Podjetnik

Najpodjetniška ideja 2020 je SteriPro

24.09.2020 18:13
Dopolnjeno: 24.09.2020 18:14
Čas branja: 1 min
Najpodjetniška ideja 2020 je SteriPro
Ekipa UVC Solutions. Foto: Jure Makovec

»Robot za avtomatsko dezinfekcijo bolnišničnih prostorov SteriPro je nastal z namenom preprečevanja okužb, recimo okužbe z bakterijo MRSA, odporne proti antibiotikom,« svoj izdelek opisujejo v celjskem podjetju UVC Solutions. Z njim so najbolj prepričali bralce in komisijo Financ, SteriPro je tako že 17. najpodjetniška ideja.

Bolnišnične okužbe so težava, saj kot ugotavlja evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je v evropskih bolnišnicah letno 4,5 milijona tovrstnih okužb, večinoma pa se prenašajo prek bolnišničnega okolja (postelj in podobno).

Prodrli že v več kot 20 držav

SteriPro razkužuje prostor z UV-žarki, kar je sicer ena izmed dveh uveljavljenih metod dezinfekcije. Ena se izvaja z aerosolom vodikovega peroksida, ki se razpiha po prostoru, deluje pa tako, da se aerosol širi enakomerno in pride v vse špranje. Druga metoda brezkontaktne dezinfekcije pa je z UV-žarki, ki jo uporablja tudi SteriPro. UV-žarki na določeni valovni dolžini močno poškodujejo DNK mikroorganizmov, ki se nato ne morejo več razmnoževati in postanejo neškodljivi. Uporaba take metode je razširjena, v Sloveniji ima večina bolnišnic na stropu operacijske sobe nameščene UV-luči.

Če so UV-žarki že razširjeni, zakaj torej uporabiti tak sistem, kot je njihov? Zato, ker je tako razkuževanje površin z UV-lučmi na stropu vseeno problematično, saj so stropi visoki, moč sevanja pa mora biti dovolj velika, sicer je dezinfekcija neustrezna. Tako so metodo nadgradili in napravo »postavili« na robota, tako da jo je zelo enostavno uvesti v uporabo v vsaki tipični evropski bolnišnici.

S svojim izdelkom so od januarja 2020 prodrli že v 22 evropskih držav, letos načrtujejo prodor v še več držav.

Kako smo izbrali zmagovalca

Pri izboru zmagovalca smo združili glasove bralcev Časnika Finance in komisije, ki smo jo sestavljali uredniki in novinarji Financ. Zadnja leta smo pozornost namenili tudi ideji, ki je najbolj prepričala naše bralce. Letos ste bralci za najboljšo idejo izbrali prav SteriPro.

Izbor gre naprej

Ker verjamemo, da je dobrih, zanimivih in pozornosti vrednih idej v Sloveniji še veliko, izbor najpodjetniške ideje nadaljujemo v 18. leto. Če imate idejo, podjetje, izdelek, za katerega menite, da si zasluži več pozornosti, pišite na spela.mikus@finance.si.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Intervju
Intervju: Odporna proti pandemski utrujenosti - prof. dr. Bojana Beović
Medicina danes
IntervjuUrša Blejc Intervju: Odporna proti pandemski utrujenosti - prof. dr. Bojana Beović

Odkar je prevzela vodenje svetovalne skupine za COVID-19, je specialistka infektologije prof. dr. Bojana Beović skorajda edina komponenta epidemije, na katero se lahko zanesemo. Čeprav je že nekaj mesecev pod drobnogledom javnosti in stroke, pod bremenom težkih odločitev in hodi po robu epidemije, ki kar noče ugasniti, se zdi enako odločna, energična in močna kot na začetku. Nekako naravno se zdi, da zdaj ta v javnosti najbolj vidna predstavnica stroke postaja še predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in želi izboljšati podobo stroke v javnosti.

COVID-19
Najbolj obremenjena bolnišnica se pripravlja na tretji val (Reportaža: SB Murska Sobota)
Medicina danes
COVID-19Urša Blejc Najbolj obremenjena bolnišnica se pripravlja na tretji val (Reportaža: SB Murska Sobota)

Že novembra je Splošna bolnišnica Murska Sobota glede na število prebivalcev v regiji postala z bolniki s COVID-19 najbolj obremenjena bolnišnica. Ob vrhuncih je bilo teh po okoli 150, več kot tretjina vseh bolnikov, in tako je bilo do sredine januarja. Strokovni direktor bolnišnice prim. asist. Daniel Grabar, dr. med., pravi, da so zdržali, ker so se vnaprej pripravljali na najslabše in ker so dali od sebe najboljše. A niso si še oddahnili. Zdaj se pripravljajo na bolnike, katerih obravnava je predolgo zastala, in tudi na tretji val koronavirusne bolezni.

FINANCE
Okolje & energija
Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako smo Slovenci podcenili razogljičenje EU in debelo gledamo, ker ga drugi niso 18

Ker ne spremljamo evropskih gospodarskih tokov, nam manjka evropskih projektov

FINANCE
Manager
Je smiselno, da se obremenjujemo z interpretiranjem virusnih številk? In kaj nas čaka?
Manager
ManagerPeter Frankl Je smiselno, da se obremenjujemo z interpretiranjem virusnih številk? In kaj nas čaka? 12

Slovenci imamo v bolnišnici pet odstotkov okuženih, Hrvati 40 odstotkov. A statistični nesmisli bodo pozabljeni, saj bo pozornost verjetno kmalu usmerjena v koronske potne liste.

FINANCE
Podjetnik
EU prvič tudi kot delničar v startupih
Slovenija
Varnost bioloških zdravil
Medicina danes
SlovenijaDr. Nataša Smrekar* Varnost bioloških zdravil

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je povezana z visoko stopnjo obolevnosti kot tudi bolnišničnega zdravljenja. Bolniki z zmerno do težko potekajočo boleznijo pogosto potrebujejo sistemsko imunosupresivno zdravljenje, kar poveča tveganje za resne in oportunistične okužbe, kot tudi za pojav rakavih obolenj in presnovnih bolezni. Pri izbiri zdravila nas tako poleg učinkovitosti in hitrosti delovanja vse bolj zanima tudi njihova varnost. Primerjalnih analiz o varnosti med različnimi zdravili sicer ni, največ podatkov dobimo iz registrov, populacijskih kohortnih študij in kliničnih raziskav.