Podjetnik

V živo v četrtek: Zakaj propadeta dve tretjini družinskih podjetij in kako to preprečimo

Pri prenosu družinskega podjetja na naslednike propadeta kar dve tretjini sicer zdravih podjetij, ugotavlja Uroš Kavs iz Inštituta MoST.
26.11.2018 23:15
Čas branja: 1 min

Najpogostejši razlog za propad podjetja so družinski konflikti, nadaljuje Kavs, ki skuša takšne nepotrebne propade podjetij preprečiti. Ni edini.

»Težava ni samo slovenska, je vseevropska,« ugotavlja Rok Šimenc, direktor gorenjske regionalne razvojne agencije BSC Kranj. Pomoč pri prenosu podjetja ponujajo v evropskem projektu STOB regions, agencija BSC Kranj pa je nosilka projekta za Slovenijo.

Kakšno pomoč lahko dobijo v slovenskih podjetjih, ki se pripravljajo na prenos lastništva na naslednjo generacijo, boste izvedeli na dogodku Gorenjski forum v četrtek, 29. novembra v prostorih Zavarovalnice Triglav v Kranju. Poleg Šimenca in Kavsa bo pri pogovoru sodeloval tudi Simon Mesec iz podjetja Mebor, ki bo predstavil izkušnje v praksi.

Na Gorenjskem forumu bomo tudi izvedeli, kaj se dogaja in kaj se še bo dogajalo v Hranilnici Lon. Razložil nam bo predsednik uprave Jaka Vadnjal.

Program bo pester: po eni strani nam bo predstavnik Bitstampa pojasnil, kaj se dogaja z bitcoini, po drugi pa nas bo Matevž Gartner s turistične kmetije iz Studorja vpeljal v stoletne recepte za mohant, enega prvih slovenskih sirov.

Mojca Korbar iz jeseniškega Plastkoma nam bo razložila, kako končajo odpadne sveče, Miha Lavtar iz škofjeloškega Optiweba pa, kako čim bolje zastaviti spletno trženje.

Začnemo ob 17.00, prijava je brezplačna.

Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

AGROBIZ
Nasveti
NASVET: Postavitev spletne trgovine ni nujno drag projekt
Agrobiznis
NasvetiJana Petkovšek Štakul NASVET: Postavitev spletne trgovine ni nujno drag projekt

O tem, kateri so pravi prvi koraki postavitve spletne trgovine in kako bo ta dolgoročno preživela, smo se pogovarjali s strokovnjakoma iz podjetij Madwise in Optiweb.

FINANCE
Manager
Podjetja, pozor! Kako se ogniti slepomišenju z bančnimi stroški
Manager
ManagerSrečko Korber Podjetja, pozor! Kako se ogniti slepomišenju z bančnimi stroški 2

Obrestne mere za posojila podjetjem sicer upadajo, niso pa edini strošek, ki ga podjetje pri financiranju svojega poslovanja plačuje banki. Dejanski stroški zadolžitve so zato višji, za koliko, je odvisno od poslovne politike posameznih bank in njihovih cenikov. Teh nekatere banke ne objavljajo na spletu, temveč so dosegljivi le v njihovih poslovalnicah.

FINANCE
Ležarine za podjetja: banke znižujejo mejo za zaračunavanje kazenskih obresti
Finance
Jurij Šimac Ležarine za podjetja: banke znižujejo mejo za zaračunavanje kazenskih obresti 5

Koliko banke podjetjem zaračunavajo za visoka stanja na računih in kje imajo postavljeno mejo

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
Manager
Bo mlada kri poživila družinska podjetja?
Manager
ManagerBojana Humar Bo mlada kri poživila družinska podjetja?

Za množico podjetji, ki so nastala v začetku devetdesetih, bodo ta leta odločilna. Za ustanovitelje bo to test, koliko so potomce pripravili na nasledstvo.

FINANCE
Manager
Družinska podjetja: kako trden model so?
Manager
ManagerJure Ugovšek Družinska podjetja: kako trden model so? 2

Ali družinski člani bolj grizejo v krizi, je ta za tovrstna podjetja bolj usodna, zakaj se otepajo dolgov in zunanjih lastnikov in kako trd oreh je lahko nasledstvo.

FINANCE
Kaj 100-milijardni borzni debi Coinbasa pove o vrednosti Kodričeve desetine Bitstampa
Finance
Blaž Abe Kaj 100-milijardni borzni debi Coinbasa pove o vrednosti Kodričeve desetine Bitstampa 1

Vstop prve kriptomenjalnice na borzo zaznamujeta visoko vrednotenje in ugibanje o prihodnosti kriptoindustrije. Postavlja se tudi vprašanje, kaj to pomeni za Bitstamp in premoženje njegovega soustanovitelja in manjšinskega lastnika Nejca Kodriča.

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.