Podjetnik

V živo v Kranju: kako so v Lotrič Meroslovju prenesli podjetje na otroke

Lotrič Meroslovje je bilo prvo slovensko podjetje, ki je uporabilo svetovalce pri prenosu družinskega podjetja na naslednjo generacijo. Kako so naredili, bodo pojasnili v živo.
27.11.2018 23:45
Čas branja: 1 min

V slovenskem podjetniškem bumu od leta 1990 do približno 1993 so bila ustanovljena številna zasebna podjetja. Njihovi ustanovitelji se odpravljajo v pokoj, prenos lastništva na potomce pa je lahko velik izziv.

Takšen prenos je čustveno zelo obremenjen, pravi Maja Lotrič iz podjetja Lotrič Meroslovje. Pogovori so zahtevni, tudi neprijetni. »Iščeš najslabše možne scenarije, pogovarjaš se o smrti,« razlaga najmlajša od Lotričevih otrok.

Še dva primera, zakaj je takšen prenos težak. Pri Lotričevih so se dogovorili, da zakonci otrok ne bodo lastniki podjetja. Da se bo torej podjetje prenašalo po »krvni liniji«. Maja je napisala oporoko, ko jih je štela 23. Tudi to je bil del prenosa podjetja.

Lotričevi so začeli postopek pred dvema letoma, končali pa so ga pred dobrim letom. Sestavili so tako imenovano družinsko ustavo in družbeniško pogodbo. Za prenos so kot prvi pri nas uporabili specializirane svetovalce.

Tudi zato bo nastop Maje Lotrič na četrtkovem dogodku Gorenjski forum zanimiv, poučen in informativen za vsa družinska podjetja.

Maja Lotrič bo imela tri sogovornike. Rok Šimenc je direktor gorenjske regionalne razvojne agencije BSC Kranj, ki je nosilka evropskega projekta za pomoč pri prenosu družinskih podjetij STOB regions. Uroš Kavs iz Inštituta MoST svetuje podjetjem pri takšnih prenosih, Simon Mesec iz podjetja Mebor pa bo predstavil izkušnje iz svojega podjetja.

A Gorenjskega foruma še ne bo konec. Gregor Karlovšek iz kriptomenjalnice Tokens bo podrobno razložil dogajanje na trgu kripto valut. Predsednik uprave Hranilnice Lon Jaka Vadnjal bo povedal, kakšne so zdaj razmere v hranilnici.

Naši sogovorniki pa bodo Miha Lavtar, direktor podjetja za spletni marketing Optiweb, Mojca Korbar, direktorica edinega podjetja za predelavo odpadnih sveč Plastkom, in Matevž Gartner s Turistične kmetije Gartner v Studorju, ene redkih kmetij, kjer delajo mohant, morda najstarejši sir v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Okolje & energija
Lotrič Meroslovje: leta 2031 ničelni vpliv na okolje
AGROBIZ
Nasveti
NASVET: Postavitev spletne trgovine ni nujno drag projekt
Agrobiznis
NasvetiJana Petkovšek Štakul NASVET: Postavitev spletne trgovine ni nujno drag projekt

O tem, kateri so pravi prvi koraki postavitve spletne trgovine in kako bo ta dolgoročno preživela, smo se pogovarjali s strokovnjakoma iz podjetij Madwise in Optiweb.

FINANCE
Manager
Družinska podjetja: kako trden model so?
Manager
ManagerJure Ugovšek Družinska podjetja: kako trden model so? 2

Ali družinski člani bolj grizejo v krizi, je ta za tovrstna podjetja bolj usodna, zakaj se otepajo dolgov in zunanjih lastnikov in kako trd oreh je lahko nasledstvo.

FINANCE
Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024
Finance
Pridružite se nam 23. aprila
Špela Mikuš Spletni pogovor v živo: Kako brati bilance v 2024

V torek, 23. aprila, se nam pridružite na spletnem pogovoru s Katarino Sitar Šuštar

FINANCE
Manager
Bo mlada kri poživila družinska podjetja?
Manager
ManagerBojana Humar Bo mlada kri poživila družinska podjetja?

Za množico podjetji, ki so nastala v začetku devetdesetih, bodo ta leta odločilna. Za ustanovitelje bo to test, koliko so potomce pripravili na nasledstvo.

FINANCE
Manager
Podjetja, pozor! Kako se ogniti slepomišenju z bančnimi stroški
Manager
ManagerSrečko Korber Podjetja, pozor! Kako se ogniti slepomišenju z bančnimi stroški 2

Obrestne mere za posojila podjetjem sicer upadajo, niso pa edini strošek, ki ga podjetje pri financiranju svojega poslovanja plačuje banki. Dejanski stroški zadolžitve so zato višji, za koliko, je odvisno od poslovne politike posameznih bank in njihovih cenikov. Teh nekatere banke ne objavljajo na spletu, temveč so dosegljivi le v njihovih poslovalnicah.

FINANCE
Razmišljate o prenosu družinskega podjetja? Uredite posle in prenos bo lažji
Finance
Špela Mikuš Razmišljate o prenosu družinskega podjetja? Uredite posle in prenos bo lažji

Nekaj nasvetov družinskih podjetnikov

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.