Podjetnik

Najpodjetniška ideja: sodobno pohištvo za hišne ljubljenčke

Želijo si vzpostaviti serijsko proizvodnjo in sodelovanje z naročniki
02.12.2018 14:45
Čas branja: 3 min

Tri mlade arhitektke, Maša Matoša Žgank, Vita Posinek in Monika Tominšek, na trgu niso našle oblikovalskega pohištva za hišne ljubljenčke, zato so se odločile, da ga naredijo same. In tako je letos nastala UtaUta.

»Začelo se je kot preblisk, kot ideja ustvariti nekaj drugačnega, sodobnega in dizajnerskega za hišne ljubljenčke. Kakšni dve leti je brbotalo v glavah, preden smo prve zamisli prelile na papir in v UtaUto spojile svojo ljubezen do oblikovanja in živali,« prve korake pojasnjuje Tominškova. Kot arhitektke so se velikokrat srečale z naročniki, ki so si tudi za svoje pse in mačke zaželeli kos pohištva, ki bi se skladal s preostalo opremo. »Ker tega na trgu nismo našle, smo zavihale rokave in se lotile oblikovanja dizajnerskega pohištva za hišne ljubljenčke,« dodaja sogovornica.

Želja: na eni strani serijska proizvodnja ...

Začele so z dvema izdelkoma: leseno uto in lesenim stojalom za hrano. A kmalu so svoj izbor izdelkov razširile na lesen počivalnik, dodale so še izdelke iz kovine, v zadnji fazi izdelave pa je mačji praskalnik. Kot pravi Tominškova, imajo še kup drugih idej.

Njihov namen je, da bi UtaUta, ki združuje različne linije izdelkov za mačke in pse, sčasoma prerasla v serijsko proizvodnjo dizajnerskega pohištva za živali, ki je še vedno premium izdelave in kakovosti ter slovenskega porekla. Ponudbo bi rade razširile tudi za druge hišne ljubljenčke, recimo kunce, pravi sogovornica.

... na drugi strani pa sodelovanje z naročniki

Poleg serijske proizvodnje razvijajo še koncept, po katerem bi z naročniki individualno sodelovale, »tako kot sodeluje arhitekt z individualnim naročnikom pri načrtovanju hiše«. Nekateri si namreč želijo, da se pohištvo popolnoma prilagodi njihovemu interjerju, takih kosov pa v trgovini ni, razlaga Tominškova. »Trenutno sodelujemo z naročnikom, za katerega razvijamo pasji fotelj, ki bo popolnoma personaliziran in oblikovalsko usklajen s hišnim interjerjem, hkrati pa bo zadovoljil tudi vse pasje želje.«

V UtaUti ugotavljajo, da je trg opreme za hišne ljubljenčke nasičen z uvoženimi izdelki nižje kakovosti, medtem ko oblikovalskih kosov pohištva za hišne ljubljenčke močno primanjkuje. »V Sloveniji takšnih izdelkov tako rekoč ne poznamo, v Evropi in svetu je sicer nekaj ponudnikov oblikovalskih kosov pohištva za hišne ljubljenčke, vendar neprimerno manj kot ponudnikov pohištva nižje kakovosti. Naša konkurenca so tako podjetja, ki proizvajajo kakovostno pohištvo za hišne ljubljenčke, vendar je njihov delež na trgu razmeroma majhen, ponudba pa omejena,« pove sogovornica.

V načrtu izdelki za večje pse

Izdelke prodajajo v trgovini na svoji spletni strani, njihov cenovni razpon pa sega od 50 (blazina) do 360 (mačji praskalnik) evrov. Veliko zanimanja je tako za lesene kot tudi kovinske izdelke. »Najbolj prodajani izdelek je morda leseno stojalo cibo za psa. Višina stojala je prilagojena velikosti psa, tako da se ta preveč ne sklanja med pitjem in hranjenjem.« Tominškova še dodaja, da so na razstavi Top ideje na pohištvenem sejmu Ambient, kjer so razstavljale, opazile veliko zanimanja za izdelke za velike pse. Tako bodo v svojo ponudbo dodale še izdelke za doge, dobermane, bernardince ...

Do leta 2020 si želijo prodreti v Skandinavijo

UtaUta je mlado podjetje, kjer ustvarjajo od letošnjega marca, a ekipa se že širi. Trojici arhitektk sta se že pridružili Mašina sestra Urška in Monikina sestra Natalija.

Želja za prihodnost je tudi prodor na druge evropske trge. Do leta 2020 si tako želijo priti na trge zahodne Evrope in Skandinavije, kjer je več zanimanja za take izdelke kot pri nas. Tudi Severna Amerika in azijski trgi so njihova želja.

UtaUta je eno izmed 40 podjetij, ki so letos prejela denar Slovenskega podjetniškega sklada v okviru razpisa P2 – Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2018.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Moje finance
Razno
Dobili smo psa. Ga lahko zavarujem tudi, če bo potreboval zdravljenje?
Moje finance
RaznoMaja Virant Dobili smo psa. Ga lahko zavarujem tudi, če bo potreboval zdravljenje?

Pred nekaj meseci je dom Mojčine družine postal tudi novi dom madžarske vižle Rubija. Že nekaj tednov po prihodu je Rubi hudo zbolel in zato moral k veterinarju. Zdravljenje je bilo uspešno, pustilo pa je konkretno praznino v Mojčini denarnici. »Ali lahko zavarujem psa tudi za zdravljenje?« sprašuje Mojca. Raziskali smo, pri katerih zavarovalnicah in za koliko lahko to stori.

Slovenija
Ko je navzoč kuža, bolniki zmorejo več
SlovenijaKo je navzoč kuža, bolniki zmorejo več

To, da živali pozitivno vplivajo na nas, ni nič presenetljivega in novega. Znanost potrjuje, da pes zelo dobro vpliva na človeka – že samo božanje živali zniža krvni tlak, ob tem pa se sproščata oksitocin in serotonin, medtem ko se raven stresnega hormona v telesu zniža. A živali za nas lahko naredijo še veliko več kot to.

Slovenija
Zdravljenje psoriatičnega artritisa
Medicina danes
SlovenijaIzr. prof. Sonja Praprotnik* Zdravljenje psoriatičnega artritisa

Trenutna strategija zdravljenja psoriatičnega artritisa poudarja pristop zdravljenja do cilja, kjer je cilj remisija ali nizka aktivnost bolezni, če remisija ni več možna. Napredek v poznavanju patogeneze je privedel do razvoja novih bioloških zdravil, ki presegajo zaviralce TNF. Še vedno pa je precejšen delež bolnikov, ki se morda ne odzovejo na nekatere možnosti zdravljenja.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.

FINANCE
IKT
Kako prek spleta prodajati prestižne izdelke
IKT
IKTBranko Žnidaršič Kako prek spleta prodajati prestižne izdelke 1

Mnogi kupci dražjih izdelkov se ne želijo odpovedati izkušnji nakupa v fizični poslovalnici, čeprav mnogi v svojem nakupnem potovanju vsaj enkrat zavijejo tudi na digitalni kanal

FINANCE
Članki
V treh grafih: Slovenija v decembru med članicami z medletnim upadom industrijske proizvodnje
Finance
FinanceAlbina Kenda V treh grafih: Slovenija v decembru med članicami z medletnim upadom industrijske proizvodnje

V letu 2020 je slovenska industrijska proizvodnja upadla za 6,2 odstotka, zlasti zaradi prek desetodstotnega upada proizvodnje investicijskih izdelkov

AGROBIZ
Novice
Preverite, katera so najbolj inovativna živila leta 2021!
Agrobiznis
NoviceJana Petkovšek Štakul Preverite, katera so najbolj inovativna živila leta 2021!

Inštitut za nutricionistiko je danes že tradicionalno, letos sedmič zapored, razglasil najbolj inovativna živila leta v osmih kategorijah.

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja