(DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu (DAVKI V 2019) Podjetja in podjetniki, kaj se spreminja pri davkih po novem letu Višji bodo prispevki, drugače boste oddajali obračune, spremembe so pri DDV in nepremičninskih dajatvah; na kaj bodo pozorni davčni inšpektorji
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Slovenci, ki so s svojim spletnim programom prepričali Bloomberg, IBM in druge

Čas branja: 3 min
27.08.2018  16:09
Event Registry ima trenutno v bazi zbrane članke za zadnjih pet let, kar pomeni okoli 300 milijonov člankov
Najpodjetniška ideja: Slovenci, ki so s svojim spletnim programom prepričali Bloomberg, IBM in druge
Besede, ki jih program Event Registry zazna kot tiste, ki so se najpogosteje pojavljale v člankih ob besedah »Dieselgate«, »Volkswagen«, »Audi«.
Foto: Event Registry

Obveščaj me o novih člankih:  
IBM dodaj
Stratfor dodaj
Nasdaq dodaj
Univerza Harvard dodaj
Univerza Stanford dodaj

Event Registry je, povedano preprosto, spletni program, ki odločevalcem pomaga zbrati, analizirati in pregledati stvari in dogodke, ki se dogajajo po svetu, ter ugotavljati, kako o njih pišejo različni mediji. Skratka, pomaga izluščiti odgovore na vprašanja, kdo, kaj, kdaj. Med uporabniki ljubljanskega podjetja najdemo Bloomberg, IBM, Stratfor, Nasdaq, Harvard, Stanford in še številne druge.

Gregor Leban, direktor podjetja Event Registry, pojasnjuje, da njihov program deluje s pomočjo umetne inteligence ter v realnem času zbira in analizira novice. Razbere teme, ljudi, podjetja, lokacije, lahko identificira tudi dogodke, denimo naravne nesreče, napovedi novih produktov … Iz vsakega lahko izlušči ključne podatke in informacije.

Kaj se dogaja s podjetjem, politiko …

»Bloomberg naše orodje uporablja za to, da analizira, kako se skozi čas piše o nekem podjetju. Kdaj se je o tem podjetju največ pisalo, kateri glavni dogodki so bili povezani z njim,« pojasnjuje Leban. Podjetje pa si lahko z njihovim orodjem pomaga pri ugotavljanju, kako mediji poročajo o njih, njihovi neposredni konkurenci, katere so najpogostejše besede, ki so uporabljene ob imenu njihovega podjetja ... Tako lahko spremenijo svoje trženjske, piarovske kampanje, pravi Leban. Če zaznajo težave v neki regiji, lahko spremenijo svoje dobavne poti. Možganski trusti ali analitiki pa lahko z Event Registryjem preverijo, kaj se dogaja v nemški politiki.

Pet let, 300 milijonov člankov

Trenutno imajo v bazi zbrane članke za zadnjih pet let, kar pomeni okoli 300 milijonov člankov, saj člankov iz baze ne brišejo. Po bazi lahko stranke iščejo po temi, imenu, podjetju, dogodku … V njihovem programu najdete članke iz 30 tisoč svetovnih medijev, program pa podpira 35 jezikov, a njegova naloga ni prevajanje. »Program bo zaznal in našel, denimo, ime Donald Trump v različnih zapisih, sklanjatvah ..., uporabnik pa mora za prevod celotne vsebine poskrbeti sam,« pojasnjuje Leban.

Načrt: še boljša ekstrakcija informacij

»Segment, v katerem delujemo, je širok. Konkurenca podatke zbira, ne zna pa jih analizirati. Denimo, da iščete besedo »apple«. Najde vam vse članke s to besedo, ne glede na to, ali gre za podjetje ali za sadje. Naše orodje to loči in hkrati omogoča analitiko, ki je drugi nimajo,« trdi Leban.

Načrtujejo še izboljšave in nadgradnje programa. Želijo si namreč doseči še boljšo ekstrakcijo informacij, da bi stranka lahko o dogodkih našla več podatkov, več različnih, natančnejših okoliščin. Če bi denimo želeli iskati informacije o potresu, bi vam program našel informacije o epicentru, o škodi, popotresnih sunkih … Skratka, o več okoliščinah, ne le o samem dogodku. Drug načrt pa je, da bi zaznavanje trendov lahko bilo še bolj specifično.

Največ strank v ZDA in Aziji

Event Registry je bil ustanovljen v začetku prejšnjega leta, skupaj z zunanjimi sodelavci jih je v podjetju osem. Po podatkih GVIN so lani ustvarili okoli 441 tisoč evrov prihodkov in dobrih 37 tisoč evrov dobička. Pri projektu sodelujejo z Institutom Jožefa Stefana (IJS), kot pravi Leban, ki je bil tudi raziskovalec na institutu, si medsebojno pomagajo. Ideja za Event Registry se je Lebanu sicer porodila v okviru projekta, ki ga je izvajal za IJS.

Podjetje je lani prejelo denarni vložek Googla v okviru razpisa Google Digital News Initiative. Takrat je bil njihov program namenjen predvsem medijem, pozneje so ga pivotirali, tako da je zdaj namenjen širši bazi morebitnih naročnikov. Njihove stranke so večinoma v ZDA in Aziji, Slovenija zanje ni potencialen trg, pravi Leban in dodaja, da imajo tu le dve stranki.

Cena odvisna od količine analitike, števila uporabnikov …

Koliko je treba odšteti za uporabo programa, je odvisno od več dejavnikov, pravi Leban. Več analitike potrebuješ, višja bo cena. Oziroma če se podjetje odloči za spletno platformo, je mesečna cena odvisna od števila uporabnikov. »Osnovni paket vključuje tri uporabnike, mesečna cena je 300 evrov. Vsak dodaten uporabnik pomeni sto evrov na mesec,« pojasnjuje Leban.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: rokovnik, ki združuje analogni in digitalni svet 5

Za rokovnik so novembra na platformi za množično financiranje Kickstarter zbrali slabih 30 tisoč dolarjev

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite 12

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec

Podjetnik
(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti

Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi...