6

Epidemija podira ravnotežje med povpraševanjem in ponudbo, pritisk v oskrbovalnih verigah se povečuje: rastejo cene surovin, ladijskega prevoza in energentov, pri nekaterih materialih in izdelkih cena sploh ni več pomembna, šteje le dobavljivost.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Okolje & energija
Pred izbiro srednje  šole ali fakultete: tu lahko mladi preverijo, kakšen profil inženirja so
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Pred izbiro srednje šole ali fakultete: tu lahko mladi preverijo, kakšen profil inženirja so

Tik pred letošnjim vpisom na srednje šole in fakultete je zaživela aplikacija KAMbi, ki mladim pomaga pri izbiri študija in poklica.

FINANCE
Ta "veseli" dan, ko so fitnesi odprti, šole in vrtci pa ne
Finance
Pia Bedene Ta "veseli" dan, ko so fitnesi odprti, šole in vrtci pa ne 7

Že ves čas epidemije opozarjamo na potrebo po strokovni podlagi ukrepov, a na žalost se to še ni spremenilo; na prvo žogo se celo zdi, da jih država določa "na pamet", brez načrta in brez strokovnih utemeljitev

Slovenija
Za vsako uro sedenja potrebujete vsaj deset minut gibanja
SlovenijaAndreja Šalamun Za vsako uro sedenja potrebujete vsaj deset minut gibanja

Če menite, da z enournim sprehodom na dan povsem zadostite potrebi po gibanju, se zelo verjetno motite, še posebej, če večino dneva presedite. Dva profesorja z ljubljanske fakultete za šport, izr. prof. dr. Janez Vodičar, profesor športne vzgoje, in izr. prof. dr. Vedran Hadžić, dr. med., sta nam zaupala nekaj temeljnih nasvetov, povezanih z gibanjem, ki vam lahko občutno izboljšajo zdravje in življenje.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.