Podjetnik

Najpodjetniška ideja: rokovnik, ki združuje analogni in digitalni svet

Za rokovnik so novembra na platformi za množično financiranje Kickstarter zbrali slabih 30 tisoč dolarjev
06.01.2019 14:00
Čas branja: 3 min

Organicer je pametni rokovnik, ki na roko napisane zapiske prek aplikacije prenese v digitalno obliko. »Za razvoj tega izdelka smo se odločili, saj so police trgovin polne fizičnih planerjev, trgovine z aplikacijami pa so polne takih in drugačnih digitalnih koledarjev. Rešitev, ki bi zapolnjevale vrzel med tema svetovoma, pa ni na pretek,« pojasnjujejo v mladi ekipi s štirimi člani, ki so denar in promocijo šli iskat tudi na Kickstarter.

Organicer sestavlja fizični rokovnik, opremljen s QR-kodami, ki omogočajo prenos zapiskov v mobilno aplikacijo, ki je na voljo tako za androide kot iOS. Kot pojasnjujejo v ekipi, je fizični rokovnik dimenzije A5, s trdimi platnicami, zajema mesečne, tedenske in dnevne preglede, sledilnike navad, načrtovalnike ciljev in tudi druga uporabna orodja.

S QR-kodo iz analognega v digitalno

»Temeljna razlika z vsemi drugimi rokovniki je ravno ta analogno-digitalna povezava med rokovnikom in aplikacijo. Vse stvari, ki jih zapisujemo ročno v knjigo, lahko prek QR-kode digitaliziramo in nadalje uporabljamo, dopolnjujemo, urejamo in delimo na pametnem telefonu.«

Kot pravijo v Organicerju, so si vrzel med analognim in digitalnim planerjem želeli zapolniti tudi zato, ker vidijo potencial v obeh medijih. Torej da si informacij ne zapišemo le ročno, ampak si jih potem hitro in enostavno shranimo v telefon. »Organicer je tako eden izmed prvih izdelkov na svetu, ki oseb ne kategorizira zgolj v eno ali drugo skupino, temveč združuje oboje, dopušča svobodo ter spodbuja ustvarjalnost in učinkovitost,« pravijo v ekipi.

Kot razlagajo, veliko konkurence na svojem področju ne opažajo. »Edino podjetje, za katero vemo, ki prav tako kot mi zapolnjuje vrzel med analognim in digitalnim, je Neo's smart pen. Njihovo pisalo sproti digitalizira in shranjuje zapiske, ki jih zapisujemo v za to prilagojen zvezek. A kot sem že omenila, je težko vleči vzporednice med omenjenim pisalom in organicerjem, saj se vsak zadeve loteva po svoje,« pojasnjuje Ines Mulec, ena izmed štirih članov ekipe Organicerja, ki jo sestavljajo še David Sovec, Nika Starovasnik in Saša Šegula. Ob tem dodaja, da je med izdelkoma še vedno tudi cenovna razlika: neo's smart pen stane več kot sto evrov, organicer pa na njihovi spletni strani stane 39 evrov.

Največ zanimanja prihaja iz ZDA

Novembra lani so na platformi Kickstarter za organicer zbrali nekaj manj kot 30 tisoč dolarjev. »Kickstarter je bil rešilna bilka, kar se tiče zbiranja sredstev. Priprava kampanje zahteva veliko časa in pozornosti, vendar lahko prinese tudi veliko sredstev. Ko je kampanja enkrat objavljena, nenehno spremljaš odzive podpornikov. Je kar malo hektično obdobje, saj ne veš, kam oziroma do kam te bo pripeljalo. Ko enkrat dosežeš zastavljeni cilj, se situacija malo umiri. Vendar se 'ta pravo' delo začne šele potem, ko se saga množičnega zbiranja sredstev konča,« pojasnjuje sogovornica.

Kupce iščejo tudi s promocijo na družbenih omrežjih, tudi s tako imenovanimi vplivneži ali influencerji, izdelek predstavljajo različnim podjetjem, »tržijo« pa se tudi od ust do ust. Največ zanimanja za rokovnik prihaja iz ZDA, kar niti ni presenetljivo, saj je bilo v ta trg tudi vloženih največ sredstev za promocijo. Temu trgu pa sledijo Kanada, Slovenija in druge evropske države.

Ciljajo na poslovne uporabnike

Organicer je izdelek, ki omogoča veliko nadgradnje, pravijo v ekipi. Eno nadgradnjo so si že zamislili: razviti nameravajo še poslovno različico rokovnika. Ta bo imel med drugim več praznih strani za zapiske s sestankov in podobno. Dizajn tega rokovnika bo eleganten, format pa večji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenci na Kickstarterju zbrali 4,2 milijona evrov, danes že zaposlujejo
Finance
Blaž Abe Slovenci na Kickstarterju zbrali 4,2 milijona evrov, danes že zaposlujejo 4

Pametna ptičja hišica oziroma krmilnica je bila na Kickstarterju hit. S februarjem zaposlujejo osem ljudi

FINANCE
Manager
Kako je zacvetelo množično financiranje, kjer se obrača že desetine milijard - in koliko smo zraven Slovenci
Manager
ManagerBlažej Kupec Kako je zacvetelo množično financiranje, kjer se obrača že desetine milijard - in koliko smo zraven Slovenci

Pri nas dobro poznamo Kickstarter, a ta je zgolj drobec v industriji množičnega financiranja, prek katerega se pretaka na desetine milijard. Preverili smo, katere oblike so najbolj priljubljene, kaj delamo Slovenci in zakaj bo množično vlaganje v evropske startupe kmalu precej dostopnejše.

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Podjetnik
V katera podjetja vlaga sklad nekdanjih lastnikov Outfita7, Klike, Zemante in drugih uspešnih IT-strokovnjakov?
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš V katera podjetja vlaga sklad nekdanjih lastnikov Outfita7, Klike, Zemante in drugih uspešnih IT-strokovnjakov?

Slovenski startupovci bi v prihodnjih dveh do treh letih vložili še 3,5 milijona evrov

FINANCE
Manager
Za varne spletne nakupe odslej skoraj nujen pametni telefon
Manager
ManagerMatjaž Ropret Za varne spletne nakupe odslej skoraj nujen pametni telefon 3

Zlorabe in prevare pri spletnih nakupih bodo po novem precej težje, saj se je že dokopati do posameznikovega telefona težko, še težje pa je uganiti PIN ali razbiti biometrično zaščito

FINANCE
Manager
Svet po meri novih generacij
Manager
ManagerAljoša Domijan Svet po meri novih generacij

Želja po večjem nadzoru, učinkovitosti in nižanju stroškov je najbolj izrazita prav pri starejših generacijah, ki ta trenutek upravljajo večino kapitala. 

FINANCE
Živilci
Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje
PRO
Naj živilci
Naj živilciFinance prPRO Podjetja, ne zamudite prijave na nov razpis Odlično živilsko podjetje (PRO)

V sklopu projekta Naj živilsko podjetje je že odprt razpis, na katerega se lahko prijavijo mala, srednja in velika podjetja