(nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti (nova raziskava GEM) V Sloveniji lani manj zgodnje podjetniške aktivnosti Lani se je zgodnja podjetniška aktivnost v Sloveniji zmanjšala, se je pa izboljšal odnos do podjetništva v družbi, kažejo prvi rezultati svetovne raziskave GEM 2018.
(razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime (razpisi) To so roki, ki jih je treba loviti do konca letošnje zime Februarja sta naslednja prijavna roka za evropska razpisa FTI in SME Instrument, ujamete pa lahko tudi mikroposojila podjetniškega sklada
Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Poslavlja se Silvester. Kako boste po novem oddajali davčne obračune? Če morate v svoje prejšnje davčne obračune, denimo za leto 2017, dodati kakšen popravek, boste še vedno morali uporabiti program Silvester Fineus oziroma Pelias
Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Podjetniki, v letu 2019 boste plačevali višje prispevke. Na kaj pazite, ko si znižujete davčno osnovo? Zaradi rasti plač bodo nekoliko višji tudi minimalni prispevki; Furs je pozoren na povezane normirance in sumljivo visoke odhodke

Najpodjetniška ideja: Cubie, po meri izdelane vrtne hišice

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
lesna industrija   dodaj
Jaka Hrovat dodaj
 
Čas branja: 2 min
04.11.2018  14:33
Najpodjetniška ideja: Cubie, po meri izdelane vrtne hišice
Foto: Arhiv Mizarstva Hrovat

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
lesna industrija   dodaj
Jaka Hrovat dodaj

V Mizarstvu Hrovat se radi pohvalijo z dolgo tradicijo podjetja, ki zadnjih osem let svoje prihodke povečuje. Med njihovimi izdelki so tudi vrtne hišice Cubie, ki so na trgu že šesto leto. Kot pravi Jaka Hrovat, te hišice zaznamuje moderen dizajn, z njimi pa merijo na trge severno od Slovenije, torej na Avstrijo, Nemčijo, Cubie pa so prodali tudi v Luksemburg in na Hrvaško.

"Vsaka hišica je ročno izdelana po meri in je unikaten izdelek. V fazi načrtovanja si za vsako hišico vzamemo čas in natančno prisluhnemo željam naročnika. Hišice so izdelane z veliko natančnosti izurjenih mizarjev, ki so pozorni na vsak detajl. Na voljo je več vrst fasad, med katerimi lahko izbiramo, da se čim bolj približamo željam stranke, hišica Cubie pa ne potrebuje vzdrževanja," zatrjuje Hrovat.

Kot pravi, imajo stranke pri izbiri lesa več možnosti. Večina se jih odloči za sibirski macesen, zaradi modernega videza in obstojnosti, ponujajo pa tudi impregnirano smreko, fasadni omet, pločevino in plošče fundermax, ki pridejo v poštev, če se želijo povsem približati dizajnu stanovanjske hiše, poleg katere stoji vrtna hišica. Konstrukcija hišice je izdelana iz kovine, ker pa za postavitev ni nujno potrebna betonska plošča, je priprava podlage zelo preprosta. Hišico sicer v celoti izdelajo v delavnici in jo na lokacijo postavijo že izdelano.

Od tri pa do 15 tisoč evrov za hišico

Letos so v Mizarstvu Hrovat izdelali več kot 50 hišic Cubie in podoben cilj so si zadali za leto 2019. Je pa cenovni razpon za tako hišico zelo širok: cene se gibljejo od 3.500 do 15 tisoč evrov. Kot pojasnjuje sogovornik, je cena odvisna od več dejavnikov, glavna sta velikost hišice in material. Če se kljub jesenskemu času zdaj odločite za nakup hišice, boste nanjo čakali tri mesece. Rok dobave je sicer odvisen tudi od proizvodnih zmogljivosti, ki jih prilagajo povpraševanju.

Hišice sicer nenehno nadgrajujejo in izboljšujejo. "Razvoj takšnega izdelka se v resnici nikoli ne konča. V katalog smo tako sčasoma dodali kar širok nabor dodatne opreme – police, alarm, solarno energijo, LED-razsvetljavo, nosilce za kolesa, stojala za smuči ..."

Letos v načrtu 30-odstotna rast

Lani so v Mizarstvu Hrovat ustvarili približno 760 tisoč evrov prihodkov, ti pa jim rastejo že osmo leto zapored. Kot pravi Jaka Hrovat, za letos načrtujejo 30-odstotno rast, podobne načrte pa imajo sicer tudi za leto 2019. V podjetju tudi zaposlujejo: letos so ekipo povečali na 23 ljudi, sveže zaposlenih je sedem. "Čas in denar v veliki meri vlagamo v ekipo. To je temelj, da lahko kot mali obrtniki premikamo meje. Naložba v ekipo ima veliko prednost pred vložkom v tehnologijo ali infrastrukturo. Dobra ekipa bo vedno našla pot. Moderna delavnica brez ekipe pa nikoli," pravi Hrovat.

Se pa Hrovat rad pohvali, da bolj kot obrtniki v tem družinskem podjetju razmišljajo kot start-up ali IT-podjetja. "Smo fleksibilni, prilagajamo se hitro in učinkovito, nismo omejeni s 'to se ne da,' izobražujemo se na dnevni ravni, oglašujemo digitalno, uporabljamo metode vitkega podjetništva ..."

S 1. januarjem 2019 postajajo prvi slovenski CO2 nevtralni obrtniki, kar pomeni, da CO2, ki ga proizvede podjetje, v celoti kompenzirajo z zasaditvijo dreves nasprotno enake vrednosti, hkrati pa bodo posadijo toliko dreves, kot jih posekajo, pravi Hrovat.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Kdo bo letos pod lupo inšpektorjev 3

Pogledali smo, kje bodo inšpektorji letos najpogosteje opravljali nadzore in kaj jih bo zanimalo

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Na Dobrovi korenine poganja nova blagovna znamka oblačil za prosti čas 15

Pri Aurora Roots tehnično znanje za izdelavo oblačil prihaja iz Mure

Podjetnik
Za podjetnike: Kako po novem oddati davčni obračun 3

Poslovil se je program Silvester. Zdaj za oddajo davčnih obračunov podjetniki potrebujete le eDavke

Podjetnik
Število podjetnic zadnja leta upada 13

Tudi letos so predvidene spodbude za žensko podjetništvo