Podjetnik

Najpodjetniška ideja: »Napisala nama je le, da bi kupila vse«

18.08.2019 08:00
Čas branja: 3 min

Wood & Blonde je znamka, pod katero Ana Turšič in Eva Duša Hodnik ustvarjata pohištvo iz štorov. Obe sicer delata v inženirskih podjetjih, izdelovanje lesenega pohištva pa je zanju dodatek k temu.

Ideja za pohištvo iz štorov je nastala pred nekaj leti. »Pred leti sem očeta prosila, da mi po mojih navodilih uredi štor za v dnevno sobo. In ta štor je zbudil veliko navdušenja, zato sva tudi začeli razmišljati v tej smeri,« pravi Ana.

In pred leti sta se njihovega oblikovanja tudi lotili. Kot pravi Eva, sta začeli, ko je bila ena noseča, druga pa na porodniškem dopustu in sta potrebovali nekaj, kar jima bo še zapolnilo glave. "Obe imava radi dizajn in zdelo se nama je, da je to izvedljivo, hkrati pa podobnih kosov drugje nisva zasledili."

»Najprej sva mislili, da je šala«

Kot pojasnjujeta, se načeloma pri izdelkih prilagajata željam kupcev, od barve do tega, ali želijo imeti na spodnjem delu morda koleščke ali le filc. Tako imata v zalogi na grobo izdelane štore, ki jih nato prilagodita oziroma pobarvata na želje kupcev. "Na začetku sva naredili 15 modelov, različnih barvnih kombinacij, da sva imeli reprezentativne kose. Zdaj pa delava oziroma jih končujeva po naročilu," pravita.

Koliko boste odšteli za štor, je odvisno od več dejavnikov, denimo od vrste lesa do velikosti. Načeloma pa je cenovni razpon od 80 do 150 evrov. V svoji ponudbi imata tudi mize iz hruške, ki jih na začetku Wood & Blonde nista načrtovali. "Ponudila se nama je priložnost, da dobiva ogromno deblo 200 let stare hruške. Ker je bil res lep kos lesa, nama ga je bilo škoda odrezati na velike kose, zato sva ga narezali na tanjše, osemcentimetrske plohe." Za tako mizico boste morali odšteti 200 evrov. Razmišljata tudi že o novih izdelkih, kot pravita, se pri tem držita tega, da razmišljata o izdelkih, ki bi bili všeč njima oziroma bi jih tudi oni imeli v stanovanju.

Načeloma ljudje kupijo en ali dva kosa njunih štorov. Se jima je pa letos, po tem, ko sta imeli na Rimski cesti v Ljubljani trgovino pop-up, zgodilo manjše presenečenje. »Dobili sva e-pošto, v kateri je gospa, ki je opremljala butični hotel v Bohinju, napisala, da je videla najine kose in da bi kupila vse. Najprej sva mislili, da je šala,« pravita. A na koncu se je izkazalo, da je zanimanje resnično, in tako sta ji prodali vse.

Najbolj priljubljen je hrast

Grobi del (na grobo olupljeni, na grobo zbrušeni) je narejen v Cerknici, od koder je Ana. Obdelavo pa končujeta v kleti Evine hiše v Ljubljani. Tam kose sami zbrusita na fino, večkrat lakirata, na dnu je dodan filc ali koleščka. "Všeč nama je celoten proces dela, vključno z brušenjem lesa," pravita.

Les večinoma dobita iz notranjskih gozdov, kot pravita, mora biti čisto suh. "Ne iščeva popolnega kosa lesa, ker ga ni, a mora biti čim lepši. Ni pa tako zelo lahko najti lepega kosa lesa," poudarjata. Delali sta že s sedmimi različnimi vrstami lesa, najbolje pa se obnese kompakten les, denimo hrast. "Smreka že ni tako kompaktna, je pa lahka in se lahko prestavlja iz prostora v prostor. Je pa hrast načeloma ljudem najbolj všeč."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Kača ali le zvita vrv
Finance
Jure Ugovšek Kača ali le zvita vrv

Kolikšen račun izdajo boleče poslovne izkušnje?

FINANCE
Manager
Je lesni borzni balon počil?
Manager
ManagerDomen Pavlič Je lesni borzni balon počil?

Borzna vrednost te surovine se je v zadnjih tednih znižala za skoraj polovico.

FINANCE
Nepremičnine
V Tivoliju razstavljenih 80 fotografij lesenih objektov in interierjev
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec V Tivoliju razstavljenih 80 fotografij lesenih objektov in interierjev

Razstava Arhitektura v lesu danes za jutri bo odprta do konca aprila, razstavljeni so tudi projekti, ki so dobili nagrado naj lesena gradnja 2020

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

Društvo Svetloba -  Društvo obolelih za  redkimi boleznimi oči na genetski osnovi
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo Svetloba - Društvo obolelih za redkimi boleznimi oči na genetski osnovi

Društvo Svetloba združuje obolele za redkimi boleznimi oči na genetski podlagi. Zelo poenostavljeno lahko rečemo, da so skupna značilnost tovrstnih bolezni distrofije v makuli in mrežnici. Temeljni namen ustanovitve društva je povezovanje obolelih za medsebojno pomoč in podporo, izmenjavanje izkušenj in pomembnih informacij.

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

Društvo distrofikov Slovenije
Medicina danes
Redakcija Medicina danes Društvo distrofikov Slovenije

Društvo distrofikov združuje osebe z živčno-mišičnimi obolenji (ŽMO), to so dedna, kronična, degenerativna in progresivna obolenja, ki neposredno ali posredno prizadanejo mišice.

FINANCE
To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa To so agropodjetniki, ki izstopajo iz povprečja (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.