Poplava prodaj podjetij: kaj se dogaja, zakaj zdaj, ali lastniki lovijo zadnji vlak? Poplava prodaj podjetij: kaj se dogaja, zakaj zdaj, ali lastniki lovijo zadnji vlak? Katera podjetja iščejo nove lastnike, katera več ne najdejo kupcev in zakaj
Nove bilance razkrivajo, kako so lani cvetela mlada podjetja Nove bilance razkrivajo, kako so lani cvetela mlada podjetja Pregledali smo lansko poslovanje opaznejših in zanimivejših podjetij, ustanovljenih v zadnjih letih
Kako brati bilance tekmecev, dobaviteljev, delodajalcev in sosedov? Finančniki svetujejo Kako brati bilance tekmecev, dobaviteljev, delodajalcev in sosedov? Finančniki svetujejo Številke v računovodskih izkazih veliko povedo, a bodite pozorni na trike
Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Končno: slovenska podjetja bodo lahko od septembra prodajala na Amazonu Europe! Finance premikamo: po dobrega pol leta opozoril, da je naša zakonodaja prestroga, je država slovenskim podjetjem omogočila vstop v digitalno dobo!
Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci Mala in srednja podjetja naprodaj: kaj pravijo potencialni kupci in kaj svetujejo svetovalci V nastajanju sta sklada, ki bosta kupovala manjša slovenska podjetja. Kakšne tarče si bosta izbirala?

Najpodjetniška ideja: sodobno pohištvo za hišne ljubljenčke

Čas branja: 3 min
02.12.2018  14:45
Želijo si vzpostaviti serijsko proizvodnjo in sodelovanje z naročniki
Najpodjetniška ideja: sodobno pohištvo za hišne ljubljenčke
Foto: Anja Troha/UtaUta

Obveščaj me o novih člankih:  

Tri mlade arhitektke, Maša Matoša Žgank, Vita Posinek in Monika Tominšek, na trgu niso našle oblikovalskega pohištva za hišne ljubljenčke, zato so se odločile, da ga naredijo same. In tako je letos nastala UtaUta.

»Začelo se je kot preblisk, kot ideja ustvariti nekaj drugačnega, sodobnega in dizajnerskega za hišne ljubljenčke. Kakšni dve leti je brbotalo v glavah, preden smo prve zamisli prelile na papir in v UtaUto spojile svojo ljubezen do oblikovanja in živali,« prve korake pojasnjuje Tominškova. Kot arhitektke so se velikokrat srečale z naročniki, ki so si tudi za svoje pse in mačke zaželeli kos pohištva, ki bi se skladal s preostalo opremo. »Ker tega na trgu nismo našle, smo zavihale rokave in se lotile oblikovanja dizajnerskega pohištva za hišne ljubljenčke,« dodaja sogovornica.

Želja: na eni strani serijska proizvodnja ...

Začele so z dvema izdelkoma: leseno uto in lesenim stojalom za hrano. A kmalu so svoj izbor izdelkov razširile na lesen počivalnik, dodale so še izdelke iz kovine, v zadnji fazi izdelave pa je mačji praskalnik. Kot pravi Tominškova, imajo še kup drugih idej.

Njihov namen je, da bi UtaUta, ki združuje različne linije izdelkov za mačke in pse, sčasoma prerasla v serijsko proizvodnjo dizajnerskega pohištva za živali, ki je še vedno premium izdelave in kakovosti ter slovenskega porekla. Ponudbo bi rade razširile tudi za druge hišne ljubljenčke, recimo kunce, pravi sogovornica.

... na drugi strani pa sodelovanje z naročniki

Poleg serijske proizvodnje razvijajo še koncept, po katerem bi z naročniki individualno sodelovale, »tako kot sodeluje arhitekt z individualnim naročnikom pri načrtovanju hiše«. Nekateri si namreč želijo, da se pohištvo popolnoma prilagodi njihovemu interjerju, takih kosov pa v trgovini ni, razlaga Tominškova. »Trenutno sodelujemo z naročnikom, za katerega razvijamo pasji fotelj, ki bo popolnoma personaliziran in oblikovalsko usklajen s hišnim interjerjem, hkrati pa bo zadovoljil tudi vse pasje želje.«

V UtaUti ugotavljajo, da je trg opreme za hišne ljubljenčke nasičen z uvoženimi izdelki nižje kakovosti, medtem ko oblikovalskih kosov pohištva za hišne ljubljenčke močno primanjkuje. »V Sloveniji takšnih izdelkov tako rekoč ne poznamo, v Evropi in svetu je sicer nekaj ponudnikov oblikovalskih kosov pohištva za hišne ljubljenčke, vendar neprimerno manj kot ponudnikov pohištva nižje kakovosti. Naša konkurenca so tako podjetja, ki proizvajajo kakovostno pohištvo za hišne ljubljenčke, vendar je njihov delež na trgu razmeroma majhen, ponudba pa omejena,« pove sogovornica.

V načrtu izdelki za večje pse

Izdelke prodajajo v trgovini na svoji spletni strani, njihov cenovni razpon pa sega od 50 (blazina) do 360 (mačji praskalnik) evrov. Veliko zanimanja je tako za lesene kot tudi kovinske izdelke. »Najbolj prodajani izdelek je morda leseno stojalo cibo za psa. Višina stojala je prilagojena velikosti psa, tako da se ta preveč ne sklanja med pitjem in hranjenjem.« Tominškova še dodaja, da so na razstavi Top ideje na pohištvenem sejmu Ambient, kjer so razstavljale, opazile veliko zanimanja za izdelke za velike pse. Tako bodo v svojo ponudbo dodale še izdelke za doge, dobermane, bernardince ...

Do leta 2020 si želijo prodreti v Skandinavijo

UtaUta je mlado podjetje, kjer ustvarjajo od letošnjega marca, a ekipa se že širi. Trojici arhitektk sta se že pridružili Mašina sestra Urška in Monikina sestra Natalija.

Želja za prihodnost je tudi prodor na druge evropske trge. Do leta 2020 si tako želijo priti na trge zahodne Evrope in Skandinavije, kjer je več zanimanja za take izdelke kot pri nas. Tudi Severna Amerika in azijski trgi so njihova želja.

UtaUta je eno izmed 40 podjetij, ki so letos prejela denar Slovenskega podjetniškega sklada v okviru razpisa P2 – Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2018.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Podjetnik
Poplava prodaj podjetij: kaj se dogaja, zakaj zdaj, ali lastniki lovijo zadnji vlak?

Katera podjetja iščejo nove lastnike, katera več ne najdejo kupcev in zakaj

Podjetnik
Kako močno lahko nasrkate, če nimate urejenega eVročanja 1

Brez eVročanja podjetja in podjetniki niti ne boste obveščeni, da ste v postopku izvršbe ali da morate plačati DDV

Podjetnik
Kako brati bilance tekmecev, dobaviteljev, delodajalcev in sosedov? Finančniki svetujejo

Številke v računovodskih izkazih veliko povedo, a bodite pozorni na trike

Podjetnik
Nove bilance razkrivajo, kako so lani cvetela mlada podjetja 1

Pregledali smo lansko poslovanje opaznejših in zanimivejših podjetij, ustanovljenih v zadnjih letih

Podjetnik
Poenostavitev: samozaposleni boste prispevke lahko plačevali samo na en račun 2

Novost bo zaživela konec maja, obljubljajo na finančni upravi, a le za samozaposlene; pravne osebe bodo še imele vrsto računov, s tem...

Podjetnik
Kako bi startupi rešili podeželje 3

Mladi ne bodo ostajali v kraju, v katerem ni prostora za njihov osebni razvoj

Podjetnik
Če lebdeči gramofon ni dovolj, ga zdaj lahko dobite še s kristali

V MAG-LEV Audio največ lebdečih gramofonov prodajo v ZDA, Rusiji, Nemčiji, v Sloveniji le malo