Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Od ekolončkov do krožnikov, ki se povsem razgradijo

18.11.2018 17:08
Čas branja: 3 min

Ko smo junija razglasili najpodjetniško idejo, smo zmagovalca izbrali s pomočjo glasov posebne komisije Časnika Finance in glasov bralcev Financ. Ker pa je bralce posebej navdušila ena podjetniška zgodba, smo tej podelili posebno priznanje. Tako so posebno priznanje prejeli ekolončki oziroma ekoseti podjetja Bokri. Danes je iz teh lončkov zrasla že cela ekolinija, ki se bo odcepila od podjetja Bokri.

Novo podjetje, novi izdelki

"Naše družinsko podjetje Bokri ostaja zvesto izdelavi plastičnih komponent za potrebe tujih kupcev, zagotavljanju kakovosti komponent ter optimizaciji posameznih linij izdelave. Izdelava lastnih bioplastičnih izdelkov je optimizirana – časa, potrebnega za kakovostne prodajne in poprodajne dejavnosti pa ob množici drugih procesov zmanjka," pojasnjuje Eva Štraser, "idejna mama" ekosetov, ki se po uporabi odvržejo med biološke odpadke, ki se predelajo v industrijski kompost. Ekoset smart smuti, za katerega so tudi prejeli priznanje bralcev, sestavljajo bioplastični lonček, podstavek, semena pšenice, organski kompost in navodila za pripravo jutranjega smutija. Skupaj s podstavkom je narejen iz koruznega škroba in odpadnih semen solate – ljubljanske ledenke.

In ker je proizvodnja optimizirana ter več časa potrebnega za prodajne aktivnosti, je nastala zgodba zagonskega podjetja Evegreen. Tega sestavljajo Eva, Domen in Roman. "Z ekipo smo junija uspešno nadgradili poslovni model, dodali nov asortiment komplementarnih izdelkov ter od septembra intenzivno testirali trg. Rezultat: trg sprejema naše rešitve in čedalje bolj povprašuje po njih."

Ekokrožniki, ki so certificirani kot hrana

V njihovi ponudbi danes poleg ekosetov najdete še ekokrožnike, ki so certificirani kot hrana in izdelani stoodstotno iz pšeničnih otrobov, ter ekoplastenke, ki so izdelane iz koruze in jih po uporabi le odvržete med biološke odpadke, kjer se predelajo v kompost. Kaj pa se najbolj prodaja? "Največ, 55 odstotkov prodaje je program ekopiknik, pet odstotkov pomenijo ekoplastenke, deset odstotkov proteinski lončki, 30 odstotkov prodaje pa pomeni darilni program, torej personalizirani ekoseti, personalizirani krožniki," pojasnjuje Štraserjeva.

Od prestižnih restavracij do trgovskih verig

Prodaja poteka prek spleta, a se dogovarjajo tudi z drugimi trgovci. Tako, kot pravi sogovornica, se pogovarjajo s slovenskim trgovskim podjetjem, v igri pa sta tudi srbski in avstrijski veletrgovec. "Začeli smo lokalno – naše izdelke so že nabavile prve koroške občine, tudi prva lokalna komunalna podjetja so nas že podprla z nakupom. Vzpostavili pa smo tudi kontakte s pomembnejšimi igralci iz segmenta cateringa ter prestižnih restavracij."

Kdo so njihovi glavni kupci, je odvisno predvsem od izdelka. Tako z ekoplastenkami ciljajo denimo na proizvajalce domačih jogurtov, s seti ekopiknik na organizatorje festivalov, podjetja za catering , veganske restavracije, z ekolončki ciljajo na fizične osebe, s personaliziranimi izdelki pa predvsem na podjetja, društva.

Sodelovanje s poljskim podjetjem Biotrem

Člani ekipe Evegreen so s poljskim podjetjem Biotrem podpisali sporazum za skupno prodajo izdelkov, smo pisali pred nedavnim, ko so se prijavili na letošnje okoljske nagrade. Poljsko podjetje ima namreč podoben izdelek kot Evegreen. Lastnik mlina na severu države je pred desetimi leti začel razmišljati o novih izdelkih. Cena pšenične moke je namreč vsako leto upadala, kopičili pa so se pšenični otrobi. Izdelali so stroj, s katerim lahko predelujejo pšenične otrobe, in začeli izdelavo ekokrožnikov, ki so certificirani kot hrana in izdelani izključno iz pšeničnih otrobov. Podjetji sta se dogovorili, da bosta sodelovali pri prodaji izdelkov v obeh državah. Oblikovali bodo skupne razvojno-raziskovalne enote, razvijali nove izdelke, med drugim za verigo lokalov Starbucks. »Čez noč smo dobili 14 različnih prodajnih kanalov v EU,« so zapisali v prijavi na okoljski razpis.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Kako prek spleta prodajati prestižne izdelke
IKT
IKTBranko Žnidaršič Kako prek spleta prodajati prestižne izdelke 1

Mnogi kupci dražjih izdelkov se ne želijo odpovedati izkušnji nakupa v fizični poslovalnici, čeprav mnogi v svojem nakupnem potovanju vsaj enkrat zavijejo tudi na digitalni kanal

FINANCE
Podjetnik
Prodal bi svoje podjetje. Zakaj, kje, kako?
FINANCE
Manager
Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo
Manager
ManagerŽan Menart Da bi pokazali vsaj del izjemne iznajdljivosti in kreativnosti, ki ju imamo

Slovenija ima še ogromen neizkoriščen potencial pri produktih in rešitvah za končnega kupca.

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja

FINANCE
Manager
Nekdanja borzna zvezda danes daleč od stare slave
Manager
ManagerDomen Pavlič Nekdanja borzna zvezda danes daleč od stare slave

Najdonosnejše evropsko podjetje leta 2019 je v preteklih mesecih izgubilo skoraj polovico borzne vrednosti

AGROBIZ
Novice
Preverite, katera so najbolj inovativna živila leta 2021!
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Preverite, katera so najbolj inovativna živila leta 2021!

Inštitut za nutricionistiko je danes že tradicionalno, letos sedmič zapored, razglasil najbolj inovativna živila leta v osmih kategorijah.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.