Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Samozaposleni, kaj morate storiti, da boste oproščeni prispevkov in upravičeni do temeljnega dohodka Obrazec bo na Fursu na voljo od 14. aprila, poravnati pa morate vse obveznosti do države; zadnje je v času korone za marsikoga misija nemogoče; objavljamo še pojasnila Fursa
Eksplozija izbrisov espejev Eksplozija izbrisov espejev Vlada gre na pomoč tudi espejem, a število izbrisov je že pred koncem marca na rekordni ravni
Kako zapreti espe Kako zapreti espe Nadomestilo za brezposelnost: ob katerih pogojih vam pripada, če boste espe zaprli zaradi koronavirusa?

V živo v Kranju: kako so v Lotrič Meroslovju prenesli podjetje na otroke

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
27.11.2018  23:45
Lotrič Meroslovje je bilo prvo slovensko podjetje, ki je uporabilo svetovalce pri prenosu družinskega podjetja na naslednjo generacijo. Kako so naredili, bodo pojasnili v živo.
V živo v Kranju: kako so v Lotrič Meroslovju prenesli podjetje na otroke
Foto: MATJAŽ TAVČAR

Obveščaj me o novih člankih:  

V slovenskem podjetniškem bumu od leta 1990 do približno 1993 so bila ustanovljena številna zasebna podjetja. Njihovi ustanovitelji se odpravljajo v pokoj, prenos lastništva na potomce pa je lahko velik izziv.

Takšen prenos je čustveno zelo obremenjen, pravi Maja Lotrič iz podjetja Lotrič Meroslovje. Pogovori so zahtevni, tudi neprijetni. »Iščeš najslabše možne scenarije, pogovarjaš se o smrti,« razlaga najmlajša od Lotričevih otrok.

Še dva primera, zakaj je takšen prenos težak. Pri Lotričevih so se dogovorili, da zakonci otrok ne bodo lastniki podjetja. Da se bo torej podjetje prenašalo po »krvni liniji«. Maja je napisala oporoko, ko jih je štela 23. Tudi to je bil del prenosa podjetja.

Lotričevi so začeli postopek pred dvema letoma, končali pa so ga pred dobrim letom. Sestavili so tako imenovano družinsko ustavo in družbeniško pogodbo. Za prenos so kot prvi pri nas uporabili specializirane svetovalce.

Tudi zato bo nastop Maje Lotrič na četrtkovem dogodku Gorenjski forum zanimiv, poučen in informativen za vsa družinska podjetja.

Maja Lotrič bo imela tri sogovornike. Rok Šimenc je direktor gorenjske regionalne razvojne agencije BSC Kranj, ki je nosilka evropskega projekta za pomoč pri prenosu družinskih podjetij STOB regions. Uroš Kavs iz Inštituta MoST svetuje podjetjem pri takšnih prenosih, Simon Mesec iz podjetja Mebor pa bo predstavil izkušnje iz svojega podjetja.

A Gorenjskega foruma še ne bo konec. Gregor Karlovšek iz kriptomenjalnice Tokens bo podrobno razložil dogajanje na trgu kripto valut. Predsednik uprave Hranilnice Lon Jaka Vadnjal bo povedal, kakšne so zdaj razmere v hranilnici.

Naši sogovorniki pa bodo Miha Lavtar, direktor podjetja za spletni marketing Optiweb, Mojca Korbar, direktorica edinega podjetja za predelavo odpadnih sveč Plastkom, in Matevž Gartner s Turistične kmetije Gartner v Studorju, ene redkih kmetij, kjer delajo mohant, morda najstarejši sir v Sloveniji.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Nazaj v nekoliko drugačno realnost

Večina podjetnikov se bo morala navaditi, da bo vsaj nekaj časa posel drugačen, da tako, kot je bilo pred pol leta, ne bo

Podjetnik
7 vprašanj in odgovorov: bodo Kurzarbeit lahko izkoristili tudi espeji in društva ter kako? 2

Kdo vse bo še lahko uveljavljal subvencioniranje delovnega časa? Kdo ne bo?

Podjetnik
Koliko espejev je izbrisala korona in koliko jih še bo? 5

Junij in julij utegneta prinesti novi val izbrisov espejev

Podjetnik
Samozaposleni, ste zamudili z vlogo za oprostitev marčevskih in aprilskih prispevkov? Še imate čas! 1

Podaljšan je tudi rok za pridobitev nadomestil za delavce, ki jih je delodajalec poslal na čakanje že v marcu, to je pred uveljavitvijo...