Podjetnik

Najpodjetniška ideja: stol za zdravo sedenje

23.09.2018 14:36
Čas branja: 2 min

Mladi črnomaljski podjetniki iz podjetja Starkmat so svoj stol za aktivno sedenje otrok še nadgradili. Razvili so izdelek, ki deluje po istem načelu, le da je namenjen odraslim. Pisarniški stol, poimenovan active chair PRO, je, kot pravijo v podjetju, »najboljši približek delovanju terapevtske žoge«.

Active chair za premikanja sedeža v vse smeri ne uporablja vzmeti ali gum. »Koncept gibanja preprečuje statične položaje, ki jih zavzamemo za dlje časa, kar je dokazano škodljivo. Zato se ne zasedite, ampak telo ves čas išče optimalen položaj,« pojasnjuje Sebastjan Štarkel iz Starkmata.

Aktivni vs. pasivni stoli

Sogovornik razlaga, da središčna lega vrtišča omogoča, da je med sedenjem na active chair gibanje naravno. »Rešitve, ki so na voljo na trgu, imajo bodisi prekratek bodisi predolg lok premikanja sedišča, kar po mnenju stroke ni najbolje za delovanje hrbtenice. Pasivni stoli pa delujejo ravno obratno – s svojo udobnostjo omogočajo dolgotrajno nepremično sedenje, mišice počivajo, hrbtenica izgublja oporo potrebnih mišic, vretenca se s časoma posedejo. Vsi dejavniki se tako seštevajo in sčasoma lahko pride do nepotrebne škode za zdravje,« razlaga sogovornik.

Začeli so z otroškim stolom

Prvi stol, ki so ga razvili, je bil namenjen otrokom, oblikovan pa je bil kot goba – active chair KIDS. Oblika ni bila naključje, saj je sledila funkciji stola, ki ima strokovno podlago. Ta izdelek so prvič predstavili na sejmu Ambient leta 2016, lani pa tudi na Belokranjskem forumu Financ. V samem konceptu delovanja sta oba stola enaka, glavna razlika je v dizajnu. Medtem ko je otroški stol v obliki gobe, je dizajn active chair PRO zelo minimalističen. »Posebno pozornost smo namenili tudi sedišču (večslojna progresivna pena iz navtike, perforacija za večjo zračnost). Skratka, vsak del stola je oblikovan do zadnje podrobnosti. Imamo dva modela, ki se razlikujeta le v dizajnu in izbiri materialov. To sta technetium in graphenium,« opisuje Štarkel.

Izbor stolov se bo še širil

Med modeloma je še ena razlika, in sicer v ceni. Technetium stane 397 evrov, graphenium pa 297 evrov, razlika v ceni nastane zaradi nadstandardnih materialov, pojasnjujejo. Cena otroškega stola pa je 247 evrov. Uspelo pa jim je tudi ohraniti slovenske razvojne dobavitelje. Imajo, tako Štarkel, veliko priložnosti za razširitev družine stolov znamke Active Chair. A kot dodaja, se bo to dogajalo postopoma.

Od Design Week Milano do severne Evrope

Njihov izdelek je že naprodaj v tujini. Trenutno se prodajajo na Nizozemskem, v Nemčiji in Italiji. Dejavni pa so tudi na področju sejemskih nastopov. Nedavno so bili na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju, kjer so med drugim prejeli srebrno priznanje, pa na sejmu sodobnega zdravstva v Gornji Radgoni, na oblikovalskem sejmu Eunique v nemškem Karlsruheju. Povabljeni so bili v Milano na tamkajšnji teden oblikovanja (Design Week Milano), kje so se predstavili z obema stoloma, otroškim in odraslim.

Glede tujine imajo v podjetju Starkmat še ambicioznejše načrte. »Do konca leta načrtujemo začetek distribucije na dveh trgih v severni Evropi, prihodnje leto pa tudi zaradi trenutnih aktivnosti, kot je spletna prodaja, neposredna prodaja prek terapevtskih centrov in specializiranih prodajaln ter prodaja podjetjem, načrtujemo podvojitev poslovanja,« napoveduje Štarkel.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Na trajnostni natečaj Cinkarne Celje prispelo 173 prenovljenih stolov
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Na trajnostni natečaj Cinkarne Celje prispelo 173 prenovljenih stolov

Cinkarna Celje z natečaji že vrsto let mlade spodbuja k razmisleku o pomenu kemijskih proizvodov za vsakdanje življenje

Slovenija
Prebolel sem COVID-19, a se  ne počutim zdravega. Kako naprej?
SlovenijaMaruša Dovnik Augustinčič, mag. kin. Prebolel sem COVID-19, a se ne počutim zdravega. Kako naprej?

Svet je že več kot leto dni vpet v pandemijo zaradi bolezni COVID-19. Nekateri preživijo okužbo povsem brez težav, drugi okrevajo dlje.

FINANCE
Manager
Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo
Manager
ManagerŽan Menart Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo

Slovenija ima še ogromen neizkoriščen potencial pri produktih in rešitvah za končnega kupca.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Tovarna
Novice
Ob 660 milijonih evrov razvojnih spodbud prioriteta tudi digitalna preobrazba
Tovarna leta
NoviceSTA Ob 660 milijonih evrov razvojnih spodbud prioriteta tudi digitalna preobrazba

Podjetja lahko letos računajo na 248 milijonov evrov nepovratnih in 410 milijonov evrov povratnih sredstev

FINANCE
Manager
Arhitekt s podjetniškimi koreninami
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Arhitekt s podjetniškimi koreninami

Robert Klun, avtor slovenskega paviljona za Expo 2000 v Dubaju, poskuša jahati na dveh konjih: s Klun ambienti izdeluje vrhunsko oblazinjeno pohištvo, z arhitekturnim birojem Magnet design pa želi v povezavi z izbranimi podjetji ustvariti kakovostno slovensko franšizo, ki ponuja rešitve na ključ.