Podjetnik

Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite

Cilj ekipe Della Spina je, da v prvega pol leta doseže 200 kupcev na mesec
20.01.2019 13:25
Čas branja: 3 min
Najpodjetniška ideja: Optika, kjer očala en teden testirate, preden jih kupite
»Samo zmes digitalnega in fizičnega prinese dobro izkušnjo za kupce. Čeprav ponujamo brezplačno testiranje očal na domu, se bo večina odločila za fizično trgovino,« pravi Marin Medak iz Della Spine. Foto: Jure Makovec

Della Spina je nov igralec v še vedno dokaj tradicionalni panogi – optiki. Gre za spletno trgovino, v kateri si stranka izbere tri okvirje očal, da podatke o svoji dioptriji, nato pa jih teden dni preizkuša. S tem pristopom namerava Della Spina že letos vstopiti tudi na italijanski trg.

Celoten koncept deluje nekako tako: na spletni strani si izberete tri okvirje, v naročilo pa vnesete še podatke o svoji dioptriji (podatke prepišete, fotografirate izvid okulista …). V podjetju nato v vse tri okvirje vstavijo prave dioptrijske leče in vam pošljejo vsa tri očala. Po tednu dni lahko kupite en okvir in preostala vrnete, lahko kupite vse tri okvirje ali pa jih vse tri brez stroškov vrnete. Eden od ustanoviteljev podjetja Marin Medak pravi, da vse stroške poštnine krijejo oni, stranka pa se mora, preden dobi očala na dom, avtenticirati s plačilno kartico ali PayPalom.

Za očala od 99 do 149 evrov

Pri Della Spini so se zgledovali po ameriškem podjetju Warby Parker, razlika pa je v tem, da pošljejo očala z lečami ustrezne dioptrije. »Očala se na spletu prodajajo že dolgo, v tem nismo inovativni. Smo pa naredili preskok v tem, da pošljemo očala že z dioptrijskimi lečami,« pojasnjuje sogovornik. V zalogi imajo vse cilindre do dioptrije minus dve, ki je tudi najpogostejša, ponujajo pa tudi dioptrije od plus pet do minus deset.

Sogovornik še pravi, da se osredotočajo na tradicionalne okvirje, ki bodo aktualni tudi čez tri leta: »Finančno si ne moremo privoščiti vsakoletne zamenjave kolekcije.« Cenovni razpon očal sega od 99 do 149 evrov. Leče nižjih dioptrij so cenejše, višjih dražje. Okvirji so narejeni na Kitajskem, da pa ne bi bilo dvomov o kakovosti njihovih leč, so zanje pridobili standard ISO 14889:2013.

Izziv: optimizacija dela

Pot od ideje do delujočega podjetja je bila razmeroma dolga, trajala je tri leta in pol. »Imamo ogromno zaloge, vsa očala se delajo individualno, ročnega dela je zelo veliko. Že optimizacija tega je izziv. Tudi naročanja se ne da sistemizirati z dostopnimi orodji, saj nekdo pač fotografira recept, drug ga prepiše, potem je treba izbrati primerne leče … Celotno podjetje pravzaprav sloni na programski opremi Odoo,« pojasnjuje sogovornik.

Širitev v Italijo v načrtu že za letos

Podjetje je šele na začetku svoje poti. Cilj je, da v prvega pol leta dosežejo 200 kupcev na mesec. Slovenija je za Della Spino nekakšen testni trg, osvojitev tujih trgov pa je njihov cilj. A preden se lotijo tega, morajo najti odgovore na še nekaj neznank: kdo sploh kupuje pri njih, kakšno dioptrijo ima povprečna stranka …

Izziv bo tudi optimizacija zalog. »Preden se odpravimo v tujino, moramo imeti pregled nad tem, kdo so naši kupci, saj bo treba optimizirati zaloge,« razlaga sogovornik. Pravi pa, da načrtujejo vstop na prvi tuji trg, to je italijanski, že letos. Italiji bodo sledile druge države EU. Ne nameravajo pa ostati le na spletu, saj jih zanima tudi odprtje fizičnih optik. Medak tako upa, da bodo v petih letih v vseh evropskih državah, z optikami v glavnih mestih. »Samo zmes digitalnega in fizičnega prinese dobro izkušnjo za kupce. Čeprav ponujamo brezplačno testiranje očal na domu, se bo večina odločila za fizično trgovino.«

Sedež podjetja je v Estoniji. Kako to?

Medak je podjetje Della Spina ustanovil skupaj z Gigodesignom in njihovim pospeševalnikom Design Forward. Zanimivo pa je, da ima podjetje sedež v Estoniji. »Tam optika ni regulirana dejavnost. V Sloveniji ne bi mogli imeti optike, potrebovali bi obrtno dovoljenje. Sam nimam srednje optične šole, a imam znanje, ker je družina v tem poslu. Zato smo se namesto tega, da bi šel nazaj v srednjo šolo in se učil to, kar znam, odločili, da podjetje odpremo v Estoniji. Vse imamo urejeno po pravilih. In že do zdaj se je pokazalo, da smo se odločili prav,« doda Medak.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
EPK 2025: Nova Gorica še pridobiva dušo, Gorici manjka mladostne energije, skupaj imata vse
Manager
ManagerSmilja Štravs EPK 2025: Nova Gorica še pridobiva dušo, Gorici manjka mladostne energije, skupaj imata vse

(intervju) Neda Rusjan Bric, vodja projekta dveh Goric, izbranih za Evropsko prestolnico kulture 2025.

FINANCE
Topjob
Pozabite na finance, v pandemičnem času je pomemben MBA na področju dobavnih verig
Topjob
TopjobBloomberg Pozabite na finance, v pandemičnem času je pomemben MBA na področju dobavnih verig

Strokovnjaki za logistiko ocenjujejo, da bodo motnje zaradi zamaškov v pristaniščih trajale še kar nekaj časa. Vsa ta zmešnjava je podjetja prisilila, da so začela namenjati večjo pozornost svojim delavcem v dobavni verigi, katerih garaško delo ponavadi ostaja neopaženo, dokler se ne zgodi katastrofa.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Bosch zagnal lastno proizvodnjo čipov v Nemčiji, kdaj bo EU manj odvisna od proizvodnje v ZDA in Aziji?
Finance
Petra Sovdat Bosch zagnal lastno proizvodnjo čipov v Nemčiji, kdaj bo EU manj odvisna od proizvodnje v ZDA in Aziji?

Dobra novica za avtomobiliste: čipi iz Dresdna za električna in hibridna vozila; kdo še razmišlja o proizvodnji v EU

FINANCE
IKT
Trg osebnih računalnikov lani zrasel za 15 odstotkov
IKT
IKTEsad Jakupović Trg osebnih računalnikov lani zrasel za 15 odstotkov

V prihodnjih dveh ali treh letih rast še ne bo upadla na raven pred pandemijo

FINANCE
IKT
Največje spremembe v zaslonih osebnih računalnikov
IKT
IKTMatjaž Ropret Največje spremembe v zaslonih osebnih računalnikov 4

Osebni računalniki so po desetletju premora znova v središču, prodaja lani največja po letu 2014

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.